1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasnici modela Chevrolet Corvette Z06 gube garanciju ako preprodaju vozilo
Vlasnici modela Chevrolet Corvette Z06 gube garanciju ako preprodaju vozilo
3

Vlasnici modela Chevrolet Corvette Z06 gube garanciju ako preprodaju vozilo

329
3
Podelite sa prijateljima:

O nestašici kompjuterskih čipova i generalno, o nemogućnosti da se zadovolji potražnja za novim automobilima smo dosta puta pisali na našem sajtu tokom poslednje godine, čak godina zapravo. Na času ekonomije smo svi sigurno učili zakon potražnje i ponude, pa tako rastu cene određenih proizvoda čim je ponuda istih nedovoljna. Čak su i oni modeli za šire narodne mase dostigli rekordne cene kao novi ili polovni, a posebno su skupe one retke specijalne konfiguracije.

Kada je reč o američkom tržištu, pričamo o modelima kao što su Ford F-150 Lightning i Mustang Shelby GT500, Chevrolet Corvette, GMC Hummer i slični, za koje je nekada potrebno platiti i do dva ili tri puta više u poređenju sa cenom koju je firma kao proizvođač ranije odredila.

Sami automobilski proizvođači su nemoćni da urade nešto povodom toga pošto izložbeno-prodajni saloni posluju samostalno, pa je tako njihova dobra (ili loša) volja za koliko novca će prodavati nove četvorotočkaše nakon što ih isplate firmi koja ih je sklopila.

General Motors i Ford smatraju da naplaćivanje većih svota novca šteti imidžu brenda i prethodne godine su doneli neke odluke da spreče takve poteze. Jedan od njih je bio onaj da salonima koji su prekršili ovaj dogovor u budućnosti ograniče isporuku spomenutih specijalnih modela, a Chevrolet je sada otišao korak dalje.

Kako pišu kolege sa sajta „The Drive“, američki proizvođač vozila je obećao vlasnicima modela Corvette Z06 olakšice u vrednosti od pet hiljada dolara ukoliko zadrže svog ljubimca minimalno godinu dana. Spomenute olakšice se odnose na servisiranje, rezervne delove i slično, ne samo za Corvette već i ako poseduju neki drugi model unutar General Motorsa.

Međutim, Chevrolet kaže da će sada od vlasnika početi oduzimati i fabričku garanciju i zabraniti buduću kupovinu specijalnih modela ako preprodaju Corvette u vremenskom periodu kraćem od dvanaest meseci. Ovaj potez ne važi samo za popularnog sportistu već i na još dva modela unutar General Motorsa, a to su GMC Hummer EV i Cadillac Escalade-V. Trenutna fabrička garancija je u trajanju od tri godine ili 57.600 kilmetara na celokupno vozilo (zavisno šta pre istekne), odnosno pet godina ili 100 hiljada kilometara na motor i menjač.


Dok najveći američki proizvođač zakonski ne može da oduzme garanciju od prvog vlasnika, to svakako može da uradi svakom narednom vlasniku. Spomenuta garancija se u većini slučajeva prenosi, ali u ovom slučaju, ako Corvette promeni vlasnike pre isteka dvanaest meseci, onaj naredni kupac gubi svaku garanciju.

Na prvi pogled možda i ne zvuči toliko loše za originalnog vlasnika jer što bi ga bilo briga šta će se desiti sa vozilom nakon što ga preproda, kao što smo već spomenuli, nikada više neće biti u stanju da poseduje ovaj specijalni automobil u novom izdanju, pa možda ga baš takav potez natera da ne požuruje sa prenosom vlasništva.

Bilo kako bilo, verujemo da će i ostali automobilski giganti pratiti ovaj potez, barem dok ne dođu opet vremena kada će zalihe biti dovoljno velike da se oni sa dubokim džepom ne otimaju za kupovinom.

AutoRepublika

(329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Mislim da je nekoga ko posjeduje ovakvo vozilo najmanje briga za garanciju.

moron

Interesantno „rešenje“ …
Ne znam kakvi su propisi u USA, ali, mislim da kod nas ovo ne bi prošlo, bar ne u odnosu na minimalnu zakonsku garanciju od dve godine ( za produženu nije problem da se ugovori drugačije ).

s mile

kod nas ima fora, vožnja na „ovlašćenje“, masa polovnjaka tako funkcioniše, nema prenosa, novih tablica, promeni se nekoliko vlasnika,,,, a zapravo se vodi na jednog