1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. Retki i stari primerak Macka na ruskim drumovima
Retki i stari primerak Macka na ruskim drumovima
0

Retki i stari primerak Macka na ruskim drumovima

719
0
Podelite sa prijateljima:

Era američkih teretnih vozila u Rusiji neumitno prolazi. Uslovi sertifikacije ovih kamiona su istekli davnih danam i njihov uvoz je praktično obustavljen, dok su se trgovci praktično prebacili na druge segmente. Međutim, kamioni proizvdeni, tačnije konstruisani u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje mogu biti viđeni na putevima Rusije, uprkos tome što im brojno stanje opada, iz godine u godinu, a i stanje u kom se nalaze je sve lošije. 

Upravo zbog toga nas je privukao izveštaj objavljen od strane ruskog specijalizovanog medija AutoReview, u kom su opisali trideset godina star, predivno restauriran primerak Macka.

I to nije bio „tek neki“ Mack, već dugoprugaški model iz serije R, koja se u periodu od 1970. do 1990. godine smatrala retkošću. U tom dobu je Mack bio dominantan u segmentu građevinske industrije, pa nije bila retkost videti ih u formi miskera za beton ili kipera. Za kamiondžije su bili namenjeni njuškaši s oznakom Superliner, ili pak oni ravnog nosa s indeksom Ultraliner. Ipak, njihov broj je bio mali.

Međutim, u skladu s američkom tradicijom, kupcu je uvek ostavljena mogućnost izbora, pa su tako mogle biti kupljene i „vrednice“ iz serije R. Obično su se koristile za prevoz stočne hrane, goriva ili građevinskog materijala. Angažman ovih kamiona na dugoprugaškim distancama je zaista bio redak slučaj, pa su i bili opremljeni relativno skromnom vrećom za spavanje.

Ali, mogli bi se smatrati stogodišnjacima, pošto je njihova proizvodnja započeta 1965. godine, dok su poslednji primerci (modeli RD i DM) koji su sišli s traka, to učinili početkom dvehiljaditih. Najčuveniji primerak tog modela kamiona je čuveni crni Mack RS700L Rubber Duck iz filma „Convoy“ (Konvoj) s Krisom Kristofersonom.

Primerak s oznakom R688ST je bio samo blago različit. Poslednja slova iz indeksa su otkrivala da se radi o troosovinskom kamionu. Prezentovan je od strane kanadske ćerka firme matične marke još 1988. godine i bio je opremljen izvornim, 320 konjskih snaga moćnim dizel motorom brenda Econodyne. Motor je funkcionisao u sadejstvu s dvanaestostepenom manuelnom transmisijo. Ogibljenje je bilo u vidu lisnatih opruga.

Ispod haube izrađene od stakloplastike se nalazi originalni desetolitarski dizel motor Econodyne

Nakon dvanaest godina službovanja na kanadskim drumovima, ovaj primerak, kao i još par njih je kupljeno na aukciji i dopremljeno u Rusiju. Početkom dvehiljaditih godina su se razasuli među privatnim vlasnicima, mogli su biti viđeni na različitim lokacijama u toj državi, s vremena na vreme. Kako su godine prolazile, tako se broj bivših vlasnika uvećavao, a stanje vozila pogoršavalo.

Zadnje oslanjanje je sada evropsko, pneumatsko

Upravo u takvom, lošem stanju je bio ovde prikazani Mack kada su ga kupili aktuelni vlasnici, nakon što su zapazili oglas. Njihova firma je angažovana u oblasti građevinarstva i logistike, pa već u floti poseduje jedan Mack DM, s tri osovine.

Ovaj kamion su mnogi obožavali baš zbog jednostavnosti izrade i prateće pouzdanosti. Međutim, usled dugotrajne i intenzivne eksploatacije konkretan primerak je bio značajno pohaban, pa su vlasnici pomenute građevinske firme rešili da nabave drugi koji bi služio na dužim distancama i to ka tegljač.

Stanje kamiona koji vidimo na fotografijama je u trenutku kupoprodaje bilo, najblaže rečeno očajno i zahtevalo je hitnu hiruršku intervenciju. Začudo, motor i menjač, odnosno svi delovi pogonskog sklopa su ostali u funkcionalnom, radnom stanju, čak i nakon prevaljenih milion kilometara. Sve tečnosti u kamionu, kao i svi prateći filteri su bili zamenjeni. Instaliran je i novi separator vlage.

Kamion je dobio i novi sistem pneumatskog oslanjanja na zadnjoj osovini. Ni felne nisu ostale onakve kakve su bile kada je vozilo prvi put napustilo proizvodne hale. Najveći broj problema je izazvalo dotrajalo ožičenje koje je moralo biti ponovo razvučeno uz istovremenu zamenu sve rasvete na kamionu.

Naposletku, ovaj ruski Mack je ofarban, pre nego što su ubačeni zadnji blatobrani i nov prednji odbojnik.
Otprilike se dotle stiglo u darovanju novog života američkoj krstarici. Ruke majstora se još uvek nisu dohvatile (skučenog) enterijera. Pride, valja naglasiti da restauracija nije rađena s ciljem povlačenja teškaša u muzej, već u želji da doprinese prosperitetu firme u čijim poslovnim knjigama je evidentiran. Mack je već krenuo da prevozi kranove, teret i ostalu robu, sve više ličeći pritom na evropski, umesto na originalni američki primerak kamiona.
AutoRepublika

(719)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments