1. Home
  2. Vesti
  3. Zabranjeno korišćenje aplikacija za detekciju kamera u Nemačkoj
Zabranjeno korišćenje aplikacija za detekciju kamera u Nemačkoj
4

Zabranjeno korišćenje aplikacija za detekciju kamera u Nemačkoj

898
4
Podelite sa prijateljima:

Aplikacije koje prate kamere koje mere brzinu, uključujući Googleov Waze, odavno su zabranjene u Nemačkoj, ali rupa u zakonu je omogućavala korisnicima da nastave da ih upotrebljavaju.

Nemački federalni savet je 14. februara usvojio komplet amandmana na Zakon o saobraćaju u toj zemlji, uključujući promene koje pojašnjavaju da korišćenje aplikacija koje prate kamere za merenje brzine nije dozvoljeno kada ste za volanom. Ipak, još jedna „rupa“ u regulativi je otkrivena.

Naime, u prvobitnoj verziji, zabranjeno je korićenje uređaja kreiranog da otkriva sisteme monitoringa u saobraćaju, što tehnički uključuje dotične aplikacije. Međutim, iz razloga što smartfoni sami po sebi nisu kreirani u tu svrhu, njihova upotreba kroz info-zabavni sistem vozila nije posebno zabranjen.

Međutim, nova pravila pokrivaju i pametne mobilne telefone i aplikacije vezane za detekciju kamera, jer kako stoji u njima, uređaj koji se koristi za upozoravanje na sistem monitoringa u saobraćaju ne mora posebno biti kreiran u tu svrhu već i „za druge upotrebe“. Drugim rečima,  praktično sve aplikacije koje mogu upozoriti vozača o prisustvu kamera za merenje brzine, sada su zabranjene, bez obzira da li je reč o telefonu ili nekom drugom uređaju poput tableta ili navigacionog sistema.

Ipak, kao što je primetio nemački portal iTopNews, ažurirani zakoni se odnose samo na nekoga ko upravlja vozilom. Teoretski, suvozač i dalje može da koristi aplikaciju poput Wazea bez problema. Ona dolazi kako s vizuelnim tako i zvučnim upozorenjima vezanim za brojna obaveštenja, uključujući i kamere, tako da tehnički, i dalje možete koristiti smartfon.

Ne precizira se da li ova „rupa“ ponovo smešta aplikacije za detektovanje kamera za praćenje brzine u sivu zonu, mada s obzirom na kazne, vozači bi trebalo da izbegavaju njihovo korišćenje.

Po amandmanima za 2020., kršenje zakona i korišćenje zabranjenih aplikacija rezultira kaznom do 75 evra u Nemačkoj.

AutoRepublika

(898)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, šta je tih 75 evrija eventualne kazne za korišćenje nedozvoljene aplikacije u odnosu na moguću visinu kazne za prekoračenje brzine?

Don

Hvala na informaciji. Btw, moron, nisu kazne tako drastične kao u Italiji, Švicarskoj …kolega u mene vozio nekih 140km/h brže i još čekamo rješenje ali na netu se može naći kazna za to, ak se ne varam par stotina eura i tri boda . Ali korištenje waze i sličnih app kao što u članku piše , nažalost u svabiji je kažnjivo i navigacije ih nemaju, ne vidim smisao takvom zakonu, nas im pater bezobraznu.

Balkanboj

Ako je verovati aplikaciji My patrol, večeras u Beogradu rade 22 patrole saobraćajne policije sa radarima (ja sam ih za 15 minuta vožnje video barem 4).

Valter

Ma da, meni pokazuju 3 patrole, jednu u Požarevcu, drugu U crnoj gori, a treću u Zagrebu. I posle da im platim…