1. Home
  2. Industrija
  3. Ford najavljuje izgradnju fabrike baterija za električne kombije u Turskoj
Ford najavljuje izgradnju fabrike baterija za električne kombije u Turskoj
0

Ford najavljuje izgradnju fabrike baterija za električne kombije u Turskoj

94
0
Podelite sa prijateljima:

Fordov ambiciozni strateški plan da bude vodeći igrač na novom (i važnom) tržištu električnih komercijalnih vozila na korak je od toga da donese značajne plodove. Ford, LG Energy i Koç grupa potpisali su neobavezujući memorandum o razumevanju sa ciljem pokretanja novog pogona na teritoriji Turske za proizvodnju baterijskih ćelija koje će biti korišćene za napajanje električnih kombija.

To će biti najveći pogon baterija za električna vozila u Evropi (uslovno rečeno). Ovaj projekat je uključen u plan uspostavljen na Starom kontinentu za sprovođenje procesa prelaska na električnu „održivu“ mobilnost.

LG Energy i Koç grupa će igrati vodeću ulogu u izgradnji i upravljanju ovim novim objektima. Novo zajedničko preduzeće kojim upravljaju tri kompanije biće locirano u industrijskoj zoni organizovanoj u Baskentu, u blizini Ankare. Iako pomenuti memorandum o razumevanju nije obavezujući, Ford osigurava da je projekat na pravom putu.

Izgradnja novog centra počeće kasnije ove godine. Planirano je da proizvodnja baterijskih ćelija počne 2026. godine. Do trenutka kada aktivnost počne, Ford će biti u poziciji da ubrza proces elektrifikacije svog odeljenja za komercijalna vozila i, na kraju, njegov asortiman električnih kombija će povećati svoju težinu u prodajnim iznosima.

Obaveza triju strana je da godišnja proizvodnja dostigne najmanje 25 GWh koji se po potrebi može povećati na 45 GWh.

Ford i LG Energy rade zajedno više od jedne decenije. Uloga kompanije LG Energy bila je odlučujuća u procesu proširenja asortimana električnih vozila marke Ford. Konkretno, LG Energy je snabdevao brend Ford baterijama iz svoje fabrike koja se nalazi u Poljskoj. Te baterije se koriste za Ford Mustang Mach-E i Ford E-Transit.

Što se tiče odnosa između Forda i Koç grupe, on takođe seže daleko u prošlost. Obe kompanije upravljaju  zajedničkim preduzećem Ford Otosan, koje proizvodi vozila u fabrici koja se nalazi u Kodžaeliju.

AutoRepublika

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments