1. Home
  2. Vesti
  3. Donosimo ceo arsenal dolazećih kineskih modela u jednom članku
Donosimo ceo arsenal dolazećih kineskih modela u jednom članku
6

Donosimo ceo arsenal dolazećih kineskih modela u jednom članku

1.02K
6
Podelite sa prijateljima:

Kinesko sertifikaciono telo je objavilo, a mi prenosimo, celo tuce novih automobila koji samo što nisu banuli na tržište te zemlje. Zvanične premijere se očekuju tokom narednih meseci, a važno je reći da je par desetina modela već i predstavljeno nedavno. Sada imamo za prikazati neke veoma čudne eksponate, pa tako ovde možemo da vidimo i krosover treće generacije po imenu Ford Edge. Kod njega je situacija čudna jer još nije prikazan ni u matičnoj Americi, a evo ga „procureo“ u Narodnoj Republici Kini.

Čak i aktuelni Edge se u Kini proizvodi s produženim međuosovinskim rastojanjem, zahvaljujući čemu je bilo mesta i za treći red sedišta, pa je i novitet pripreman u sličnom formatu. Dodatno, između osovina je dodato još deset centimetara pa rastojanje iznosi sada 2.950 milimetara, a sama dužina vozila dobacuje do okruglo pet metara.

Novi Edge je takođe i za 36 milimetara širi (1.961 mm) i 39 mm viši (1.773 mm). Uvodni motor pod haubom je turbobenzinski dvolitarski s 252 konjske snage koje se prenose na točkove putem osmostepene automatske transmisije. Imamo obećanje da će biti lansirana i hibridna modifikacija, a prema preliminarnim podacima, novi Ford Edge će u izložbeno-prodajne salone Kine, negde u drugom tromesečju godine koja dolazi.

Paralelno s razvojem krosovera koji poznajemo pod imenom Honda CR-V, kineski blizanac se sprema za smenu generacija pod imenom Honda Breeze. Takav model se pojavio u proizvodnom miksu zajedničkog poduhvata  GAC Honda pre oko tri gdoine, dok se u Kini CR-V proizvodi u halama koje pripadaju tandemu Dongfeng Honda.

Nova Honda Breeze se razlikuje od modela CR-V po stilu njuške i zadnjice, dok je dužina dobila novih 13 milimetara (do 4.716 mm). Ostatak vozila je identičan CR-V-u. Breeze će biti opremljen turbobenzincem radne zapremine 1,5 litara sa 193 konjske snage i transmisijom tipa CVT. Pogonske osovine mogu biti obe ili samo ona napred, dok se na listi opcionala nalazi i treći red sedišta.

Novi Mercedes-Benz GLC će takođe dobiti treći red za sedenje! Istina, pričamo o isključivo kineskom modelu koji u odnosu na evropsku verziju poseduje za 89 milimetara izdašniji razmak između osovina (2.977 mm). Ukupna dužina kineske varijante je impozantnija za 110 milimetara od nama znane i dobacuje do 4.826 mm.

Međutim, ne daju se primetiti nikakve stilske izmene. Samo dva modifikacije s dvolitarskim turbo (ima li potrebe naglašavati – benzinskim) motorima su najavljene. Pričamo o alternativi s nalepnicom GLC 260 L i 204 „konja“, kao i s indeksom GLC 300 L (258 „grla“).

Nova generacija Kije Sportage već poseduje verziju s više santima među osovinama, pa neće biti dodatnog rastezanja ovog krosovera posebno za Kineze. Ali, Kia ipak priprema varijante s izvesnim osobenostima kako bi se udovoljilo lokalnim preferencijama.

Pričamo o agregatima koji nisu raspoloživi za naručivanje u drugim prodajnim sredinama. Lokalni Sportage je sertifikovan s dvolitarskim turbo motorom koji razvija 236 konjskih snaga, a tu je i hibridni pogonski sklop utemeljen na dvolitarskom atmosfercu koji sagoreva benzin pa tako razvija 150 konjskih snaga. Za ostala tržišta, hibridni Sportage nosi četvorocilindarski turbobenzinac s 1,6 litara.

Sedan Hyundai Lafesta, koji se inače sklapa od 2018. godine, takođe je u planu za restilizaciju, i to već po drugi put. Ponovo će dobiti nov odbojnik i rešetku hladnjaka, dok će povrh toga, profitirati i za nove zadnje signalne grupe. Plus, 1,6-litarski turbo motor, sa 190 ili 204 konjske snage, biće zamenjen novi četvorocilindarskim i jednoipolitarskim turbobenzincem koji odbacuje povelikih 200 konjskih snaga.

Changan je sertifikovao pikap kamionet koji nema samonoseću karoseriju već školjka leži na šasiji. Još uvek mu nije nadenuto ime, a u opticaju se nalaze dva naziva: Sniper i Lantuo, zavisno već od izvora i tipa dokumenta. Kamionet je dugačak impozantnih 5.600 milimetara i nudi međuosovinski razmak od 3.430 milimetara i kabinu velikog formata, što će reći da poseduje dva reda za sedenje.

