1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedan karavan nestaje sa američkog tržišta
Još jedan karavan nestaje sa američkog tržišta
0

Još jedan karavan nestaje sa američkog tržišta

554
0
Podelite sa prijateljima:

Dok karavani još uvek čine veoma bitnu kategoriju putničkih automobila u ostatku sveta, dotle su u Sjedinjenim Američkim Državama praktično počeli da izumiru početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su debitovali prvi minivanovi. Nekadašnji sinonimi porodične vožnje na duže relacije, kao što su Ford LTD Country Squire i Chevrolet Caprice Wagon su zamenjeni modelima poput MPV-a Dodgea Granda Caravana i ostalim velikanima, a onda su usledile i revolucionarne promene po pitanju eksplozije popularnosti terenaca i krosovera.

U današnja vremena, preko bare je gotovo nemoguće pronaći karavan, s izuzetkom par nemačkih modela, a kategorija je ovih dana siromašnija za još nekoliko predstavnika. Reč je o Volvou V60 i većem bratu s oznakom V90, za koje je švedski gigant najavio da neće biti deo ponude do 2022. godine.


Švedski proizvođač ima dugu istoriju i svetlu tradiciju razvoja i ponude karavana, i ona se kreće od veoma pouzdanog modela 240 pa sve do legendarnog 850 T-5R koji je dominirao na trkačkim stazama. Volvo V90 je do sada bio dostupan samo preko specijalne narudžbine, što znači da nije bilo moguće posetiti izložbeno-prodajni salon i kupiti ga, već se čekalo između šest do dvanaest meseci na isporuku.

Prema nekim izvorima, u poslednje četiri godine je naručeno svega 1.453 primeraka, pa ova odluka i nije iznenađujuća. S druge strane, Volvo je u istom periodu prodao čak 143.616 terenaca pod imenom XC90 sa sličnom cenom.

Ali, ipak nije sve tako crno, pa će jedna verzija V90 i dalje biti dostupna. Naime, američka ponuda se zasnivala na baznoj konfiguraciji nazvanoj T5 sa pogonom na prednje točkove i ona je ta koja nestaje sa tržištu. Nešto skuplji T6 sa kompresorom i turbo punjačem, višim klirensom i pogonom na sva četiri točka, koji se inače prodaje pod imenom Cross Country, će i dalje biti deo ponude, opet kao specijalno poručen model.

Inače, ovaj polivalentan karavan je na našu redakciju ostavio fenomenalan utisak, u šta se možete uveriti i ako pročitate test.

S druge strane, V60 će kompletno biti eliminisan, pa svi oni koji žele vozilo sličnih dimenzija švedskog giganta će morati da se opredele za skupoceni Polestar T8.

AutoRepublika

(554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments