1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Sedam miliona Amerikanaca kasni sa otplatom „auto-kredita“ duže od 90 dana
Sedam miliona Amerikanaca kasni sa otplatom „auto-kredita“ duže od 90 dana

Sedam miliona Amerikanaca kasni sa otplatom „auto-kredita“ duže od 90 dana

457
1
Podelite sa prijateljima:

Američka automobilska industrija je prethodnih godina beležila rekordnu prodaju, ali ako je verovati brojevima koje je objavila zvanična Savezna banka Njujorka – sve veći broj kupaca je zapravo u dugovima. Preko sedam miliona „Jenkija“ je u zaostatku od 90 ili više dana kada govorimo o vraćanju kredita, što je najporaznija cifra zabeležena još od 2010. godine kada je na sceni bila čuvena recesija.

Broj takvih mušterija je skočio za 1,5% u poslednjih šest godina, a najveći broj njih pripada kategoriji stanovništva mlađoj od 30 godina.

Međutim, ekonomisti kažu da razloga za brigu još uvek nema i da su brojke visoke samo zato što je i prodaja skočila prethodnih godina. U 2016. godini Amerikanci su kupili rekordnih 17,5 miliona novih automobila, a očekivanja su da će prodaja i ove godine preći cifru od 17 miliona.

U takvim uslovima kupci su pozajmili čak 584 milijardi američkih dolara, a reč je o najvećoj cifri u poslednjih 19 godina. Ako se pogledaju ukupni zajmovi uzeti s ciljem kupovine automobila, oni su trenutno 1,27 hiljada milijardi dolara, ali čine manje od 10% ako se analiziraju generalno zajmovi, odnosno ukupan iznos pozajmica. Ispred kredita iniciranih automobilskim pobudama, nalaze se školski krediti kao i krediti za kuće.

Ono šta eksperte zabrinjava jeste podatak da sve veći broj onih sa odličnom kreditnom istorijom ne uspeva da vraća zajmove na vreme. U 2018. godini je prosečan zajam iznosio 36.692 američka dolara uz mesečnu ratu od 547 dolara.

Veruje se da je cifra skočila i zato što kupci prelaze sa jeftinijih automobila na skuplje krosovere, terence i pikap kamioneta sa punom opremom. To je „nateralo“ mnoge kupce da se odluče na veće iznose zaduženja, čak veće nego što su u stanju da otplaćuju. Ipak, uz rekordno nisku stopu nezaposlenosti razloga za brigu ipak još uvek nema.

AutoRepublika

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Ovi su brate pukli skroz.