1. Home
  2. Vesti
  3. Ford GT uskoro sa novim motorom?
Ford GT uskoro sa novim motorom?
0

Ford GT uskoro sa novim motorom?

331
0
Podelite sa prijateljima:

Ford GT je veoma česta tema na AutoRepublici. Kao jedna od najvećih ikona automobilske industrije, gotovo svaka vest o ovom sportisti je često praćena brdom komentara, a posebno interesovanje javnosti su oni primerci iz šezdesetih godina prošlog veka koji su dominirali na trkačkim stazama.

Ali, ne bi trebalo zaboraviti da GT postoji i u modernom izdanju. Sve je započelo 2003. godine kada je debitovao na stogodišnjicu Forda, a druga generacija je u prodaji od 2016. godine. Kompanija namerava da okonča proizvodnju nakon sledeće godine i u ovoj drugoj generaciji 1.350 primeraka će pronaći novog vlasnika.

Iako je GT izuzetno cenjen i poštovan širom sveta, postoje i oni koji smatraju da njegov motor sa šest cilindara nikako ne odgovara takvom vozilu. Sumnjamo da će neko imati zamerke na račun snage pošto 3,5-litarski benzinski agregat razvija čak 660 „konja“ i omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za tri sekunde uz maksimalnu brzinu od 346 km/h. Ford je investirao velike sume novca u svoju EcoBoost tehnologiju pa koji je bolji način da se pokaže njihova moć nego jedan superautomobil koji će da „pegla“ konkurenciju iz Italije, Nemačke i ostatka sveta.

Ali kako pišu kolege sa sajta Autoblog, možda američki gigant sprema nešto veliko za kraj ili pak već uvekoliko radi na trećoj generaciji GT-a. Naime, u saveznoj državi Mičigen je uhvaćen prototip koji nikako ne zvuči kao da ima „samo“ šest cilindara ispod haube. Nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što su krenula nagađanja, a Amerikanci kao Amerikanci su brzopleto zaključili da kompanija sprema neku specijalnu ponudu sa V8 motorom.

Ford ih barem ima o izobilju, od standardnog 5,0-litarskog atmosferca u modelu Mustang, pa moćnijeg 5,2-litarskog sa 760 konjskih snaga u konfiguraciji Shelby GT500, pa sve do svemogućeg 7,3-litarskog koji se prodaje kao zaseban atrikal i pokazao se izuzetno popularnim u hot rod kulturi. Testirani prototip takođe poseduje i značajno veći spojler pa nema sumnje da će pružati još bolje performanse.

Na kraju dana, mašta je jedno, ali realnost sasvim drugo. Činjenica je, kao što smo spomenuli, da je Ford investirao velike sume novca i vreme u EcoBoost tehnologiju i sigurno je se neće odreći tako lako. Istovremeno, GT je od prvog dana razvijen sa 3,5-litarskim benzincem pa svaki veći agregat bi samo naškodio balans vozila i zahtevao velike izmene po pitanju ogibljenja, kočnica, rasporeda mase i još mnogo toga. Tako da na kraju dana ćemo verovatno videti neko specijalno izdanje ovog sportiste, ali ponovo očekujte šest cilindara ispod haube.

AutoRepublika 

(331)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments