1. Home
  2. Istorija
  3. AMG od samih početaka do danas
AMG od samih početaka do danas
2

AMG od samih početaka do danas

2.09K
2
Podelite sa prijateljima:

Sve je počelo prije nešto više od 50 godina, kada su se dva radnika sportskog odeljenja Mercedes-Benza našla u problemu zbog odluke povlačenja trokrake zvijezde iz auto-moto sporta. Njihova imena su Hans Verner Aufreht (Hans Werner Aufrecht) i Erhard Melher (Erhard Melcher), koji su do tada radili na odeljenju razvijanja trkačkog motora za 300 SE.

AMG Affalterbach 1976.

Entuzijazam rođen iz strasti

Zbog njihove strasti prema trkama, zajedno su nastavili sa razvijanjem istog motora u Hansovoj garaži, u sklopu njegove rodne kuće u Grosaspahu. Zajedno s njihovim kolegom iz Daimlera, Manfredom Šikom (Manfred Schiek) otišli su na German Touring Car šampionat, koristeći ovaj motor i pobijedili 10 puta. Ovaj uspijeh je Hansu i Erhardu veoma podigao reputaciju.

Erhard Melcher i Hans Aufrecht

Ona očigledno nije bila dovoljna za Aufrehta, već je želio još više, te je 1966. godine napustio Mercedes i zajedno s Melherom pokrenuo samostalni biznis. Godine 1967. nastao je “Aufrecht Melcher Großaspach Ingenieurbüro, Konstruktion und Versuch zur Entwicklung von Rennmotoren” (Aufreht Melher Grosaspah inženjerska firma, konstruisanja i testiranja za razvoj trkačkih motora). Sjedište firme je bio nekadašnji mlin u obližnjoj opštini Burgštal. Kako bi skratili ime svoje firme, uzeli su početna slova svojih prezimena i rodnog mjesta Hansa, A – Aufrecht M – Melcher G- Grossaspach, AMG.

Radionica u Großaspachu

300 SEL

Veoma brzo, motori razvijeni u ovoj radionici postali su obaveza za mnoge trkačke timove. Ubrzo su uspjeli da skupe dovoljno novca da kupe polovni primjerak 300 SEL luksuzne limuzine. Kako bi osposobili automobil za trku, proširili su blatobrane, smanjili masu, unaprijedili ogibljenje i zapreminu V8 motora povećali sa 6,3 na 6,8 litara. Prva trka kojoj je prisustvovao je 24 sata Nirburgringa. Kada je automobil ugledan na stazi, komentatori i posjetioci su se smijali i zbog njegove veličine i boje, nazvali ga “Crvena svinja”. Ipak, na kraju dana ovaj automobil je završio prvi u svojoj klasi i drugi u ukupnom plasmanu, samo zbog toga što je morao previše često da staje na dopunjavanje goriva. Više o ovom automobilu možete pročitati OVDE. Ovaj poduhvat je maloj firmi AMG donio ogromnu slavu preko noći.

Crvena svinja

Tokom 70-ih godina, njihov biznis je cvjetao veoma brzo, te su se 1976. preselili u Afalterbah, gdje AMG svoje modele stastavlja i dan danas. Ako pogledate današnji grb AMG-a, s lijeve strane se nalazi drvo, tačnije drvo jabuke, koje se takođe nalazi na grbu Afalterbaha. Na desnoj polovini grba se nalazi jedan brijeg bregaste osovine i ventil, koji upućuju na trkačku tehnologiju.

AMG grb

W126 AMG, 1984.

Ponovni veliki proizvod na kojem je AMG radio je Mercedesov model W126, preteča S klase, o kojem ćemo uskoro takođe pisati u čast 40 godina postojanja. Snagu V8 agregata (više njih) u ovom automobilu su povećali s novim izduvnim sistemom, a upravljanje su poboljšali s novim kočnim sistemom i ogibljenjem. Glavni fokus je ipak bio na stvaranju prepoznatljivog imidža, te su u ponudu uključili i raznolike aero pakete, aluminijumske felne i to specifičnih boja, kako bi svaka mušterija mogla da automobil prilagodi svom ukusu. Ogromna zarada koju su imali od prodaje djelova, AMG je iskoristio i samostalno razvio glavu motora s četiri ventila po cilindru.

