1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Arkana (Conquest) 1.6 E-Tech/145 R.S Line – SUV, ali ne kao ostali
Renault Arkana (Conquest) 1.6 E-Tech/145 R.S Line – SUV, ali ne kao ostali
39

Renault Arkana (Conquest) 1.6 E-Tech/145 R.S Line – SUV, ali ne kao ostali

4.76K
39
Podelite sa prijateljima:

Renault Arkana je koncept kupeolikog SUV-a doveo na prag najširih narodnih masa, dok je do sada bio rezervisan samo za premijum segment. Uvođenjem hibridne verzije 1.6 E-Tech/145 ujedno je postao i pristupačan tim istim širokim narodnim masama, spojivši ekonomičnost s atraktivnim dizajnom.

Kompaktni SUV kupei i dalje su prava retkost kod proizvođača „generalista“, posebno s hibridnim pogonom. Renault Arkana je praktično unikat na tržištu, jedini konkurent mogla bi mu biti Toyota C-HR, no kako je kraća za čitavih 20 centimetara teško da je možemo svrstati u isti segment.

Da bi se pronašao ravnopravan protivnik, barem po pitanju karoserije, neophodno je dakle pokucati na vrata premijuma, gde caruju hibridi sa spoljašnjem punjenjem (PHEV), kao što je recimo Audi Q3 Sportback hybrid Plug-in. Na kraju zaključih da bi mu realno najbliži konkurenti mogli biti Ford Kuga Hybrid 2.5/152 ks i Hyundai Tucson T-GDI/150 Hybrid, pod uslovom da zanemarimo forme karoserije.

Početak dakle obećava, osim što se izgledom i pogonskom jedinicom prilično razlikuje od ostalih SUV, Arkana, koja je u Srbiji iz meni nekog nepoznatog razloga krštena kao Megane Conquest, ima i osetno pristupačniju cenu od gore navedenih SUV. U Srbiji startuje sa 24.950 evra, suma koja mi deluje više nego li opravdana za jedan atraktivan i solidno opremljen SUV, pokretan malim ali talentovanim 1.3 TCe od 140 ks.

S njim smo i imali prvi kontakt pre par meseci, gde se pokazao posve na visini očekivanja. Sada je na red došao možda još interesantniji klasični hibrid, za kojim, ukoliko je suditi po porudžbinama u Francuskoj, vlada veliko interesovanje. Naime, po otvaranju komandi čak 65 % svih odnose se na 1.6 E-Tech/145, verovatno dobrim delom i zbog odsustva dizela. Jer po ugledu na Captur, s kojim smo se družili prošle sedmice, Arkana nema dizel blok, pored spomenutog 1.3 TCe/140 u ponudi je još samo snažnija izvedba od 160 ks.

Inače, Arkana je prvi potpuno novi model nakon što je Luka de Meo preuzeo kormilo Renaulta, bez obzira što je prisutna već dve godine na ruskom tržištu. Od prošle godine i na drugim tržištima, dok je na evropsko tlo stupio proletos. Tek da se zna, proizvodi se u Južnoj Koreji, paralelno s korejskom verzijom Samsung XM3, a sve u cilju prodora na azijsko tržište, računajuće i najvažnije kinesko.

Ovde moram skrenuti pažnju na nekoliko važnih činjenica, naime, iako je spoljašni dizajn više manje identičan za sva tržišta, u osnovi ne radi se o istom automobilu!? Verzija za Rusiju postavljena je na platformi Dacije Duster, predviđenoj za loše puteve, dok je za Evropljane bazirana na modernijoj od Clia i Captura, podrazumeva se značajno modifikovanoj.

Međuosovinsko rastojanje je recimo povećano za 8 cm (2,72 m), tako da je na kraju s 4,57 m dužine Arkana duža od Kadjara. Upravo tu se i krije odgovor na pitanje zašto se toliko dugo čekalo na evropsku verziju, Renault je morao adaptirati je važećim standardima i ukusima, što se pre svega odnos na sigurnosne sisteme i sofisticiranu opremu. Ujedno trebalo je vremena i za razvoj hibridne verzije, nedostupnoj za rusko/korejsko tržište, iako Arkana E-Tech funkcioniše na istom principu kao Clio i Captur E-Tech.

Neplanirana test vožnja

Dolaskom leta mnogi pres vozni parkovi zatvaraju vrata, odnosno smanjuju aktivnosti, kao što je to slučaj s Renaultom. Upravo zbog toga trebalo je da nakon test vožnje Captura E-Tech imati jednosedmičnu pauzu, no nije mi se dalo… Nakon uobičajnog ćaskanja i razmene mišljenja s atašeom za štampu, ponudi mi da odmah pruzmem i ovaj nesvakidašnji SUV, jer je jedna redakcija otkazala test vožnju neposredno pre mog dolaska.

OK, nema problema, sačekaće moj matori Megane još izvesno vreme pre nego li se pozabavim njime i problemima koje sam planirao da otklonim (mehanizam za podizanje vozačevog prozora u kvaru), kao i farbanje kuhinje, iako sam to obećao supruzi još pre par meseci… Navodim ovo kako bih se opravdao što vam zaredom predstavljam dva modela Renaulta s istim pogonom, sledeće sedmice na testu je mala Toyota Yaris, isto tako u hibrid izdanju.

Kada smo i to rešili pozabavimo se malo izgledom Arkane, odnosno Conquesta, ukoliko više volite domaći naziv. Neko mi reče kako ga to ime previše podseća na jednu osobu iz nesrećnih 90-ih godina, pitam li se nije li ga Renault upravo iz tog razloga promenio za naše tržište? Bilo kako bilo ovom atraktivnom SUV-u malo toga se može prebaciti po pitanju izgleda, posebno kada je u R.S Line završnom nivou.

Sportski atributi su tu, navedimo samo crne lakirane aluminijumske naplatke od 18 cola, kao i lakiranu prednju masku, značke R.S na bokovima, lažnu duplu izduvnu granu, crni krov… Osnovne crte prednjeg dela su karakteristične za sve aktuelne modele kuće, no gledano iz profila, kao i od pozadi, do izražaja dolaze forme kupea.

Linija krova, tj. C stuba, snažno je padajuća, za razliku od klasičnih SUV modela. Spomenimo i ostale SUV atribute specifične za ovaj segment, gde pre svega mislim na klirens od 20 cm, velike proreze za točkove uokvirene crnom plastikom, kao i zaštitne lajsne pri dnu vrata. Zaključismo tako da veoma lepo izgleda, dizajneri su uspešno spojili sportske i krosover elemente, posebno kada je, kao voženi, u atraktivnoj narandžastoj boji.

Sam dizajn komandne table je već viden, dobrim delom preuzet je iz Captura! U našem zapazih dosta lakirane plastike u karbon stilu, globalno uzevši kvalitet materijala je na nivou „generalista“. U prevodu gornji deo presvučen je mekanom plastikom, za razliku od donjeg, skrivenog od oka (tvrda i ne preterano kvalitetna).

Sportsku notu daju sedišta, lepo oblikovana i u kombinaciji koža/prevrnuta koža (naravno veštačka). Dobro drže telo u krivinama i udobna su, pored njih ne mogu, a da ne spomenem odličan sportski upravljač i atraktivnu ručicu menjača, podignutu na produžetak centralne konzole.

Čitava unutrašnjost je, računajući i plafon, crna, samo crveni detalji po sedištima i na oblogama vrata razbijaju monotoniju. I numerička instrument tabla od 10,2 inča (25,9 cm) je prekopirana od Captura, kao i kod ostalih modela proizvođača u zavisnosti od izabranog programa (Eco, Sport i My Sense), menja se i grafika, odnosno boja podloge. Instrumenti su adaptirani hibridnoj koncepciji, što znači da su „digitalni“, kao i kod standardne benzinske verzije, ali nisu toliko atraktivni.

Kao što se odomaćilo kod Renaulta na sredini centralne konzole je veliki i vertikalno postavljen ekran od 9,3 inča, pregledan i bogat raznim informacijama. Što se tiče unutrašnjeg prostora uglavno zaslužuje pohvale, snažno zakosen C stub ne oduzima putnicima pozadi previše prostor za glave.

Renault je postavio naslon pod nesto većim uglom nego što je uobičajno, tako da dve korpulentnije osobe staju bez imalo muke. Kažem dve jer je širina skromna, treća, u sredini, znatno se lošije oseća.

Za pohvalu je i zapremina prtljažnika, kod benzinske verzije iznosi 513 l, no ovde mi se učinio nešto manjim. Naime, ispod horizontalne police pronađoh rezervni točak „ćopavac“ i dizalicu, što je sprečava da se spusti na niži nivo i tako poveća zapremina. No verujem da je rezervni točak opcija, bez njega kapacitet prtljažnika smanjen je na posve prihvatljivih 480 l. U svakom slučaju pristup je lak, pre svega zahvaljujući velikim petim vratima, nažalost bez električne asistenicije (čak ni uz doplatu).

Bez „divljanja“ molim

Ukoliko kupci Renaultovih hibrida, gde pored Arkane mislim na Clio i Captur, računaju na pomoć elektricnih motora u cilju smanjenja potrošnje, potpuno su u pravu. Naprotiv, greše ako veruju da će ovi doprineti superiornijim performansama, kome je to prioritet neka se opredeli za snažniju benzinskoj verziji 1.3 TCe/160.

Jer iako E-Tech obezbeđuje više nego li zadovoljavaće performanse u svakodnevnoj vožnji, ipak se s njim ne može nadmetati, pa čak ni s slabijom izvedbom od 140 ks. Mislim pre svega na ubrzanje iz mesta i maksimalnu brzinu, našoj Arkani E-Tech treba bezmalo 11 s do 100 km/h i uprkos 25% boljoj aerodinamici nego li kod klasičnih SUV modela, ne može da pogura više od 172 km/h.

Ne, nemojte biti razočarani, velikoj većini vozača ni ne treba više, uostalom međuubrzanja su ubedljiva i sve se odvija nežnije, bez grubosti, često u crkvenoj tišini. Ukoliko se previše ne maltretira papučica gasa, pri nižim brzinama u gradskoj vožnji kotrlja se samo na baterije. Uspeo sam da ga poguram do nekih 50 km/h isključivo na struju, pre nego li se diskretno javi stari Nissanov benzinac 1.6, naravno isti kao kod Clia i Captura.

 

Ovoga puta neću vas maltretirati detaljima funkcionisanja iz prostog razloga jer ste sve mogli pročitati u prošlonedeljnom testu Captura 1.6 E-Tech, za one koji su ga preskočili samo ću ponoviti da „mašinerija“ razvija ukupno 145 ks, iako 91+49 +20 ks ne daju taj zbir… Prvi podatak se odnosi na SUS blok, dok su druga dva električna, od kojih slabiji ima ujedno funkciju starter generatora i kvačila. Napajani su malom baterijom snage 1,2 kWh, smeštenoj u dnu prtljažnika.

Težina je ograničena, sve s motorima i baterijom veća je za nepunih 100 kg od benzinske verzije, što se dakle ne odražava na voznu dinamiku. Treba reći da je Renault opet tražio kompromise, u segmentu ima udobnijih i dinamičnijih konkurenata, ali se na kraju Arkana pokazala dovoljno ubedljivom na svim poljima.

Lepi crni naplaci od 18 cola negativno utiču na udobnost (kod nižih završnih nivoa serijski su od 17 cola), dok po „kamenito-zemljanim“ putevima, ogibljenje previše „suvo“ prenosi udarce u kabinski prostor. Očigledno je da Arkana nije predviđena za ozbiljniju off-road vožnju i sve terene, uostalom integralni pogon nije predviđen ni uz doplatu. Dobar klirens tu je pre svega zbog izgleda, ujedno dobro dođe za pentranje po visokim ivičnjacima i odlazak do vikendice udaljene od asfalta.

Za uzvrat može se voziti veoma temperamentno, bez preteranog ljuljanja i naginjanja u krivinama, u svakom slučaju s ovim motorom ogibljenje nikada nije na muci… Rekao bih da Arkana E-Tech R.S Line može prevariti neupućene, odnosno da deluje mnogo „opasnije“ nego što je to doista.

Ukoliko su performanse za pohvalu kod malog Clija, pa čak i kod gradskog krosovera Captura, uz jedan ovako „nabudžen“ kupe-SUV, poželeli smo malo više snage. Ponoviću zato još jednom, kome treba više adrenalina i bolja ubrzanja neka se preorijentiše na 1.3 TCe/160, mada ni od njega ne bi trebalo očekivati čuda… Verujem da bi mu jedan „prljavi“ 2.0 Blue dCi od 160 ili 200 ks, koji se još uvek može pronaći kod bratskog Espace, odlično „legao“, ali isti se više ne uklapa u petogodišnji plan Renaulta, koji predviđa čak 14 novih električnih i hibridnih modela.

Naprotiv, hibridna Arkana „počastiće“ vas izuzetno ekonomičnom vožnjom, u pojedinim situacijama znatno nižom od dizela slične snage. Mislim pre svega na gradsku vožnju, nakon višesatnog i višednevnog mrcvarenja po francuskoj prestonici, putni računar uvek je pokazivao prosek od nekih 5,5 litara. Da, da, jer u ovakvim uslovima i do 70 % vožnje odvija se na struju, za razliku od auto-puta gde glavnu reč vodi SUS agregat. Samim tim, potrošnja je znatno viša, uprkos solidnoj aerodinamici računajte na dobrih 7 litara.

Pri konstatnoj brzini primerno je diskretan, međutim prilikom većih opterećenja, kao što su recimo snažna ubrzanja nakon naplatne rampe, zna biti na muci. OK, tu su električni motori koji se maksimalno angažuju, ali je režim rada termičkog agregata ponekad previsok. Da je umesto automatskog menjača, koji podsećanja radi ima 4+2 brzine (dve u električnom modu i četiri za benzinski blok), ručni, svakako bi ga znatno ranije „prešaltovao“ u viši prenos.

Slično je i prilikom dinamične vožnje na otvorenom putu (naglašavam dinamične), treba se navići na način funkcionisanja jednog hibrida. Nema dakle spontanog odziva na glas proporcinalnog buci motora, termički blok ponekad se aktivira tek da bi dopunio bateriju. Kvaliteti našeg hibrida dolaze do izražaja prilikom jedne nazovi  „normalne“, porodične vožnje, bez traženja maksimuma, kada se uživa u akustičnoj udobnosti i „smešno“ niskoj potrošnji od 4-4,5 litara.

Naravno i sigurnoj vožnji, Arkana je savremen automobil, sa snažnim kočnica i svim danas raspoloživim sigurnosnim sistemima, računajući i inteligentni tempomat, koji samostalno održava zadatu brzinu i pravac. Dobro, brzinu bez greške, koči i ubrzava u zavisnosti od vozila ispred, ali pravac zna i da promaši…

Preuzeta istoga dana po vraćanju ključeva, mala Toyota Yaris hibrid pokazala se znatno talentovanijom na ovom polju. Opremi se isto tako ništa ne može zameriti, voženi model poseduje sve što se poželeti može, uz tek nekoliko opcija, kao što je panoramik krov i aluminijumska boja.

Uzevši u obzir sve to, kao i atraktivan izgled i izdašne unutrašnje dimenzije, početna cena od 23.490 evra posve je opravdana. Posebno jer se odnosi na 1.3 TCe/140 s automatskim EDC7 menjačem, koji se može pohvaliti svom neophodnom opremom (automatski klima uređaj, aluminijumski naplaci od 17 cola, aktivni i pasivni sigurnosni sistemi ). Za kupce s dubljim džepom tu je ulickani R.S Line, no u tom slučaju uz isti agregat koštaće vas 29.590 evra, odnosno 32.590 za ovde predstavljeni 1.6 E-Tech.

Razlika od 3.000 evra mi deluje pretrana, posebno kada sam bacio pogled na cenovnik u Sloveniji… Već u startu početna cena je nešto niža (23.190 evra), dok voženi košta tek 29.290 evra! Razlika između njega i 1.3 TCe/140 EDC isto tako je manja, iznosi posve prihvatljivih 1.500 evra, koliko je u principu  jedan dizel skuplji od benzinskog agregata. Zaista bih voleo da neko u Renault Srbija pročita ovaj tekst i pokuša da nam objasni gde je problem?

Možda odgovorni zaista veruju da je Srbija „ekonomski tigar“, s prosečnom platom najvećom u regionu, većom i od slovenačke? No manimo se politike, ovo je bila tek informacija za zainteresovane da se ili „cenkaju“ s prodavcem ili da eventualno skoknu do dežele…

Sve u svemu Arkana/Conquest je zanimljiv model, bez obzira na pogonske jedinice. Hibridna verzija je kao i kod Captura predviđena da zameni dizel blok, misija koju više manje uspešno ispunjava. Prijatan i nadasve ekonomičan, uz prosečnu potrošnju od 5,3 litra, pa uz to i pristupačne cene, posve sigurno će „sahraniti“ aktuelni Kadjar, zbog čega je Renault i predvideo posve novi za narednu godinu.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Renault Arkana 1,6 E-Tech Hybrid 145 R.S Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV-kupe
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.570 x 1.820 x 1.570 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.720 mm
Zapremina prtljažnika: 480-1.256 l
Masa praznog vozila: 1.435 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzin + 2 električna
Radna zapremina: 1.598 cm3
Snaga: 91 ks + 49 ks + 20 ks
Maks. obrtni moment: 148 Nm pri 3.600 o/min + 205 Nm + 50 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 4+2 brzine, automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovidiskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s
Maks. brzina: 172 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin i električna energija
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,8/5,3 l/100 km
Emisija CO2: 108 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji 

Dobre strane:

Potrošnja, atraktivan izgled, unutrašnji prostor i prtljažnik, bogata oprema, vozna dinamika, cena

Loše strane:

Relativno skromne performanse i ponuda agregata, vidljivost kroz zadnje staklo, kvalitet pojedine plastike, menjač ponekad previše dugo zadrži angažovani prenos
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,75 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75 
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5 
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75 
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,75 
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost:
Ocena: 7,667

(4756)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Peki ime Megane Conquest je za Balkanske zemlje obzirom da su se plašili da će Arkana izazvati asocijaciju na Zeljka Raznjatovića Arkana🤣Nije šala zaista. Što se tiče ovog Renoovog Željka 😂 rijetko ružan automobil izvana posebno sa bokova. Izgleda kao Megane sedan koji je neko pokušao da stavi na opruge od nekog SUV. Možda im je zafalilo odgovarajućih opruga pa je bilo „daj šta daš“ 🤪

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
don

Zna on to samo po drugi put pravi budala.

S mile

Peki hvala na jos jednom odlicnom testu. Uzivaj u letu, kuhinju odlozi za jesen, sledi ponovno zatvaranje….imaces vremena viska 😀 Verujem ti za potrosnju, ali mi ne ide u glavu KAKO… vozio si razne male turbake, i davao cifre od 7 do preko 10L potrosnje. A sada na jedan 1.6L atmo, plus baterije koje se pune iz rada tog istog atmo motora, i manjim delom od rekuperacije energije, ovaj Arkan trosi 5.5L. Taj isti atmo motor, verujem da trosi 7 do 10L kad bi samo on radio, ali mora i da dopuni baterije, pa mu potrosnja moze biti samo veca.… Pročitaj više »

BB

Poslije kočenja izađi iz auta pa pipni kočnice, kad budeš sanirao plikove na prstima biće ti jasno kuda odlazi energija automobila u pokretu koja je potrebna da se „uništi“ (kinetička da se transformiše u toplotnu). Zato su hibridi najefikasniji u gradu gdje inače se stalno ubrzava i usporava. Ovo usporenje pravi dio energije za ubrzavanje. Obično benzinac tu energiju baci kroz grijanje diskova.

S mile

Sve to ja znam. Ali ipak, treba se voziti na SUS treba taj motor da dopuni baterije, i tek 10 20 % od rekuperacije, i to u gradu, sve van grada, bitno manje kocenja

Branko

S mile, termodinamička efikasnost hibridnog sklopa je usporediva sa dizelskim motorom (više-manje, ovisno o režimu vožnje). Baterije kod hibrida se ne pune isključivo radom SUS motora, nego se i kod svakog kočenja puni baterija, pa se dio energije kojim SUS vozilo zagrijava kočnice može ponovo koristiti za pogon vozila. Uz to, hibridni sklop dozvoljava punjenje baterije iz SUS motora samo kad isti radi u optimalnom režimu s aspekta efikasnosti, pa i to pridonosi nižoj potrošnji. Ujedno elektromotori osiguravaju dodatni okretni moment baš u trenutku kad ga “atmosfercu” usfali, pa se prolazi s manje “gasa” za isto ubrzanje ili uzbrdicu. Je… Pročitaj više »

S mile

Malo 😀 👍

TheStig

Ok su hibridi, nemam ništa protiv tehnologije kad je kako treba primjenjena i kad se ne prodaje magla. Ali sve što je bolje treba platiti dodatno. Kočnice su pri tome jeftine. Zanemariv trošak u odnosu na trošak goriva.

Branko

Upravo tako, samo što su u EU ekstremno visoki penali za CO2, pa je elektrifikacija svih vrsta često jeftinija od klasike. U Srbiji to trenutno nije slučaj, ali je tržište premalo da bi bilo relevantno za proizvođače.

Tile

a tu je i atkinsov ciklus, koji vecini vozaca nije prihvatljiv kod konvencionalnih motorizacija, a u hibridu se da „svariti“

moron

Kome je neudoban ovaj automobil na točkovima od 18″, može da uzme novi QQ na 20″, ali, neka usput i pogleda posto su mu gume (235/45×20).

Pohvala za fotografije podvozja. Nisam ih do sada primećivao. Lepo bi bilo da ih bude i ubuduće, da vidimo kako i to dole izgleda. I to se plaća.

Mislim da ću morati da odem do nekog salona da uživo vidim ovo vozilo.

TheStig

Mislim da onima koji voze automobil na 20″ točkovima nikada u istoriji čovjecanstva nije pala na pamet misao:“Hm, da li da pređem na 18″,uštediću za kafe na nekoj od promenada u velikim gradovima“?😂

moron

Pa, kod novog QQ-a ako uzmeš verziju sa točkovima od 20″, imaćeš i manji gepek nego ako si uzeo sa 19″, jer nemaju istu vrstu vešanja pozadi.

A onima koji pate od velikih točkova, predlažem da odmah predju na 22,5″. Kamionski standard.

TheStig

Hahahah 😂jbg ako si su fazonu „pimp my ride“ 23″ je minimum 🤣. Za ostale 17 i 18ke su sasvim taman.

Dezon

Audi rsq8 nudi 23 uz doplatu

Zvezdan Božinović

Više puta mi se dogodilo da na „običnoj“ rupi isečem 19-ice (BMW 420i), a da felnu ne oštetim, jer vožnja nije bila divljačka, gruba i brza, već uobičajena. Tu nastaju muke velike jer su gume runflat, pa još specifičnih dimenzija, a rezervne nema. Po pravilu su to uvek nepopravljive štete, tj vulkanizer ne pomaže. Onda bato, ako si dovoljno srećan da ti se to dogodi, ako već mora ikad, onda u toku radnog vremena, nema druge nego da organizuješ prevoz gume iz Beograda (gde ih obično jedino ima na lageru) do lokacije gde si tj gde ti je vulkanizer. Felne… Pročitaj više »

moron

Stvar ukusa, ali, potpuno bih se složio.

Renault Terminator

Renault kao da pokušava na sve načine da mi se zgadi.Ja ne volim ovakav tip vozila.Captur,Mađar,Arkan i novi Megane koji će isto biti sve samo ne normalan klasični auto.Kako su krenuli da prave samo te čardake vidim da u budućnosti neću imati izbora nego mijenjati brend tražeći klasični,normalni,obični automobil.
Renault je najuporniji u tom čardak ludilu od svih proizvođača.
Inače predstavljanje je odlično,Peki peglaš Renaulte za medalju👍.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator
S mile

Nije to do Renoa, trziste to trazi, i oni to prave. Neka luda vremena…

Renault Terminator

Nije to baš do tržišta sve…koliko do proizvođača što slušaju narod.
Narod bre nema pojma,zato i imamo danas hrpu čardaka u ponudi a klasičnih auta sve manje.
Proizvođači bi trebali biti složni i reći „imate to i to,hoćete-nećete,ko vas jebe bre“ a ne nekom balavcu se digne kita i hoće nešto poput ovog Arkana..i proizvođač usliši želju takvim idiotima a vamo onda liši proizvodnje jedan klasični model zarad čardaka.Debilana žešća…ali ko te pita.

BB

E u tom je problem što se klincima sve više diže na Arkana a manje ma Cecu… Evropsko vrijeme došlo…

Tile

forma bitnija od funkcije, setite se dolaska cayena, x5, x6, malo ko je verovao u toliki uspeh

moron

Džaba malo pre otpedalah do jednog salona Renaulta. Nemaju Conquest.

BB

Trebao si pitati za „Cecu“

moron

Pouzdao sam se u čulo vida …

Branko

“ Zaista bih voleo da neko u Renault Srbija pročita ovaj tekst i pokuša da nam objasni gde je problem?” Peki, problem je u tome što je emisija CO2 kod hibrida 108 g/ km, a kod 1.3 edc 132 g/km. Na EU tržištu to znači 132 – 108 = 26 g CO2/ km razlike, pa puta 95 EUR/g = 2.470 EUR penala po komadu + PDV (ako prevaljuješ penal na kupca). Obzirom da Srbija nije (još) u EU, penal se ne obračunava, za razliku od Slovenije (ili npr. Hrvatske) gdje se obračunava. Malo sam banalizirao, jer se računa prosjek flote,… Pročitaj više »

Peki

Vidis, to sam potpuno zanemario, u pravu si! Zaboravio sam da je Slovenija u EU…

Multilink seleni

Za mene je ovaj auto katastrofa. Celu ovu zajebanciju oko ovoga kvazi hibrid pogona rešava stari DCI od 115 ks i voziš ko čovek. Stisneš gas i ide ko vetar, troši osetno manje, udobije. Ali, gospoda ga nisu ubacini ni pod razno! Zato prodavci „magle“ nude sklalameriju od pogona za 3 000 evra preko logike zdrave pameti. Koliko vidim, ova skalamerija u Srbiji kreće od 25 000 evra (bez ovog eko pogona sa TCE motorom), koliko košta i najeftiniji Talisman !? Recimo „Mađar“ kreće od 17 800. Pa šta je ovo ljudi? Pri toem samo kažu da je Mađar na… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Multilink seleni
moron

