1. Home
  2. Vesti
  3. BMW reanimira islužene baterije i čini ih ponovo korisnim
BMW reanimira islužene baterije i čini ih ponovo korisnim
3

BMW reanimira islužene baterije i čini ih ponovo korisnim

176
3
Podelite sa prijateljima:

BMW je razvio strategiju čijom primenom se omogućava da stare, to jest iskorišćene automobilske baterije imaju svoj drugi život. Ideja se ogleda u prilagođavanju izraubovanih baterija za ponovnu upotrebu u vidu mobilnih pogonskih jedinica.

Izrađene u saradnji sa stručnjacima za skladištenje energije iz kompanije Off Grid Energy, povučene baterije biće prilagođene novoj nameni, onda kada više ne budu mogle da se efikasno koriste u električnim automobilima.

Baterije za električne automobile, nevezano za to da li su instalirane u vozilo s oznakama marke BMW ili Mini, imaju garanciju do osam godina ili oko 161 hiljadu kilometara, zavisno od toga šta pre istekne. Posle ovog perioda, kažu u  BMW-u, baterija bi i dalje mogla da zadrži do 80 odsto svog prvobitnog kapaciteta. Međutim, čak i nemačka firma priznaje da je „neizbežno“ da baterija u nekoj fazi više neće moći da pruža optimalnu mogućnost skladištenja dovoljne količine energije koja je neophodna za uobičajeno korišćenje električnog automobila. U ovom trenutku će se pojaviti mogućnost, ili bolje reći, nametnuti imperativ uklanjanja iz vozila uz eventualnu sekundarnu upotrebu baterija.

Grejam Grive, izvršni direktor ostrvskog ogranka grupacije BMW, rekao je: „BMW grupa će do 2023. godine na putevima imati 25 elektrifikovanih modela, od kojih će polovina biti potpuno električna. Oduševljeni smo što sarađujemo sa kompanijom Off Grid Energy kako bismo pronašli održiv način da nastavimo da koristimo ove dragocene baterije, čak i nakon što prođe njihova dugogodišnja služba u našim elektrifikovanim automobilima.“

Prva prototipska jedinica je već stvorena i koristi litijum-jonsku bateriju preuzetu iz razvojnog vozila Mini Electric. Zahvaljujući kapacitetu od 40 kWh koji isporučuje snagu od 7,2 kW mogao bi se koristiti za pružanje pristojne količine energije električnom vozilu.

Kako će vremenom biti dostupno više baterijskih modula, predviđa se da će ovi sistemi rasti do 180kWh i pružati snage do nivoa od 50kW.

Deni Džons, generalni direktor za Off Grid Energy, rekao je: „Poslovni model kompanije Off Grid Energy izgrađen je sa održivošću u osnovi, od načina na koji izrađujemo svoje proizvode i materijale koje koristimo, pa sve do uticaja naše tehnologije na životnu sredinu. Izuzetno smo uzbuđeni što smo u partnerstvu sa britanskim ogrankom BMW-a i koristimo našu tehnologiju kako bismo baterijama ugrađenim u električnim vozila marki BMW i MINI omogućili način da imaju tako dragocenu drugu upotrebu.“

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neupućen čovek bi pomisilio da proizvodjač dobrovoljno, iz nekih ekoloških i altruističkih pobuda „preuzima“ neispravne/iskorišćene baterije.

Zoca

Akumulatori za motocikle uveliko prelaze na Li-ion tehnologiju,manjih su dimenzija,neuporedivo jace udarne struje …Za sada je nerealno visoka cena poredeci sa nekim baterijama za alatke.Treba ocekivati uskoro i na „termalnim“automobilima litijum-jonske starter baterije-akumulatore.