1. Home
  2. Video
  3. Škoda Octavia daleko bolja od Golfa na testu sjevernog jelena (VIDEO)
Škoda Octavia daleko bolja od Golfa na testu sjevernog jelena (VIDEO)
15

Škoda Octavia daleko bolja od Golfa na testu sjevernog jelena (VIDEO)

8.40K
15
Podelite sa prijateljima:

Sada već nadaleko poznati testni centar km77 je na iskušenje bacio popularnu Škodu Octaviju. Ispostavilo se da su radoznali novinari bili daleko uspješniji s češkim modelom nego sa Volkswagenovim Golfom, iako su bazirani na identičnoj platformi.

Octavia je test sjevernog jelena prošla s najvišom brzinom od 74 km/h, jer niti u jednom pokušaju pri višoj brzini od te, automobil automobil nije mogao ostati između čunjeva zbog podupravljanja, što je bilo ekstremno izraženo i pri prvom pokušaju pri brzini od 77 km/h, iako češki model nije ispoljavao nijednu čudnu, neuobičajenu reakciju. Volkswagen Golf je isti test „položio“ sa brzinom od 69 km/h.

Pneumatici na oba automobila su bili identični, Bridgestone Turanza T005, i kako su Latini naveli, ovo je najveća brzina kojom su uspješno zaobišli takozvanog „sjevernog jelena“ s ovim pneumaticima na bilo kom automobilu. Taj rezultat i nije baš pohvalan, i trebalo bi biti alarm za kupce novih pneumatika, kao i za Bridgestone kao proizvođača guma.

Ima još jedna važna razlika između testnih Octavije i Golfa. Ona se tiče pogonskog sklopa, što je svakako od uticaja, posebno pri proceni vozila s prednjim pogonom i motorom smeštenim ispred prednje osovine, što je idealna pozicija ako se želi snažno podupravljanje. Dok je Volkswagen koristio 1.5 eTSI, dotle je Škoda računala na (za najmanje cilindar) lakši 1.0 TSI mHEV. Dodatno, Škoda je na zadnjoj osovini posedovala torziju.

Na veleslalomu, Škoda je prošla bez ijednog prigovora od strane vozača, što je i bilo za očekivati.

Pogledajte prilog španskih kolega i pročitajte zašto smo test aktuelne Škode Octavije nazvali „Obesmišljavanje Audija„.

AutoRepublika

(8401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Svi su bolji od Golfa. 🙂
I braca blizanci, ali i Stepway (za potonjeg su na NAVAK-u izmerili 76km/h ako se ne varam).

ZamenaTezGa

Stavis mu bolje gume ode par kmh na vise, stavis losije gume, par kmh manja brzina. Promeni se temperatura za par stepeni isto. Promenis vozace, moras da uradis preko 100 testova da bi im priblizno izjednacio prosecne brzine. U prevodu, test nema veze sa zivotom, osim da okvirno da pokaze kako ce se auto ponasati sa tim gumama, na toj temperaturi sa odredjenim sistemima bezbednosti. Ovo insistiranje na kmh je besmisleno.

Boki

Koriste fabričke gume, ne stavljaju ništa, kako je izašao iz fabrike tako se testira. Da Golf ima lošije gume od Škode, u to ne mogu da poverujem.

ZamenaT

Nisi me razumeo. Hocu da kazem da oni formiraju neke da ih „laboratorijske uslove“ za testiranje, medjutim svega par stepeni promene u temperaturi asfalta i vazduha moze da promeni taj rezultat, kao i stanje samog automobila, tj. koliko je km pre toga presao, u kakvim uslovima, da li je sve stvarno provereno da je ispravno, da li se proverava pritisak u gumama posle svakog prolaska i jos mnogo toga. Potrebno je mnogo mnogo ponavljanja, a da auto ne odstupi mnogo od tog „fabrickog stanja“ da bi se gadjao tacnim brzinama kojima prolaze ovaj test. Naravno da ne mogu da obezbede… Pročitaj više »

BB

Sa koliko prđe C5 aircross?

Don

Znaš li ti kad sam Musu vodio u šoping? Htio on da mu pokažem, nešto se mi ranije žučno raspravljali dal’ rusi piju ili istočni Nijemci..a onda sam mu ja rekao da znam za jedno vozilo, koje nije ni Rus ni istočni Švabo a potroši ko ni jedna žena!. Veli Musa, ma nemre to, pa dje to ima? Jel nema? -Nema, veli Musa. E, rekoh, e, ima, ti matora barabo. – jel’ ima? – Ima, velim ja. – e, ak ima baš bih htio da vidim na svoje oči, veli Musa. I tako ga j za rukicu i u šoping.… Pročitaj više »

Don

Fiat spickarello (carello su Kolica):)

BB

Non ti preocupare, io parlo l’italiano…E, davvero buona batutta 👍

Boki

Prošao skroz korektno….

Boki

308 je bio najbolji u klasi. Imate epizodu gde su poredili sve modele C segmenta.

moron

1.0 TSI mHEV ?
I, pošto je za njega Li-Ion baterija od 48V ?

Branko

Nije to baš tako skupo, oko 700 EUR.

moron

Pa, kako je onda 660e za bateriju od 12V za Fiat 500 1,0 MHEV ?

Tile

Da li je neko poredio dva (skoro) ista automobila – torzija vs multilink ?

vlada

imam oktaviu 2.0 vrs… novu kupio 2010..pre toga vozio francuze… česi su napravili jednom dobar auto što se tiče oktavie.. i opet ću novu uzeti.. za naše puteve i uslove… oktavia je premium vozilo