1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Maverick ipak neće biti dostupan u Evropi
Ford Maverick ipak neće biti dostupan u Evropi
0

Ford Maverick ipak neće biti dostupan u Evropi

94
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom prekjučerašnjeg dana je Ford predstavio svoj novi pikap kamionet nazvan Maverick, i s njim najavio povratak u kategoriju kompaktnih vozila. AutoRepublika je o njemu detaljno pisala, šta možete da pročitate ovde, a brzo se postavilo pitanje na kojim će tržištima biti dostupan. Amerika je naravno jedno od njih, pošto je upravo preko bare i debitovao, a proizvodnja će se odvijati u Meksiku.

Pošto se ponuda pogonskih sklopova zasniva na hibridu i turbobenzincu zapremine ispod 2,0 litre, očekivali smo da će Maverick biti dostupan u izložbeno-prodajnim salonima i u Evropi, ali kako Ford kaže, do toga ipak neće doći.


Ključni razlog leži u samoj potražnji. Dok su Jenkiji protekle godine potrošili dolare na preko pet miliona pikap kamioneta, dotle na Starom kontinentu je brojka jedva prešla cifru od 116 hiljada primeraka. Nedavno su povučeni modeli poput Mercedesa X Klase, Renaulta Alaskane i Nissana Navare, ali se Fordov model Ranger još uvek odlično drži.

Štaviše, protekle godine je pronašao 43 hiljade kupaca, što ga čini liderom u kategoriji, pa Ford očigledno smatra da bi Maverick krao određeni broj njegovih kupaca. Kako je Ranger skuplji model, samim tim je i profitabilniji i naravno mnogo je bitniji za američkog proizvođača vozila.

Drugi eksperti ipak smatraju da Ford propušta veliku šansu i da i u ostatku sveta postoji potražnja za sličnim vozilom. U standardnoj hibridnoj formi, Maverick se može pohvaliti potrošnjom na autoputu koja ide ispod šest litara na stotinu kilometara, a sa cenom od 20 hiljada dolara (na američkom tržištu) će vas koštati manje nego Honda Civic ili Toyota Corolla.

Na kraju možemo zaključiti da možda Maverick još uvek nije dobio zeleno svetlo za evropsku ponudu, ali to ne znači da nikada i neće. Ford verovatno želi da startuje sa američkim kupcima, koji tradicionalno kupuju više pikap kamioneta, i onda da donese zaključak šta činiti na duži period.

Ali vremena nema mnogo, pošto je kompanija najavila da će do 2030. godine u Evropi prodavati samo električne modele, a Maverick nikada nije razvijen sa idejom elektrifikacije na umu…

AutoRepublika

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments