1. Home
  2. Sajmovi
  3. Monovolumenski luksuz – Lexus LM u Šangaju
Monovolumenski luksuz – Lexus LM u Šangaju
0

Monovolumenski luksuz – Lexus LM u Šangaju

320
0
Podelite sa prijateljima:

Kinezima nije strana pomisao na posedovanje luksuznog minivana. Lokalni preduzetnici izuzetno cene prostranost ovakvih vozila, njihovu praktičnost i visinu karoserije koja omogućava ulazak u vozilo, praktično bez potrebe da se glava pogne.

Shodno tome, na tom tržištu, automobile iz minivan segmenta predstavljaju ozbiljnu konkurenciju tradicionalnim sedanima. Čak je iznenađenje što Lexus predstavlja svog kandidata u ovoj kategoriji tek sad, na Salonu automobila u Šangaju. Oznaka novajlije je takođe sama po sebi veoma indikativna: Lexus LM, što bi trebalo da znači Lexus Minivan.

Naravno, ovo nije model koji je razvijen “od nule”- Zasnovan je na dobro poznatom minivanu iz Toyote, modelu Alphard koji je 4,9 metara dug. Lexus je novitetu podario originalan dizajn prednjeg dela, usklađen sa korporativnim stilom, prednje svetlosne grupe u LED tehnologiji, nove zadnje signalne grupe, hromirane detalje na bokovima, ali ipak, sveukupno paneli karoserije su preuzeti sa bratskog modela Alphard.

U prednjem delu putničkog prostora, dizajneri se baš i nisu razigrali. To je deo koji je identičan viđenom na Alphardu, uz izuzetak novog obruča upravljača i gabaritnog ekrana multimedijalnog sistema koji je uzrokovao izmeštanje ventilacionih otvora nešto naniže, uz istovremeno smanjenje njihove veličine.

Sama suština luksuznog novopredstavljenog Lexusa je baš u putničkom odeljku, koji je razdvojen od prednjeg dela pregradom koja karakteriše superluksuzne limuzine za VIP osobe.

Kada se otvore zadnja, inače klizna vrata, pogled odmah uhvati dve impozantne fotelje, sedišta koja poseduju mogućnost individualnih podešavanja, pokretne platforme za dodatnu relaksaciju tabana, ventilaciju i funkciju masaže.

Između sedišta je instaliran ekran osetljiv na dodir, a sve funkcije usmerene ka podizanju doživljaja putovanja LM-om su dostupne preko istog. Dodatno, postavljen je TV prijemnik čija dijagonala iznosi 26 inča. Putnicima u zadnjem delu vozila na raspolaganju stoji i Blu-ray uređaj, odnosno muzički sistem sa čak 19 zvučnika. Tu je i frižider sa dve flaše šampanjca. Za kompletiranje “perverzije”, tu su i specijalne pregrade za smeštaj kišobrana.

Za poseban osećaj komfora tokom putavanja, instalirana su dvostruka stakla, a pored toga je dodatno preoblikovan i sistem oslanjanja u odnosu na pominjani Alphard. Dakle, u premijum „dvojniku“ su upotrebljeni novi amortizeri, ali s druge strane, Japanci nisu želeli da troše novce na modifikacije podvozja i unapređenje aerodinamike.

Do sada je premijeru doživela samo hibridna verzija, Lexus LM 300h, a pogonski sklop koji koristi ova varijanta je identičan onom u Alphardu. Tu je benzinski motor zapremine 2,5 litra, kao i dva elektromotora koji proizvode 197 konjskih snaga. Prema preliminarnim informacijama, očekuje se i verzija sa pogonom na točkove obe osovine, a to što je proizvođač zaštitio naziv LM 350 takođe naglašava predstavljanje i varijateta sa V6 motorom i 3,5 litara zapremine (301 konjska sanga), opet, baš kao u Alphardu.

Prema vestima koje prenose japanski mediji, za proizvodnju modela LM će biti zaduženi pogoni Toyota Auto Body iz Inabe, gde se sklapa i, sto puta pomenuti Alphard, kao i na njemu zasnovani derivati.

Lexus LM će na proizvodne trake tokom naredne godine, a uz kinesko, biće ponuđen i na tržištima još nekih azijskih država gde su vozila iz MPV segmenta popularna.

Za kraj još jedna pikanterija. Naime, LM će se isporučivati kupcima jedino u dobitnoj koloritnoj kombinaciji, a ona je crno – bela.

AutoRepublika

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments