1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Hennessey Performance (ponovo) ispravlja greške Forda
Hennessey Performance (ponovo) ispravlja greške Forda

Hennessey Performance (ponovo) ispravlja greške Forda

257
1
Podelite sa prijateljima:

O novoj generaciji Fordovog terenca Bronco smo pisali u više navrata tokom prethodnih meseci. Čekanje se definitivno isplatilo pošto je Ford primio preko 240.000 narudžbina, iako će zvanična isporuka startovati tek na jesen, ali to ne znači da je Bronco bez mane. Ključna od njih je ona koja se tiče mogućnosti izbor motora, pa umesto da vidimo neki veliki V8 kao što smo to imali prilike u prošlosti, izbor se sada svodi na turbobenzince sa četiri i šest cilindara.


Američki proizvođač vozila je često pričao da nema u planu da obogati ponudu agregata jedinicama s osam cilindara. Ključni razlog leži u podatku da je platforma pozajmljena od pikap kamioneta Rangera i da nikada nije razvijena da bi podnela veličinu i snagu motora s osam cilindara. Štaviše, Ford je čak rekao da originalno nije imao u planu ni V6 i da je Bronco morao da pretrpi veće modifikacije kako bi ugledao svetlost dana.


Ali, samostalna firma Hennessey Performance je očigledno u stanju da uradi nešto šta Ford nije. Popularni tjuner, koji je poznat po nekim od najekstremnijih američkih vozila, je upravo debitovao s Broncom VelociRaptor koji može da se pohvali s čak 750 konjskih snaga.

Za tako nešto je zaslužan poznati 5,0-litarski „Coyote“ V8 koji se već ugrađuje u modele kao što su F-150 i Mustang, a na njega je dodat kompresor. Snaga će se prenositi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača, dok će ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajati samo 4,5 sekunde. Kako to obično biva, snaga motora nije jedina izmena pa će VelociRaptor dobiti modifikovano ogibljenje i veće kočnice.


Kupac će moći da bira između verzije sa dvoje i četvoro vrata, a jedina stilska razlika između Bronca potpisanog od strane Hennesseya i onog koji je ostao onakvim kakvim ga je Ford zamislio jeste oličena u haubi i grafikama.

Tjunerska kuća planira da proizvede samo 24 primerka za 2021. godinu, ali po već ustaljenom običaju, zadovoljstvo je izuzetno skupo. Naime, sama prerada košta čak 225.000 američkih dolara i u nju nije uključena cena terenca koji startuje od 29.995 najmanjih zelenih novčanica. Prevedeno na neki jednostavniji jezik, Hennessey će vam uraditi preradu, ali im morate dostaviti svoje vozilo.

Potrebno je spomenuti da vozilo zadržava fabričku garanciju u trajanju kako je to Ford originalno odredio, to jest u dužini od tri godine ili prevaljenih 57.600 kilometara, zavisno od toga šta pre istekne.

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

U Fordu su „budale“ kad kažu da šasija nije predviđena za naprezanja v8 motora i onda se nađe neki pametnjaković koji to uradi.? I za par godina sa takvom mašinom dođe kod autolimara jer mu se šasija raspala.?? E onda idi kod onog pametnakovića koji ti je to ugradio, neka ti on popravi.