W126 AMG

“The Hammer” (Čekić), 1986.

Ova nova tehnologija je prvi put iskorišćena u kupe verziji dobro poznatog W124. AMG je iz već pomenute S klase uzeo 5,0-litarski V8, kodnog imena M117, kod kojeg je iskorišćena novorazvijena glava motora s 4 ventila po cilindru. Takođe su nudili i povećanje zapremine na 5,4 litra. Kada je Mercedes predstavio i 5,6 litarski V8, AMG je u ponudu ubacio i njega, s mogućnošću povećanja zapremine na 6 litara. Rezultat ovoga je 345 konjskih snaga za 5,0 litarski, 360 za 5,4 litarski, 365 za 5,6 litarski i 380 “konja” i 566 Njutn metara za najsnažniji 6,0- litarski model. Tu su naravno i modifikacije na ogibljenju, veće i šire felne, aero paket i diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Ako sve to nije dovoljno, za kupe je bio dostupni aero paket za proširenje blatobrana. S ovim modifikacijama Hammer može da dostigne čarobnu cifru od 300 km/h. Napravljen je ukupno 31 primjerak, od toga 25 kupea, 5 limuzina i 1 karavan, od čega dva automobila imaju volan na desnoj strani.

AMG Hammer

AMG Mitsubishi, 1989.

Jedan od najinteresantnijih trenutaka AMG istorije je kada su za japansko tržište ponudili vizuelne i performantne modifikacije za dva Mitsubishi modela: Debonair V 3000 i Galant.

Mitsubishi Galant

Do ove tačke mušterije su morale prvo da kupe automobil u osnovnom obliku, te da ga predaju ljudima iz AMG-a za dorade. Uvidjeviši popularnost ovih modifikacija, Mercedes je odlučio da usluge AMG-a učini dostupnim direktno preko njihovih salona i omogući održavanje modifikovanih automobila u generalnim Mercedesovim servisima. U međuvremenu, AMG je nudio modifikacije za M104 motore, te je za ove šestocilindraše nudio pakete povećanja zapremine sa 3,0, 2,8 i 3,2 litra na 3,4 i 3,6 koji razvijaju od 272 do 291 konjske snage i 330 Njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Mitsubishi Deboair

Prvi AMG serijske proizvodnje, 1993.  

Prvi AMG model koji je bez ikakvih naknadnih modifikacija mogao da se naruči direktno od Mercedesa je W202 C36 AMG, koji koristi ranije pomenuti M104 3,6. Osim motora, tu su i modifikacije na ogibljenju, AMG aero paket i felne, te je s ovim automobil Mercedes nudio rivala BMW-ovom E36 M3. Nešto kasnije je došao i model C43, baziran na istoj šasiji, ali je umjesto rednog “šestaka” koristio V8 radne zapremine 4,3 litra. Izlazna snaga ovog agregata iznosi 306 konjskih snaga i 409 Njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

W202 C36 AMG

Zajedno s ovim modelom, uz AMG logo je dodato i 5 nakošenih crtica /////AMG. One su proizašle iz dotadašnjeg Sportline paketa koji je nuđen na modelima W201 (poznatiji kao 190D/190E) i W124.

SL73 AMG, 1995.

Sledeći AMG projekat s Mercedesom je zasnovan na R129 generaciji legendarnog SL-a, o kojem ćemo takođe uskoro pisati u čast 30 godina postojanja. Oni su iskoristi legendarni M120 V12 motor, radne zapremine 6 litara i povećali je na 7,3 litra, tako da je snaga skočila na oko 520 konja i 750 Njutn metara. Ubrzo je proizvodnja ovog modela prestala i nastavila se tek 1998. godine. S istim motorom proizvedeno je i 112 primjeraka S73 AMG, na bazi W140 S klase, poznatog kao “slon”. Baš ovaj agregat je oduševio Horacija Paganija, koji ga je iskoristio za svoju fenomenalnu Pagani Zondu.

SL73 AMG

CLK GTR, 1999.