Dobri moj, pregazilo te vreme 😀😀😀

Multilink seleni

Ja bi promenio tu definiciju, da i nije neko vreme, bolje reći, vreme je zlo. Tehnološki, svaki napredak me raduje, ali zar je 1,6 atmo motor okilavljen sa 115 na 90 ks, napredak?? No No, nikako. Kao i masa drugih gluposti. Ajde da te pitam, (i Pekija) šta se dešava sa Arkanom na autoputu? Koliko konja tamo ima, i koliko troši na 130, ali posle pola sata vožnje? I da li msliš, da ja prvi neću biti jedonog dana za elektro vozilo, kad to bude ličilo čemu i kad bude koštao normano. A to normalno znači da mora biti jeftiniji… Pročitaj više »

Peki

Napisah koliko trosi na auto putu, dakle mnogo vise nego u gradskoj voznji, kao i svi hibridi. I maloj Toyoti Yaris je trebalo toliko…

moron

Mnogo si „brate“ alergičan na „LISAK“ i „PISAK“ … A već sutra nova kola bez toga čak ni u Srbiji nećeš moći kupiti, taman da ih je paketiao i „Auto Čačak“ 😊 Mnogo zla vremena ( po dosta osnova ) za sve nas (automobiliste) dolaze …

Multilink seleni

Malo sam se šalio, a šalila se i Honda kad su nadenuli takva imena, ko da je sevemirski NASA program. A tebi je to trenutno najbitnije na automobilu. Meni nebitno skroz. Eto pobaj ta čuda tehnike, kad pada sneg, jaka kiša, jaka magla, pa ćeš videti da to verovatno i ne radi. Baš kad bi trebalo da radi. Kod Renoa ne znam kako se to i zove, LDW ili slično. To sam pogasio da ne radi. Znaš što? Pa zato što kad vozim normalno, ono krči – svira čas u levi čas u desni zvučnik, a ja vozim normalno. Neophodno… Pročitaj više »

Peki

Obrati se Briselu prihatelju i raznim vladama koje su zabranile ili ce zabraniti proizvodacima da razvijaju i prodaju dizele. Nisu oni (proizvodaci) to trazili, niti im je u interesu…

Rikošet

Malo čudan (tendenciozan) odabir imena za Balkan zbog nepovezivog povezivanja sa Meganeom, jer ovaj kupe crossover nije razvijen na istoj platformi kao on… Ispravno bi bilo da su ga nazvali Clio Conquest (obrazložiću i zašto…) Ovako se kupci po ko zna koji put dovode u zabludu, a to nije lijepo, od firme, koju predvodi Luca de Meo… Gdje je razlika i zašto „cjepidlačim“? Prije svega hvala Pekiju, jer je bio požrtvovan i isprljao po ko zna koji put hlače da nam fotografiše zadnju osovinu… Ta fotografija otkriva jednu bitnu činjenicu. Naime, prema dostupnim (internet) tehničkim podacima Captur i Megane u… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Pomponije

Iako lično ne vidim poentu ovog automobila, Renault je već prodao 20.000 komada, tako da bravo za Francuze.

Ne znam sta ljudi vide u tim SUV vozilima, a još manje kod ovih kao kupe varijanti.

Pomodarstvo…

Renault Terminator

Ja kao ljubitelj Renaulta ne vidim poentu u više od polovine Renaultove game…Sem aktuelnog Meganea,Clia,Talismana,Scenica i ajd Koleosa ovo ostalo je katastrofa za moj ukus.

Multilink seleni

Pošto imam iskustva sa Renaultovim vozilima, znam da njihovi modeli koji menjaju imena za pojedina tržišta su dno ponude. Recimo bilo nekad Talija – Symbol, Campus – Storija, kao i vozila koja negde nose Renault a negde Dacija znak. Onda „specijal“ modeli proizvedeni namenski za sirotinjska tršta kao Megan Sedan, Fluense i sl, koje su ubacivali i u Evropu i kupili mrvice povoljnijom cenom. Ovde su otišli i dalje, pa su isto vozilo drugačije konstruisali za razna tržišta, upravo da bi se proizvodio na više fabričkih linija. Izleda misle, da će ovo sa…nje ići kao alva….

Dezon

Kad ce na testu QQ sa onim e power. Što samo dopunjuje baterije. Pozdrav