1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota počela proizvodnju modela Yaris Cross
Toyota počela proizvodnju modela Yaris Cross
4

Toyota počela proizvodnju modela Yaris Cross

410
4
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka startovala je proces montaže krosover izdanja aktuelne generacije Yarisa.

Yaris Cross silazi sa proizvodnih traka Toyotine fabrike u Francuskoj. Japanci ističu da je ovaj automobil jedan od ključnih faktora za uspeh ovog brenda u evropskom B segmentu i veruju da će imati vrlo uspešnu komercijalnu karijeru.

Toyota je prethodno investirala dodatnih 400 miliona evra u pogon u Galiji, kako bi pripremili lokaciju za proizvodnju novog modela i uvećali ukupan kapacitet fabrike. Tako sada odatle može stizati 300.000 automobila na godišnjem nivou.

No, veliki uspeh Yarisa u Evropi mogao se nasluti i još ranije, kada je Toyota rešila da preuzme fabriku u Kolinu, u Češkoj, koja je nekada bila deo zajedničkog poduhvata sa bivšom PSA grupom. Japanci će deo proizvodnje standardnog Yarisa preseliti upravo u ovaj pogon, što će ostaviti više prostora za montažu Yarisa u Cross izdanju.

Podsetimo, Yaris Cross biće ponuđen Evropljanima samo kao klasični hibrid (116 ks), sve u skladu sa opštim trendom elektrifikacije na Starom kontinentu.

Toyota je na premijeri prošle godine najavila da je plan da se godišnje proizvodi oko 150.000 primeraka u fabrici u Valensijenu, ali se čini da su posle dobre inicijalne reakcije potrošača apetiti japanskog brenda porasli.

Krosover varijanta Yarisa trebalo bi da predstavlja najjeftiniji i ujedno i uvodni model za SUV gamu japanskog proizvođača. No, to možda i ne bude zadugo, jer se veruje da će naredna generacija modela Aygo takođe koketirati sa ovom klasom, pa možda zapravo taj model bude preuzeo ulogu uvodnika.

Yaris Cross je već sada moguće naručiti putem interneta u nekolicini zemalja EU, a prvi primerci će stići u izložbeno-prodajne salone širom Evrope početkom narednog meseca.

AutoRepublika 

(410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

U GB startuje sa bagatelnih 23-24 hiljade funti …

A, ako je 2008, sa dužinom od 430 cm, SUV B segmenta, „ovaj“ jarić na štilama sa 418 cm ne može sa njim u istu klasu

Matori

Živadin je uvek bio kraći od većine svojih konkurenata u „B“ segmentu.

moron

Pa, razmišljam, ako je Vitara SUV B segmenta ( a iste je dužine i daleko manjeg WB-a ), onda je i ovaj izdignuti yarić …

zikapn

Sve je to ista klasa, samo je WB duzi-kraci! Od WB i duzine karoserije ne zavisi klasa automobila!