1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda se ne odriče motora s unutrašnjim sagorevanjem
Mazda se ne odriče motora s unutrašnjim sagorevanjem
1

Mazda se ne odriče motora s unutrašnjim sagorevanjem

362
1
Podelite sa prijateljima:

Mazda je definitivno firma koja ne funkcioniše u stilu „kud svi Turci tu i mali Mujica“. Ova japanska marka se ne drži vladajućih trendova kao pijan plota, što nailazi na masovno odobravanje.  Poznato je da se Mazda decenijama držala rotacionog motora, a i dalje planira da uvede dizel motor na američko tržište, a znamo kako tamo „naftaši“ prolaze… Isto tako, japanska marka ne sledi slepo elektrifikaciju, a Robert Dejvis, viši potpredsednik kompanije, smatra da je priča o nestanku motora s unutrašnjim sagorevanjem preterana.

Dejvisovi argumenti protiv regulative koja podržava električna vozila kroz razne subvencije su vezani za kompleksan proces recikliraja litijum-jonskih baterija. „Treba da znamo da se ovde ne radi o nultoj emisiji. Ovo je udaljena emisija, ili izmeštena emisija“, rekao je Dejvis. „Treba da radimo na najboljoj solucijji za kupce i životnu sredinu, sa zajedničkim ciljem, ne putem nekog priručnika.“

Mazda radi na tehnologiji električnih vozila i gorivnih ćelija, ali po Dejvisu, unapređenje motora s unutrašnjim sagorevanjem je takođe deo plana.

Mazda i Toyota su započele pregovore u novembru 2016. u vezi sa mogućom saradnjom u razvoju digitalno povezanih vozila i električnih automobila. Plan navodno uključuje Toyotino deljenje informacija u vezi sa gorivnim ćelijama i hibridnim sistemima, dok je Mazdina obaveza Skyactiv tehnologija.

Na Salonu automobila u Los Anđelesu prošle godine, Kijoši Fuđivara, šef Mazdinog odseka za istraživanje i razvoj, potvrdio je da će kompanija imati gotov električni model za 2019., s tim što on verovatno neće biti dostupan globalno. Nedavni patenti nagoveštavaju mogućnost hibrida sa malim rotacionim motorom za produžavanje autonomije.

Što se tiče tehnologije motora s unutrašnjim sagorevanjem, Mazda namerava da lansira Skyactiv 2 benzinsku jedinicu sa homogenom kompresijom sledeće godine, koji će se naći  u restilizovanoj Mazdi3. Ova tehnologija sabija mešavinu benzina i vazduha u cilindru dok ne dođe do paljenja, umesto korišćenja klasične svećice. Ovaj sistem bi trebalo da popravi ekonomičnost za do 30 odsto u odnosu na sadašnje motore.

 

(362)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Ovo sigurno nije profi, ali ne mogu da cutim: Mazda ozbiljno počinje da se nameće kao moj lični favorit među svim ne-premijum brendovima. Pozz