Kupci mogu da izaberu dva motora, sopstveni dvolitarski turbo četvorocilindraš s 232 konjske snage, i onaj koji je kupljen od Great Walla, što će reći da se radi o dvolitarskom turbodizelu sa 163 konjske snage. Gama će uključivati alternative s prednjim i integralnim pogonom, dok će Great Wall Poer biti glavni konkurent na tržištu.

Beijing X7 Plus je osvežen i unapređen krosover s oznakom X7. Srednje je veličine i na tržištu je tek u poslednje dve godine. Sudeći po slikama, došlo je do izmene stila vozila, a očekuje se da novajlija profitira i novom, savremenom bezbednosnom opremom. Ipak, ne treba očekivati nov pogonski sklop, pa kupcima ostaje jednoipolitarska jedinica koja zahvaljujući turbo ispomoći nudi 188 konjskih snaga. Motor s unutrašnjim sagorevanjem sarađuje sa sedmostepenim preselektivnim robotizovanim menjačem.

Divizija Forthing, koja na tržištu nastupa kao deo koncerna Dongfeng, jeste u pripremama da debituje s novim električnim krosoverom koji će nastupiti pod pozitivnim imenom Friday, što znači „petak“.

Dongfeng Forthing Friday nudi veoma izražajan dizajn, dužinu od 4.600 milimetara, 2.715 dug međuosovinski razmak i točkove s felnama promera 18 ili 19 cola. U ponudi je samo jedan električni motor koji razvija 204 konjske snage, ali drugih podataka s liste tehničkih specifikacija još uvek nemamo.

Sedan Hycan A06 nastupa kao plod mozganja zajedničkog poduhvata koji su osmislili GAC i Nio. Ovde govorimo o prilično „velikačkom“ vozilu, doduše sa nešto skromnijim međuosovinskim rastojanjem. To kažemo jer ovaj Hycan nudi dužinu od 4.965 milimetara, širinu od 1.920 mm, što je otprilike isto kao slični Lexusov model ES. Pa opet, kineski model je za 20 mm kraćeg rastojanja između prednje i zadnje osovine.

Za Hycan A06 kažu da nosi motor koji radi na struju i raspolaže konjicom od 218 „grla“, i može da ubrza do 160 km/h, ali ne i preko toga. Dakle, limuzina će se teško nadmudrivati na tržištu, ali i na ulicama, s Teslinim Modelom 3.

Konačno, koncern FAW je pristupio i uspešno kompletirao proces sertifikacije prvog minivana. U pitanju nije luksuzni jednozapreminiski automobil o kom pisasmo juče, misleći na pulena marke Hongqi, već jednostavniji model s indeksom FAW Bestune M9.

U smislu veličine, ovaj minivan prevazilazi referentnu Toyota Alphard, pa nudi dužinu od 5.280 milimetara, širinu od 2.005 mm i visinu od 1.945 mm. Putnička kabina je osmišljena za sedam sedišta, pri čemu drugi red poseduje dve zasebne fotelje, dok je jedinstvena klupa predviđena za „zaleganje“ tri individue, pričvršećna iza, to jest u trećem redu. Dvolitarski motor s 252 konjske snage je u najavi, ali to je otprilike sve što znamo o dolazećem novitetu iz segmenta kombi vozila.

AutoRepublika

(1015)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ja se bojim da zemljina kugla ne dobije debalans od tolikih auta u Kini… 😜

Matija

Naceo si interesantnu temu! Cista fizika: izvlacimo rudu iz dubine Zemlje na njenu povrsinu, cime se povecava moment inercije nase planete. Povecanjem momenta inercije dovescemo do usporavanja rotacije planete, tj. dan ce biti duzi. Radi se o tome da je planeta Zemlja dobila svoj rotacioni zamah pre 4-5 milijardi godina u vreme nastanka Suncevog sistema. Od tada nema vise dodatne energije koja bi uticala na rotaciju Zemlje oko svoje ose. Sve se zasniva na prastaroj inerciji! Primer: kosmonauti su ostavili na Mesecu specijalna ogledala i senzore za merenje udaljenosti Zemlja-Mesec. Od tada se to rastojanje stalno meri. Utvrdjeno je da… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Čmire

Ameri bili na mesecu, zar veruješ u bajke?

S mile

Čudi me da se kineski proizvodjaci ne prodaju u EU. Znam da ih ima. Ali u severnim zemljama. Solidno izgledaju, cenim da je cena konkurentna. Ovde je pre bila Škoda povoljna, pa poskupe. Onda Dacia, pa i ona poskupe. Sad bi mogli neki kineski brendovi da udare na EU trziste.

Matija

Kinezi dolaze u EU, veci broj njihovih proizvodjaca to najavljuje. U Nemackoj je panika!

moron

Izgleda da Kinezi imaju i veoma široka ramena kad im je Ford Edge širok 196 cm ( bez retrovizora ).