1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se čudni Porsche 356 iz 1954. godine
Prodaje se čudni Porsche 356 iz 1954. godine

Prodaje se čudni Porsche 356 iz 1954. godine

339
3
Podelite sa prijateljima:

Porsche 356 je bio model ovog nemačkog proizvođača vozila za koji smo sigurni da nikada neće steći slavu i poštovanje koje zaslužuje. Hejteri će ignorisati prelep stil, i naprednu mehaniku i pritom će se koncentrisati na podatak da 356 zapravo i nije pravi Porsche, pošto je delio mnogo toga sa Volkswagenovom „Bubom“.

Međutim, njegova važnost je iz sasvim drugog razloga, a odnosi se na profesionalni auto-moto sport. U periodu posle Drugog svetskog rata, Nemačka se nalazila u rasulu, a Ferdinand Porše u francuskom zatvoru zbog saradnje sa nacistima.

U takvim uslovima je njegov sin Feri razvio spomenuti 356 i počeo da se trka, prvo na lokalnim stazama, a zatim i na internacionalnoj sceni. Prva velika pobeda je usledila 1951. godine na čuvenoj trci 24 sata od LeMansa i na taj način je brend Porsche osigurao svoju budućnost.

Dok se nemačka kompanija takmičila kao fabrička ekipa, i veliki broj privatnika je krenuo istim putem. Jedan od njih je bio Volter Glokler koji je postao imućna osoba prodajom raznih modela Porschea, Volkswagena i motocikala u svom izložbeno-prodajnom salonu u Frankfurtu.

Glokler se takođe bavio i amaterskim auto-moto sportom, a kada je prvih pet primeraka zabeležilo odlične rezultate na stazama, privukao je pažnju i Ferdinanda Poršea. Naredni model Glöckler-Porsche 1500 Super će da postane baza za kasniji Porsche 550, a poslednji zajednički posao dve firme možete da vidite na priloženim fotografijama.

Razvijen je 1954. godine i nosi naziv Glöckler-Porsche 356. Cilj je bio da se takmiči na legendarnoj italijanskoj trci Mile Miglia, a u skorijoj budućnosti će se naći u prodaji preko velike aukcije RM Sotheby.

 

Ovaj specijalni model je napravljen na šasiji 356, ali ga je pokretao značajno moćniji 1,5-litarski bokser motor, naravno postavljen pozadi. Dok je 356 pružao agregat identične zapremine, razvijao je svega 59 konjskih snaga, dotle se onaj u Glöckler-Porsche mogao pohvaliti sa čak 110 „grla“. To je zato što je preuzet iz moćnijeg modela 550, koji je kao što smo rekli, Glokler lično razvio.

Dok je mehanika bila jedna priča, ovaj automobil je privukao najviše pažnje svojim čudnim stilom. U spomenutom periodu većina trkača je bila iz segmenta kabrioleta ili roudstera, pa nam je nepoznato zašto je Glokler odlučio da ponudi krov koji je pri tom postavljen izuzetno visoko.

Slične dizajnerske ekspresije možemo da vidimo i na račun krila (blatobrana), a iz nekog razloga samostalna kuća je odlučila da ugradi i treći far na prednjem braniku. Ceo automobil je razvijen od aluminijuma pa je bio značajno lakši nego što deluje na prvi pogled.

 

Nažalost za dve firme, ovaj 356 nije bio spreman za trku za koju je originalno namenjen, pa je ubačen u onu između gradova Liježa i Rima. Nju nažalost nije uspeo da završi zbog mehaničkih problema. Nakon toga je prodat privatnom kupcu u Americi gde ga je kupila neka holivudska zvezda i pretpostavljamo koristila za amatersko trkanje.

Istorija mu se gubi sve do ranih sedamdesetih godina, a tada ga je pronašao nemački pilot na otpadu u Kaliforniji i to u delovima. Kupio ga je i poslao ga nazad za Nemačku, ali ga nikada nije kompletirao. U takvom stanju će ostao sve do 2005. godine, kada će ga kupiti sadašnji vlasnik i restaurirati po najvišim svetskim standardima.

RM Sotheby kaže da je školjka uglavnom originalna sa izuzetkom jednog prednjeg krila, ali da je originalni motor odavno izgubljen. Iz tog razloga Glöckler-Porsche 356 pokreće motor iste zapremine iz drugog modela 550.


Eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko milion američkih dolara za ovaj veoma poseban primerak.

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Poseban i zato prelijep!🙂

s mile

Redak, sa burnom istorijom, a vrhunski restauriran

Bungi

Orginalni 356 je imao neku eleganciju i stil a ovaj kao da je napravljen za neke australijske šikare ili američke Arizone.??Jednostavno, previše je ružan!