1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Ford Mustang Cobra R iz 2000. godine
Prodaje se Ford Mustang Cobra R iz 2000. godine

Prodaje se Ford Mustang Cobra R iz 2000. godine

928
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se svi sećaju one tvrdnje kako su američki automobili brzi samo na pravcu, dok u svakoj krivini, obavezno završavaju u jarku. Iako je takva pomisao daleko od istine, što će vam potvrditi i ovaj vlasnik Forda Mustanga i Chevroleta El Camino, mora se priznati da Jenkiji nikada nisu imali one modele koji bi se ponašali u krivinama kao recimo BMW M3 ili Mitsubishi Lancer Evolution.

Situaciju će kasnije da izmeni izdanje ACR Dodgea Vipera, ali sve do ranih devedesetih godina, skoro pa i da nije postojao neki pristupačni automobil koji biste mogli da izvezete na stazu i sa njim pratite korak sa gore spomenutim vozilima.


A onda je Ford predstavio izvođenje Cobra R modela Mustang, i sutacija nikada više nije bila ista. Cobra R je bila deo ponude samo 1993, 1995. i 2000. godine. Prvi put je prodato 107 jedinica, u drugi navrat njih 250, dok je tokom poslednje godine kada je bila deo ponude, samo 300 jedinica pronašlo kupce.

Drugim rečima, šanse da ćete na ulicama videti novi Ford GT sa cenom od 450 hiljada američkih dolara su bile i ostale veće, nego da spazite Cobru R. Jedan od njih iz 2000. godine je trenutno na aukciji preko sajta „Bring a Trailer“ i do sada je prevalio svega 2.500 milja (oko 4.000 kilometara).

 

Pa šta je onda bilo tako specijalno kod ovog modela, ili šta to drugi nisu imali? Pa, pre svega – mehanika je bila jedinstvena. Ispod haube se krio atmosferski 5,4-litarski benzinac sa osam cilindara, koji je razvijao 385 „konja“ i maksimalnih 522 Nm obrtnog momenta.

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Prema fabričkim podatcima iz navedenog perioda, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je iznosilo 4,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 282 km/h.


Ali brzina na pravcu je bila samo jedna od karakteristika. U razvoju Cobre R, Ford je pozvao inženjere raznih cenjenih firmi kao što su Recaro, Brembo, McLeod, Elbach, BF Goodrich, Tremec, Borla, Dana i K&N. Svi su igrali ulogu sa ciljem da se napravi ultimativni Mustang koji će biti bez mane.

Kompletno ogibljenje je razvio Ford Racing, pa je Cobra R zapravo bio vučica u jagnjećoj koži pošto je na stazama mogla da parira značajno zvučnijim imenima. Kao što se može videti iz priloženih fotografija, nije zanemarena ni aerodinamika sa posebnim prednjim branikom i spojlerom. Iz enterijera je izbačeno sve šta je dodavalo nepotrebnu masu pa tako nedostaju CD plejer, klima uređaj i mnogo toga bez čega moderni svet „ne bi mogao da živi“.

 

Takvo zadovoljstvo nije ni moglo da bude jeftino pa je svaki kupac morao da izdvoji 55 hiljada dolara (oko 84.600 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca).

Ovaj konkretni primerak je 239. u seriji od 300 vozila i tokom poslednjih dvadesetak godina je imao vlasnike u američkih saveznim državama Kalifornija, Severna Dakota, Montana, Pensilvanija i Kanzas.


Tri dana pre kraja aukcije, najviša ponuda iznosi 83 hiljade dolara, ali nema sumnje da će na kraju priče ona biti daleko veća. A koliko je Cobra R impresivan model, najbolji potvrđuje podatak da je na stazi mogao da parira čak i novom Shelbyju GT350 koji je razvijen konkretno za amaterski i profesionalni auto-moto sport.

AutoRepublika

(928)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Leto 2000. godine, taman sam kupio novog Mustanga u istoj boji kao Cobra R. Svi smo sanjali Cobru R i divili se, iako je moj bio obican 3.8 V6. I dan danas ga imam …

comment image