1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan prodaje udeo u Daimleru
Nissan prodaje udeo u Daimleru
2

Nissan prodaje udeo u Daimleru

235
2
Podelite sa prijateljima:

Nakon Renaulta, i japanska marka prodaće svoj udeo u nemačkoj kompaniji. 

Kako javlja ANE, Nissan je rešio proda kompletan udeo od 1,5% u Daimleru. Tako će Japanci ispratiti postupke svojih francuskih kolega koji su isto učinili još u martu.

Podsećanja radi, udeo u Daimleru pomenutih brendova datira od pre deset godina, kada je počela saradnja Renault-Nissan alijanse i nemačkog giganta. Saradnja je bilo vrlo široka i manje-više uspešna. Renault je uz malu pomoć Mercedesa razvio 1,3-litarski benzinski agregat koji danas koristi niz modela kod obe marke, potom Mercedes je „prepakovao“ određena Renaultova komercijalna vozila, ali je koristio i 1,5-litarski dizelaš za svoje modele.

To bi bili uspešniji delovi partnerstva, onaj neuspešni je plasiranje X klase germanskog brenda. Publika je vrlo loše odreagovala na pikap trokrake zvezde koji nije bio ništa više do prepakovana Nissanova Navara. Tako je X klasa posle samo dve godine na tržištu okončala svoju kratkotrajnu karijeru.

U Nissanu navode da prodaja udela ne znači okončanje saradnje sa Daimlerom i najavljuju nove projekte za ovu godinu. Šta možemo očekivati od takvog partnerstva za sada ostaje nejasno.

Vrednost akcija Daimlera trebalo bi da iznosi oko 70 evra po akciji, tako da bi Nissan mogao da računa na 1,2 milijarde evra nakon što prodaju kompletan udeo. Novac je preko potreban zarad velikih ulaganja japanske marke u elektrifikaciju.

AutoRepublika 

(235)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Koliko ja vidim ovdje je Mercedes samo uzimao proizvode od Renault iprepakivao ih, u drugom smjeru ja ne vidim saradnju. Dakle Mercedes je samo kačenjem etikete „Das ist Qualitet“ zaradio ogromne pare, t. prodavao Renaulte pod Mercedese (m pod b)…

Yankee

To se moglo znati jos od Daimler-Chrysler dana