1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: BMW X5 M je izvorno planiran s dvanaest cilindra
Zanimljivost dana: BMW X5 M je izvorno planiran s dvanaest cilindra

Zanimljivost dana: BMW X5 M je izvorno planiran s dvanaest cilindra

1.01K
2
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira da li spadate u one koji smatraju da su sportski krosoveri bespotrebna kategorija vozila koje kupuju oni koji imaju previše novca, ili ste pak impresionirani njihovom brzinom za svoje dimenzije, teško je ostati ravnodušan prema modelima iz segmenta u koji spada i BMW X5 M. Kada je debitovao pre dvanaest godina, doneo je mnoge karakteristike koje su se smatrale nemogućim, a sadašnja generacija je stigla u izložbeno-prodajne salone protekle godine.

Pokreće ga 4,4-litarski turbobenzinac sa osam cilindara i čak 625 „konja“ u verziji Competition, što je dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 3,7 sekundi. Da, kompanija iz Minhena je napravila terenac težak skoro 2,3 tone koji može da parira skupocenoj egzotici na pravcu.


Ali pre nego što je M uopšte nastao, BMW je javnosti predstavio koncept X5 LeMans još 2001. godine. Dve godine pre toga X5 je debitovao u prvoj generaciji, i kompanija je očajnički tražila način kako ga ga promoviše. Na kraju ga je našla, i to u vidu spomenutog koncepta LeMans, koji je možda samo izgledao kao jedan u nizu tjunovanih verzija X5-ice, ali je zapravo većinski deo školjke i mehanike bio nov.

Svaka komponenta je proizvedena s idejom da se snizi masa i da bude od laganih materijala. Detalj koji je privukao najviše pažnje je bio onaj ispod haube.

Tu se krio 6,1-litarski atmosferski benzinac sa dvanaest cilindara iz BMW-ovog trkača V12 LMR sa čuvene trke izdržljivosti u Francuskoj. Svetska automobilska federacija FIA je u spomenuto vreme imala veoma stroge zahteve po pitanju snage, pa je V12 LMR razvijao „samo“ 580 konjskih snaga, ali kada se našao pod haubom X5-ice brojka je porasla za 120 „grla“.

BMW je reklamirao ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 275 km/h, ali će kasniji testovi pokazati da je ona zapravo iznosila čak 305 km/h. Možda takve performanse nisu preterano impresivne u današnja vremena, ali u periodu pre dvadeset godina malo ko se mogao pohvaliti takvim vozilom, posebno u klasi „terenaca“.

Vozač Hans Štak je kasnije zabeležio vreme od sedam minuta i 49 sekundi na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring, što je bilo u samom rangu s onim koje su postizali modeli poput Paganija Zonde, Bugattija EB110 i Chevroleta Corvette C6 Z06. Tek protekle godine će Audi nadmašiti brojku u kategoriji krosovera, kada je njegov model RS Q8 bio za sedam sekundi brži.

Iako neke priče kažu da je BMW originalno planirao i serijsku proizvodnju, sve strožiji zahtevi po pitanju izduvnih gasova su naterali firmu da krene drugim putem. Kada je prvi X5 M debitovao 2009. godine, pružao je turbobenzinac sa 547 „konja“ (mereno jedinicama s one strane Atlantika) i impresivne performanse.

A LeMans ostaje još jedan primer koji nam pokazuje šta su sve nemački inženjeri u stanju da urade kada se odreši kesa i kada im se odvežu ruke. Kopoželi da vidi ovaj nesvakidašnji koncept, to može da uradi u zvaničnom BMW-ovom muzeju.

Zoran Tomasović

(1006)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Davno sam čitao neke testove, mislim da je bila prezentacija BMW M modela na nekoj od staza na zapadu Eu. Bio je i X5M.
Opis kaže nešto tipa: neverovatno je i zastrašujuće kojom brzinom kiosk od 2.5t može proći kroz krivine.
Bukvalno tim rečima, kiosk od 2.5t.

Slavko

AutoBild je svojevremeno (dok sam ih jos citao) imao tako neki tekst, cak mislim da su istu recenicu upotrebili (a mozda mislimo na isti test), samo sto nije X5M bio tema, nego 4.8iS. Mozda da je neki dvoboj bio, tipa BMW vs. Audi.