Ova godina je jedan od najuspješnijih za AMG. Prvobitno je Daimler otkupio većinu dionica AMG-a i iste godine je na čelo, tada već zvanične performantne divizije, došao Tobijas Mers (Tobias Moers), koji je na istoj poziciji i dan danas. Osim toga, AMG je imao privilegiju da proizvodi jedan od najlegendarnijih i najređih supersportskih automobila, za 25 veoma srećnih i bogatih mušterija. Da budemo precizni, proizvedeno je 26 primjeraka, 20 kupea i 6 roadstera, ali je ovaj jedan korišćen kao prototip. Svi automobili su imali volan na lijevoj strani, osim jednog, koji je napravljen za Sultana od Bruneja, iako ga nikada nije ni vozio kao i ostatak njegove ogromne kolekcije, što je zaista tužno.

CLK GTR

Od ove tačke AMG-ov rast je samo ubrzavao, te su nastali automobili poput E55 AMG, C32 AMG, C55 AMG, SLK32 AMG, SLK55 AMG, SL55 AMG, S55 i G55 AMG. Da stvar bude još interesantnija, AMG je preradio i jedan dizel motor. Za ovaj poduhvat iskoristili su model C270 CDI, sa 2,7 litarskim petakom i njegovu zapreminu povećali na 3 litra i 233 konjskih snaga, modifikovali ogibljenje i dali ime C30 CDI AMG. Kako je bilo i za očekivati, ovo je bio potpuni promašaj, te je ubrzo proizvodnja istog i prekinuta.

E55 AMG

Mercedes-McLaren SLR

Do tada, AMG je u automobilskom svijetu bio poznat najviše po brzini na pravcu, agresivnom izgledu i glasnim izduvnim sistemima, s veoma prosječnim voznim karakteristikama na krivudavim putevima. Ta slika se ponekad prenosi i na današnje modele, što srećom nije istina. Mercedes je 2003. uz kupovinu 40% dionica McLarena odlučio da napravi automobil koji će srušiti predrasude, te je tako nastao Mercedes-McLaren SLR. U ovaj model je ugrađivan već poznati 5,4 litarski V8 s asistencijom kompresora iz 55 AMG modela, ali dodatno unaprijeđen za SLR.

Mercedes-Mclaren SLR

Nastanak Mercedes-AMG-a

Godine 2005. Mercedes je otkupio i ostatak dionica AMG-a, te je nastao Mercedes-AMG. Tada je AMG odsjek napokon počeo sa razvijanje motora od “nule” i nastao je danas legendarni 6,2 litarski amtosferski V8, kodnog naziva M156. Ovaj motor je prvobitno predstavljen u modelu CLK63 AMG, a ubrzo je svoje mjesto našao i u modelima E63, S63, ML63, CL63, SL63, CLS63, C63 i u veoma rijetkom R63. Njegova prvobitna iteracija proizvodila je 482 konjskih snaga i 630 Nm, pa sve do 525 “konja”. Zajedno s ovim motorom AMG je počeo s praksom “jedan čovjek jedan motor”, gdje je svaki agregat sastavljan od strane jednog tehničara, na koji se na kraju stavlja pločica s njegovim imenom.

6.2 V8 AMG

U vrijeme kad su prvi primjerci sa oznakom 63 AMG dobijali nove vlasnike, nastao je i prvi AMG Black Series, baziran na modelu SLK.

Mercedes-AMG SLS, 2009.

 Prvi automobil koji je u potpunosti razvijen od strane AMG-a je predstavljen 2009. godine, a to je prelijepi SLS AMG, koji je u neku ruku reinkarnacija, većinski dizajnerska, legendarnog 300SL Gullwinga. Od prvog dana kako je ovaj automobil predstavljen, on je postao legenda, sa svojim „Gullwing“ vratima, „kilometarski“ dugačkom haubom i prelijepim zvukom.

SLS AMG

Kako su vlade stvarale sve oštrije ekološke zahtjeve, AMG je bio primoran da svoju zapreminu smanji i “prikopča” turbo punjače, te je nastao 5,5 litarski V8 Bi-Turbo, koji nosi kodno ime M157. Ovaj motor se proizvodio u 6 varijanti snage, od 544 do 585 ks, a u svim iteracijama raspolaže s 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ugrađivao se u modele S63, CL63, CLS63, ML63, GLE63, GLS63, E63, a poslednji model koji ga koristi je SL63, čijeg naslijednika uskoro očekujemo.

5.5 Bi-Turbo V8

4,0 Bi-Turbo V8

Ovaj motor je naslijedio fenomenalni 4,0- litarski Bi-Turbo V8, koji nosi kodno ime, M177 i M178, i koji je debitovao u aktuelnoj generaciji C klase, W205, čiji test u C 200d izdanju možete pročitati OVDE. Ovaj motor dolazi u nekoliko nivoa snage, koji variraju od 462 ks i 600 Nm, do 640 “ponija” i 800 Nm maksimalog obrtnog momenta i ugrađuje se u sve aktuelne 63 AMG modele, osim već pomenutog SL63, kao i u sportskom modelu AMG GT.

Mercedes-AMG GT R

I pored turbo punjača i svoje relativno male zapremine, u poređenju s prvim AMG motorom, inženjeri Mercedesove performantne divizije su uspjeli da sačuvaju prirodno režanje V8 motora, što je zaista rijetkost. Vlasnici modela s ovim motorom takođe hvale njegovu efikasnost, odnosno potrošnju goriva u normalnim uslovima vožnje. Uskoro možemo očekivati da će AMG u ponudu ubaciti ovaj agregat u varijanti hibrida, s očekivanom snagom od oko 800 konja i navodno će vratiti oznaku 73 AMG.

V6

Kako bi stvorili rivale Audijevim S modelima i BMW M40i modelima, AMG je odlučio da u svoju ponudu uključi i V6, koji je vratio oznaku 43 AMG. Razvija 367 ks i 520 Nm maksimalnog obrtnog momenta. U međuvremenu, neki modeli su ovaj motor zamjenili novim trolitarskim motorom s redno postavljenih 6 cilindara, koji nosi oznaku 53 AMG i razvija 450 konjskih snaga i 520 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ova dva motora se nažalost sklapaju od strane više osoba.

Mercedes – AMG GT 4 vrata

Džepna raketa

Još jedan poduhvat s kojim je Mercedes oduševio automobilsku publiku je model A45 AMG, koji koristi četvorocilindarski motor zapremine 2 litra, koji je prvobitno razvijao 360 “konja” i 450 Nm, ali je u međuvremenu to povećano na 381 ks i 475 Nm. Nakon A klase, isti motor su dobili i modeli CLA i GLA. Ovo je i dalje najsnažniji serijski dvolitarski motor, sve dok u skorijoj budućnosti ne bude predstavljena druga generacija A45 AMG. U pitanju je potpuno novi motor, koji će poput V8 jedinica biti sastavljani od strane jednog inženjera, a očekuje se da će njegova izlazna snaga iznositi 420 “konja”, odnosno ogromnih 210 ks po litru zapremine.

 

V12

 AMG je svih ovih godina ostao vjeran i V12 motoru i osim modela SL73 iz 90-ih, sve njegove iteracije imaju radnu zapreminu od 6 litara i nose oznaku 65 AMG. Od 2004. godine do danas, snaga je porasla za svega 18 “konja”, s 612 na 630, dok je obrtni moment morao biti elektronski ograničen na 1.000 Nm, kako bi obezbjedili pouzdanost mjenjača. Nažalost AMG se oprašta od V12 motora s modelima S65 AMG Final Edition  i SL65 AMG Final Edition. Ali srećom, Mercedes će još par godina ostati vjeran kraljevskoj postavci motora s unutrašnjim sagorijevanjem u svojim Maybach modelima.

S65 AMG

Nevjerovatno je šta ljubav dva čovjeka prema auto-moto sportu može da stvori. Od male radionice i prodaje performantnih djelova, do imena za koje zna i kojem se divi svaki automobilski entuzijasta, pa čak i oni koji kontakt sa automobilima imaju striktno iz potrebe.

Enes Eki Alković

Uredio: Pavle Barta

(2088)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Еусебиос

Екстра чланак..За сваку препоруку…

don

Ja se nadao nekom clanku , historijskom, povodom oslobodjenja Zagreba, kad ono 🙂