1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo je fantastični Dodge Charger iz filma Fast 9 (GALERIJA)
Ovo je fantastični Dodge Charger iz filma Fast 9 (GALERIJA)
0

Ovo je fantastični Dodge Charger iz filma Fast 9 (GALERIJA)

5.97K
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko meseci od kada je deveti deo serijala filmova „Fast & Furious“ stigao u bioskope, ali iz nekog razloga o njemu se jako malo pričalo. Možda je mnogima dosadilo da čekaju na njega pošto je premijera kasnila godinu dana zbog epidemije virusa korona, a ruku na srce, i sama priča i gluma su relativno loši.

Daleko od toga da se očekivalo nešto posebno, međutim čak i za standarde „Fast & Furious“ filmova gluma je ispod proseka (posebno od strane Džona Sine), a akcione scene smešnije i neralističnije nego ikada (mada su i dalje jako profesionalno urađene).

Ali barem na momenat ćemo zaboraviti na sve kritike i koncentrisati se na jedan fantastični automobil koji se pojavljuje na malim ekranima. Reč je o Dodge Chargeru iz 1968. godine koji lik Dominik Toreto (igra ga Vin Dizel) vozi u nekoliko scena. Reč je o izuzetno popularnom predstavniku američke klasične „mišićave“ škole koji danas vredi brdo novca, a autor ove priče, iako Fordovac u srcu, će vam reći da je baš Charger najlegendarniji „muscle car“. Međutim, ovaj konkretni primerak se razlikuje po tome što pruža moderni Hellcat motor i to postavljen centralno. Već na prvi pogled je lako zaključiti da je zadnji deo vozila takozvani „wide-body“, a kada pogledate ispod zadnje stakla shvatićete zašto.

Za njegovu proizvodnju se postarala firma Vehicle Effects, a kaže da je za potrebe filma napravljeno devet primeraka. Međutim, samo dva su bili funkcionalni modeli sa Hellcat motorima, dok su ostali uništeni u raznim scenama sa sudarima. Oni su zapravo bili samo školjka na šasiji i plastičnim motorom da se dobije filmska magija pošto su stradali u raznim jurnjavama. Ali scena kada Dominik vozi Charger u Škotskoj predstavlja pravi funkcionalni model sa preko 800 konjskih snaga dok je šestostepeni manuelni menjač preuzet iz Lamborghinijevog Gallarda.

Sa takvom konfiguracijom ovaj Dodge je pretrpeo još mnogo modifikacija. Za šasiju se postarala kompanija SpeedKore Performance, izduvni sistem je delo Magnaflowa, a Vehicle Effects, koji se inače bavi proizvodnjom svih automobila za „Fast and Furious“ filmove, na kraju sklopio u konačno delo. Najveći problem je svakako bio uklopiti širi zadnji deo vozila da u jednakoj meri izgleda fantastično kao serijski model i možemo zaključiti da je tjuner uradio fantastični posao.

Iz Vehicle Effects kažu da su videli mnogo Chargere sa preko hiljadu „konja“, ali ovaj je zaista poseban, i za inspiraciju je korišćen sličan model koji je jedan od zaposlenih video na sajmu SEMA koji se svake godine održava u Las Vegasu. Za svaki primerak je bilo potrebno oko četiri meseca da bude kompletiran.

Nadamo se da su dva originala završila u privatnim rukama i da ćemo imati prilike da ih vidimo i u budućnosti. A kao što je poznato, produkcijska kuća je najavila još dva dela „Fast & Furious“ pre nego što okonča serijal, pa nam ostaje da vidimo kakvo će remek-delo Vehicle Effects spremiti za nas u budućnosti.

AutoRepublika 

(5970)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments