1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Maserati napravio MPV model!
Zanimljivost dana: Kada je Maserati napravio MPV model!

Zanimljivost dana: Kada je Maserati napravio MPV model!

609
6
Podelite sa prijateljima:

Pre više od dve decenije Maserati je razmatrao dodavanje MPV modela svom portfoliju. 

Rukovodstvo Maseratija želelo je da opipa puls tržišta i kako bi javnost reagovala na jedan ovakav četvorotočkaš iz prestižnog brenda kakav jeste italijanska marka. Tako je 2000. godine na Salonu automobila u Ženevi predstavljen konceptualni Buran.

Za dizajn ovog vozila pobrinuo se ItalDesign i legendarni Đorđeto Đuđaro. Stil je bio u skladu sa tadašnjim trendovima i onome što se inače forsiralo u gami Maseratija. Dakle, „čiste“ linije i ravne površine, bez naglih prelaza. Možda vam na momente ovaj automobil probudi sećanja na neki drugi model? Da nije slučajno neki iz Fiata? Na to ćemo odgovoriti nešto kasnije…

Buran je izgledao slično kao i gomila drugih pripadnika MPV klase s početka trećeg milenijuma. Na bokovima su bila i velika klizna vrata, što je trebalo dodatno da naglasi praktični, odnosno porodični aspekt ovog vozila. U Maseratiju su videli Buran kao potencijalni automobil za velike porodice koje ne žele samo običan MPV, već i luksuz uz njega, a videli su šansu i kod zvaničnika vlade i velikodostojnika raznih kompanija koji bi berline zamenili za ovaj minivan…

Maseratijev automobil bio je sve sem mali… Sa dužinom od gotovo 5 m, širinom od 1,95 m i visinom od 1,63 m Buran je bio impozantna pojava te ne čudi i da je dobio veliku pažnju stručne javnosti nakon što se odigrala premijera u Ženevi. Pravi luksuz nalazio se u kabini Burana, gde je Maserati primenio danas čudnu kombinaciju braon antilopa i umetaka od crne plastike visokog sjaja. Za putnike na zadnjoj klupi bilo je mnogo prostora, jer je Buran imao i impresivno međuosovinsko rastojanje od 2,93 m.

A šta je bilo pod haubom? Italijanska marka rešila je da upotrebi agregat iz modela 3200 GT, a reč je o 3,2-litarskom V8 biturbo motoru koji je isporučivao 370 ks! Snaga se na sva četiri točka prenosila putem sedmostepenog Tiptronic menjača.

Na kraju, Maserati je rešio da jedan ovakav automobil ne bi bio u skladu sa tradicijom i gamom tog proizvođača. Tako je Buran ostao samo u konceptualnom izdanju. No, lekcije koje je Đuđaro naučio dizajnirajući ovaj model primenjene su na jednom daleko manje prestižnom vozilu. Reč je o drugoj generaciji Fiatove Crome koja je poprilično „prepisivala“ od Burana, bar kada je reč o eksterijeru i čitavom konceptu automobila.

AutoRepublika

(609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Mene ovo podseća više na Stila, bar siluetom.

Grozdan the Great

A mene na Lanciu Ypsilon (2003-2011)

BB

Fiat Croma mk2

don

Šteta, odličan koncept. Croma, Stilo sa zada čak i pezo 308 karavan..

moron

lep

Bungi

Koncepciju karoserije koja je na pola puta između karavana i MPV-a Đuđaro jeste kasnije koristio na Fiat Kromi kao i izdignutu ručicu mjenjača.Ipak,prototip je izgrađen na mnogo većoj platformi i pravi je Maserati.Motor 3,2 biturbo V8, pogon 4×4 i šestostepeni tiptronik automatik.