1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Alfa Romeo 155 koja je šokirala sportski svet
Prodaje se Alfa Romeo 155 koja je šokirala sportski svet

Prodaje se Alfa Romeo 155 koja je šokirala sportski svet

4.09K
6
Podelite sa prijateljima:

U dugoj istoriji kompanije Alfa Romeo, model 155 nije bio onaj koji je ostavio preterano detaljan trag. Proizvodio se od 1992. do 1998. godine, i u tom periodu pronašao nešto više od 192 hiljade kupaca. Kockaste linije se svakako dopadaju autoru ove priče kojem je 155 jedan od omiljenih automobila devedesetih godina, posebno verzija nazvana Q4 sa sa turbo motorom i 190 konjskih snaga koja je omogućavala maksimalnu brzinu od 225 km/h.

Ali, bez obzira kakvo mišljenje imali o uličnim verzijama 155-ice, jedna kategorija mu se nikako ne može osporiti.

Pričamo naravno o raznovrsnim serijama turističkih automobila gde je specijalno opremljena verzija GTA uspela da osvoji šampionate u Italiji, Nemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji. Takvi primerci su razvijali oko 420 „grla“ iz 2,5-litarskog turbobenzinca sa šest cilindara i izluđivali konkurenciju iz Mercedesa, BMW-a, Forda i ostalih velikana profesionalnog auto-moto sporta.

 

Tokom 1994. sezone u britanskoj seriji turističkih automobila (BTCC) italijanski vozač Gabrijel Tarkini se prošetao do titule, zabeleživši pritom osam pobeda (uključujući prvih pet zaredom) u 21-oj trci, a Alfa je potvrdila dvostruko slavlje i u konkurenciji konstruktora.

Jedan od primeraka sa brojem šasije 90080 će se pojaviti na američkoj aukciji RM Sotheby krajem meseca. Spomenuti Tarkini nije upravljao ovim automobilom u nekoj od pobeda, ali jeste bio za volanom na jednoj od poslednjih trka u sezoni na stazi Silverstone.

Tada je završio kao treći i matematički osigurao titulu šampiona za italijanski tim. U tu čast Alfa je svom vozaču poklonila ovaj primerak, a on ga je zadržao sve do nedavno.

U oglasu se navodi da je jako malo vožen u poslednjih 27 godina i da se i dalje mogu primetiti sve ogrobotine sa spomenute trke, čime njegova vrednost samo dobija na „ubrzanju“. Spominje se takođe da trkački motori imaju životni vek od svega 700 kilometara ili 80 sati (šta prvo istekne) pa je samim tim ova 155 detaljno osvežena pre nego što je stigla na aukciju.


Eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko pola miliona američkih dolara ukoliko želi da ovaj specijalni primerak završi u njegovoj garaži. A 155 je nastavio da se takmiči sa dosta uspeha sve do 1997. godine kada ga je zamenio model 156.

AutoRepublika

(4087)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koja je to sila bila …

don

,🤗

Balkanboj

Kakva je to makina, bili su pomeli konkurenciju u te tri godine, onako muški.

Matori

I onda, posle 156-ice, naprave onaj prelepi Opel 159, od koga niko nije pokušao da napravi trkačku verziju.

Tarquini

Moze li autor teksta da mi pokaze gdje se nalazi turbina na ovom BTCC automobilu?