1. Home
  2. Održavanje
  3. Zašto se dešava da automobil počne da trese prilikom skretanja?
Zašto se dešava da automobil počne da trese prilikom skretanja?
0

Zašto se dešava da automobil počne da trese prilikom skretanja?

6.40K
0
Podelite sa prijateljima:

Ogromna većina problema sa šasijom predstavlja izvorište brojnih sekiracija za vozača, jer napredak i produbljenje nepravilosti je neizbežan i može voditi ka neophodnosti ozbiljnijih popravki, pa čak i saobraćajnih udesa. Po pravilu, problemi obično započinju različitim vibracijama i potresima koji su izraženi prilikom skretanja. Koje su to različite devijacije i o kakvom ponašanju vozila govorimo, pokušaćemo da objasnimo u nastavku teksta.

Kada se dogodi da prilikom zakretanja točkova uz istovremeno dodavanje gasa, počnu da se javljaju vibracije koje se prenose na obruč upravljača i karoseriju, to je obično vesnik da se suočavamo s problemom u vezi homokinetičkih zglobova. Krckanje i škripanjeprilikom okreta volana nam govore da je neophodno zameniti spoljni homokinetički zglob. Unutrašnji homokinetički zglob je zreo za penziju onda kada se „čuje“ pri visokim brzinama kretanja ili na veoma prljavom drumu.

Pohabani nosač menjača takođe može da bude uzrok nenadanih trauma vozača. Naime nosač menjača je jedan od zglobova koji omogućava prenos obrtnog momenta iz menjačke kutije do samog točka. Retkost je da ovaj deo otkaže, odnosno raspadne se, ali ako se to desi, onda imate „domaćinski“ problem. Povrh toga, teško je dijagnostifikovati da se radi baš o tom kvaru, jer nije uvek jasno da je to posredi. Posledice i implikacije izraubovanog nosača menjača narastaju sporim tempom, pa ni znaci kvara nisu tako očigledni.

Ovo može ozbiljno ugroziti budžet vlasnika vozila jer čovek, u neznanju šta je izvor drame, prvo kreće s balansiranjem točkova, zatim proverava kočnice, to jest ovalnost diskova, potrošenost kočnih obloga i slično, pa tek onda kada ovo sve prođe, a vozilo nastavi da „drma“ karoseriju na pravcu, i s tim se nastavi i u krivinama, na pamet mehaničara i iskusnijih vlasnika četvorotočkaša, dolazi misao o proveri nosača menjača.

Snažne vibracije karoserije mogu biti znak i da je nosač motora istrošen, pohaban. Blage vibracije su u dometu ljudskih čula čak i dok vozilo stoji, ali se s kretanjem autoobila one pojačavaju, pa je disbalans sve očigledniji.

Retkost je, ali ne treba ni to otpisati, da se vibracije javljaju i prilikom izmene stepena prenosa. To se obično događa kada je nosač motora potpuno kolabirao, ili je neki od njih s olabavljenom vezom.

Kako bi se nosači proverili, potrebno je osigurati motor, a zatim pomeriti jastuče i pregledati nosače. Ako je se kroz gumenu masi vide metalne komponente, pukotine ili raslojavanje gumenog sloja, takav nosač zahteva momentalnu zamenu. Ako je sve u redu s nosačima, razlog kvara treba tražiti u spojnici ili menjačkoj kutiji, što je nešto što je moguće pouzdano utvrditi tek nakon demontaže pomenutih sklopova.

AutoRepublika

(6395)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments