1. Home
  2. Zelene strane
  3. Zem je naziv električnog prototipa koji apsorbuje CO2 tokom vožnje
Zem je naziv električnog prototipa koji apsorbuje CO2 tokom vožnje
1

Zem je naziv električnog prototipa koji apsorbuje CO2 tokom vožnje

220
1
Podelite sa prijateljima:

Zem, tako se zove novi električni automobil koji su studenti Tehnološkog univerziteta u Ajndhovenu izvukli iz rukava. Sa veoma sportskim dizajnom, naravno, neće stići u serijsku proizvodnju, jer to danas čini nemogućim zbog napredne tehnologije. Sposoban je da apsorbuje ugljen-dioksid (CO2), skladišti ga u filteru i zatim ga vraća dok dopunjuje bateriju.

Najodrživija mobilnost nema ograničenja. Ne samo da proizvođači rade na novim rešenjima da poboljšaju električne automobile na baterije i automobile koji mogu da je sami generišu zahvaljujući gorivnim ćelijama i vodoniku, već i industrijski dobavljači traže alternative. Ali takođe ne zaostaju ni studenti sa univerziteta i specijalizovanih škola za automobilsko inženjerstvo.

Najnoviji razvoj u oblasti električnih automobila i tehnologije održivije mobilnosti predstavio je Tehnološki univerzitet u Ajndhovenu. Potpuno nov koncept koji je zasnovan na sportskom automobilu veoma malih dimenzija, sa samo dva sedišta, koji podseća na izumrli Smart Roadster. Njegov dizajn je podjednako aerodinamičan koliko je elegantan i sportski, ali krije mnogo više od karoserije: tehnologiju bez presedana ispod karoserije Zema, kako se zove ovaj eksperimentalni prototip

Za njegovu izradu zaslužno je 35 studenata ovog holandskog univerziteta. „Elektrika“ napravljena 3D štampanjem od održivih materijala na bazi ostatka otpada i koja se pored toga može ponovo koristiti. Tehnološki demonstrator ima elektromotor i bateriju čije tehničke karakteristike nisu poznate, jer to nije ono što je zaista važno. Ali da, njegova sposobnost da apsorbuje ugljen-dioksid dok se kotrlja je sada u fokusu.

To čini zahvaljujući specijalnom filteru koji ima ovo jedinstveno svojstvo u svetu, a za koji su već podneli registraciju patenta i prijavu vlasništva. Studenti su istakli da može da uhvati CO2 prisutan u životnoj sredini dok iscrpljuje svoju maksimalnu autonomiju od 320 kilometara. Iako je količina koju može da uskladišti nepoznata, za oko 20.000 kilometara godišnje može da apsorbuje dva kilograma CO2, koji se zatim vraća u atmosferu već filtriran.

„Još nismo završili sa razvojem i želimo da preduzmemo značajne korake u narednim godinama. Srdačno pozivamo proizvođače automobila da dođu i pogledaju. Pozivamo industriju da podigne bačenu rukavicu i, naravno, volimo da razmišljamo sa njima zajedno“, istaklo je 35 studenata odgovornih za projekat, koji sada imaju još jedan cilj: da povećaju kapacitet apsorpcije kako bi mogli da postignu uslove za serijsku proizvodnju, u potrazi za mobilnošću koja je potpuno bez štetnih emisija i ugljenično neutralna.

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Super, sad nek naprave traktor sa tom tehnologijom pa da pomire svoje poljoprivrednike i njihovu gej vladu 😂🤣😂🤣