1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Tenkovi iz Drugog svetskog rata sićušni spram američkih pikapova
Zanimljivost dana: Tenkovi iz Drugog svetskog rata sićušni spram američkih pikapova

Zanimljivost dana: Tenkovi iz Drugog svetskog rata sićušni spram američkih pikapova

1.91K
2
Podelite sa prijateljima:

„Američki automobili su veći od tenkova“

Sigurno ste čuli ovu izreku pre, zar ne? Ona se odnosila na četvorotočkaše koji su na putevima kontinenta s druge strane „bare“ i koji su dominirali ulicama Detroita pre više od pet decenija, da bi svoj maksimum po pitanju dimenzija dostigli krajem sedamdesetih godina prošlog veka. Od tada je usledio postepeni pad, ali kako prenose britanske kolege iz Daily Maila, Jenkiji su opet izgleda okrenuli onome što rade najbolje.

Naravno, reč je o glomaznim automobilima pa su tako današnji pikap kamioneti poput Forda F-150 i Chevroleta Silverada zapravo duži nego američki ponos iz Drugog svetskog rata – tenk M4 Sherman. Njihova dužina iznosi preko 6.350 mm dok je Sherman za oko 560 mm kraći.

Čak i čuveni nemački tenk Panzer IV je kraći, pa i britanski „ratnik na gusenicama“ Cromwell, kao i sovjetski T-34 su kraći nego što su dugački sledeći modeli: Ram Pickup, GMC Sierra i novi GMC Hummer EV. Naravno, kamioneti su istovremeno daleko niži i uži od ikona Drugog svetskog rata, ali to i dalje ne umanjuje impresiju o tome koliko su zapravo glomazni.

Dok se ostatak sveta i dalje čudi zašto Amerikanci koriste tako primitivna vozila u svakodnevnoj vožnji, Jenkiji će vam reći da njihov kamionet može da služi za vožnju do kancelarije radnim danima, dok su vikendi usmereni za aktivnosti koje se mogu opisati kao hobi. Njihovu popularnost potvrđuje i prodaja, pa F Serija, Silverado i Ram zajedno čine 13% svih prodatih vozila „preko bare“ na godišnjem nivou.

Ove godine se očekuje i nova generacija Toyote Tundre, a u narednom periodu ćemo videti i veliku najezdu kamioneta na struju. Ford je već predstavio model F-150 Lightning, a narednih godina će stići i rivali od strane Chevroleta, GMC-a i Rama. Sve nam to nagoveštava da se dimenzije neće smanjiti već da će masa zapravo postati još veća, pošto električni modeli sa sobom nose i izuzetno teške baterije.


Nema sumnje da će jednog dana opet uslediti velika dijeta i smanjivanje dimenzija, ali kako to obično biva sa američkim firmama, na tako nešto ćemo morati da sačekamo dosta godina.

Zoran Tomasović

(1905)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Nema sumnje da će jednog dana opet uslediti velika dijeta i smanjivanje dimenzija, ali kako to obično biva sa američkim firmama, na tako nešto ćemo morati da sačekamo dosta godina.

Cuj nema sumnje. Ne znam otkud ti to Zorane, to se nikad desiti nece!

Yankee

Sto se ne bi desilo? Pa desilo je krajem 1970-ih godina, sto bi sad bilo drugacije?