1. Home
  2. Vesti
  3. Naredna Mazda MX-5/Miata će biti na struju
Naredna Mazda MX-5/Miata će biti na struju
3

Naredna Mazda MX-5/Miata će biti na struju

189
3
Podelite sa prijateljima:

Ako bismo pravili listu najpoznatijih roudstera na svetu koji su izmenili ovu kategoriju, šanse su velike da bi na listi uglavnom bili britanski automobili. Triumph, MG, Austin, Morgan i ostali velikani su proslavili roudstere tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, čak i u vreme kada je industrija na osrtvu polako izumrla. A onda, na Sajmu automobila u Detroitu 1989. godine su debitovali „neki novi klinci“ i od tada dominira Mazda MX-5, ili kako je u ostatku sveta poznata: Mazda Miata.

Na spomenutoj lokaciji su debitovali i Honda/Acura NSX i Lexus LS400, ali je Miata bila ta koja je odnela svu pažnju javnosti. Od tada su debitovale četiri generacije, a ona sadašnja je u prodaji od 2015. godine. Kako stvari stoje, kada naslednik stigne do kraja ove decenije, ispod haube više nećemo da vidimo benzinske motore SkyActiv, već samo električne.


Japanski proizvođač vozila je nedavno izjavio da će svi njegovi modeli pružati neku kombinaciju električnih agregata do 2030. godine. Oko 25% njih će biti „čistokrivni strujaši“ dok će preostali biti hibridi. Japanski medij Koruma News je došao do podatka da će Miata biti samo na struju. Novinari su zatim uputili pitanje čelnicima Mazde, i dobili su odgovor da firma trenutno razvija „lagani i pristupačni roudster koji bi zadovoljio potrebe mušterija“.

U prevodu na neki jednostavniji jezik, Mazda nije potvrdila, ali ni demantovala ovu vest. Mediji smatraju da ćemo u narednih nekoliko godina sigurno videti malo osveženje, a do tada možda debituje i hibrid. Međutim, kada dođe vreme za potpuno novu generaciju do 2030. godine, šanse su velike da će biti samo na struju, čime bi Mazda još jednom potvrdila svoju lidersku poziciju među pristupačnim roudsterima.


Bez obzira na to šta budućnost donosi, možemo barem biti zahvalni što Mazda MX-5 nije još jedna u nizu žrtava cele „revolucije krosovera“ kao što su već mnogi drugi automobili.

AutoRepublika

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Glupost, nek je ne zovu Miata više ni mx5. Uvijek je filozofija iza Miate bila, Britanski stil roadstera sa malom težinom i superiornom dinamikom. Kad baterije uvale biće teška kao mrcina. Ko želi EV kabriolete gdje se ne čuje zvuk motora?Daće nam jako dobru zamjenu, moći ćemo da čujemo šta se priča u obliznjoj kafani kad prođemo. Bljak

YugoFlorida

А до скора су причали како не желе да праве миксере. Те скајактив иск мотори итд. Одједном су окренули плочу јер их је неко уценио, засигурно. Не знам само ко би желео такав MX-5.

BojanNeki

Ne sećam se da sam pročitao negde da je Mazda protiv „miksera“, za razliku od Tojote i Honde koji su bogati raznim izjavama tog tipa.
Kakva će biti električna Mijata ćemo tek da vidimo jer Mazda sem jednog EV SUV-a nema ništa od performantne električne vrste u svom portfoliju. Ali čim najavljuju ne verujem da će dozvoliti da se osramote.