1. Home
  2. Vesti
  3. Sprečena krađa nekoliko tona bakra i kalaja u Avtovazu
Sprečena krađa nekoliko tona bakra i kalaja u Avtovazu

Sprečena krađa nekoliko tona bakra i kalaja u Avtovazu

2.31K
2
Podelite sa prijateljima:

Još jedna tužna, „lopovska“ priča nam stiže iz ruskog AvtoVAZ-a, nakon što smo pre par nedelja preneli izveštaj o sprečenom pokušaju još jedne krađi iz fabrike. Naime, sada je grupa radnika probala da iz fabričkog kruga, u prikolici Kamaza, iznese veliku količinu kalaja i bakra, preneo je korporativni portal „Na zavode“ („U fabrici“). Lopove je u pokušaju sprečila bezbednosna služba angažovana od strane rukovodstva fabričkog kompleksa.

Ukupno četiri tone bakra je bilo skriveno, prerušeno u delove opeka koje su u formi šuta, otpada i u džakovima, kamionima iznošene iz fabričkog kruga. Jedna od tura je zapala za oko organima bezbednosti na kapiji, pa su odlučili da provere sadržaj tovara. Ispostavilo se da u džakovima nije bilo lomljene cigle ni u obrisima, već kalaj ukupne težine 308 kilograma kao i četiri tone bakra. Ukupno je zaplenjeno 177 vreća čija je tržišna vrednost procenjena na sumu od 42.200 evra.

Fabrička novinska publikacija je pojasnila da je pljačka pripremana unapred i da je više radnika bilo upleteno u planiranje i sam čin krađe. Korišćena je i razna oprema kako bi obojeni metali bili neopaženo izneti iz kruga. Dakle, da bi se dobio briket artikala od bakra koji se koriste u proizvodnji, prvo ih je bilo potrebno mleti na jednoj mašini, a potom i na drugoj kako bi im se izmenio oblik u onaj pogodan za skladištenje i transport.

Kako „đavo nije dao mira“ bezbednjacima, izvršili su pretres zanimljivih lokacija u pogonima i identifikovali mesta gde su lopovi skrivali metale pripremljene za odvoz narednim Kamazom. Tamo je pronađeno još tonu i po kalaja i više od 1,3 tona bakra. Sve je to bilo spremno za utovar. Naposletku, ukupno je više od 1,8 tona kalaja bilo pripremljeno za „izvoz iz fabrike“, uz još 5,5 tona bakra. Tržišna vrednost obojenih metala je iznosila oko 68.300 evra.

Zanimljiv je i slučaj iz 2019, kada je uhvaćen serijski lopov koji je s novih primeraka modela Lada Granta krao ključeve i potom ih prodavao van fabrike. Iste godine je ustanovljeno da su pogonoma u Toljatiju izrađivao i falsifikovani logo Mercedes-Benza.

AutoRepublika

(2308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Francuzi…. I kad dodjose…

moron

Ovo je po količini i vrednosti bukvalno ništa u odnosu na ono što je nestalo iz RTB Bor. Znam jedan slučaj iz prakse, u jednoj našoj firmi, kad su nakon promene direktora, izvršili razne kontrole, pa i utroška goriva, po vozilima. Za jednog vozača Iveco kombija se ispostavilo da je u prethodnih 10-ak godina naplatio viška oko 100.000 evra za gorivo koje nije ni teoretski moglo da bude pokriveno putnim nalozima u kojima je pisalo samo „lokal“, koje viška gorivo i kilometare koji iz njega slede nije mogao da ostvari čak ni da je tokom celokupnog radnog vremena „u lokalu“… Pročitaj više »