1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mercedesov dizel koji ste mogli da dobijete samo u Americi
AR pijaca klasika: Mercedesov dizel koji ste mogli da dobijete samo u Americi

AR pijaca klasika: Mercedesov dizel koji ste mogli da dobijete samo u Americi

3.79K
13
Podelite sa prijateljima:

Da, dobro ste pročitali. Zaista je postojao jedan nemački automobil sa dizel motorom koji nije nuđen tamo gde je takva tehnologija najpopularnija (to bi bila Evropa), ali ste zato mogli da ga dobijete u državi koja je centar za rasipanje i nepažnju u pogledu potrošnje goriva – da, naravno da pričamo o Sjedinjenim Američkim Državama. Pa kako se to moglo desiti?

Sasvim slučajno, zapravo. Sve je započelo sredinom sedamdesetih godina prošlog veka kada je Mercedes još uvek bio sitna riba preko bare.

Njegova godišnja isporuka se kretala oko 45 hiljada primeraka, što je bila oko šest puta manja brojka od one kojom se mogao pohvaliti Cadillac. Nemački inženjeri su primetili da se sve veći broj Jenkija žali na potrošnju goriva, posebno nakon naftne krize iz 1974. godine, pa je odluka pala da tadašnja generacija S Klase, pod kodnim imenom W116 dobije motor koji je bio nezamisliv u putničkim automobilima.

Pričamo o 3,0-litarskom dizelu sa pet cilindara i debitovao je 1977. godine. Pokazao se neočekivanim uspehom, posebno nakon što su Amerikanci shvatili da mogu da dobiju luksuzni automobil težak 1,6 tona koji pritom troši svega osam litara dizela na pređenih sto kilometara.

Dizel će nastaviti da bude deo ponude S Klase i kod naslednika koji je nosio oznaku W126. Proizvodio se od 1979. do 1991. godine i kao i u prošlosti, ponovo ste mogli da dobijete dizel. Ali, samo ako ste živeli u SAD, Kanadi ili Japanu, dok će evropski kupci morati da čekaju sve do 1994. godine da takva tehnologija bude ponuđena u Mercedesovoj najvećoj limuzini.

Za našu priču je ipak najbitniji W126 i u njega se ugrađivao čuveni OM603 motor radne zapremine 3,0 litre sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Razvijao je 119 konjskih snaga do 1985. godine, odnosno 150 „grla“ nakon toga uz maksimalnih 270 Nm obrtnog momenta.

To mu je omogućavalo ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 15,2 sekunde, odnosno 12,5 sekundi ako je razvijen posle spomenute 1985. godine, a u oba slučaja maksimalna brzina je iznosila 175 km/h. Svakako razočaravajući brojevi za automobil kao što je W126, ali sam podatak da je 97.546 Amerikanaca odlučilo da potroši novac na njega nam govori koliko visoko mišljenje su imali.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1983. godine i trenutno se nalazi u gradu Vol Taunšip unutar američke savezne države Nju Džerzi. Većinu života je proveo u Ilinoisu i do sada je prešao samo sedam hiljada milja (11.200 kilometara).

Američke verzije se nisu preterano mnogo izdvajale od onih sa Starog kontinenta s izuzetkom nešto drugačijih farova i produženih branika, s ciljem da se zadovolje bezbednosni standardi. Može se pohvaliti 14-inčnim felnama, kožnim enterijerom, svima opcijama iz arsenala „na dugme“ i sa još mnogo toga.

Ovaj 300D svakako nije bio jeftin automobil i koštao je čak 40.160 američkih dolara što iznosi 119.419 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, a radi poređenja 500SEC sa svojim 5,0-litarskim benzincem je bio nešto jeftiniji.


Do kraja aukcije je ostalo još tri dana, a trenutno najviša od dvanaest ponuda iznosi 40.250 dolara.

Zoran Tomasović

(3788)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, ali „petak“ 300 TD je u Evropi bio dostupan maltene paralelno, u seriji W 123.

BB

Zar nije TD bila oznaka za karavan?

Milan Grozdanović

u ovom slucaju jeste, a u dodatku pise turbodiesel, kao sto kod ovog na slici w126 pise SD s leve a s desne strane turbodiesel

moron

Da, mislio sam najpre na ovaj motor u karavanu, koliko se sećam, levo pozadi je pisalo „300 TD“, a desno pozadi „Turbodiesel“

Renault Terminator

Vide starog Merdžana.Ovo je bio premijum automobil.

BB

E vidiš kako je Mercedes nekad definisao premium i to mu uspijevalo: trom 40 km/h na sat uz brdo – svaka Lada je bila sportska mašina za njega (ovo iz mog iskustva), dizel kao neka ekonomičnost (dizel je bio dosta jeftiniji od benzina), go k’o pištolj (ni desni retrovizor bez doplate), čelične feluge sa lakiranim poklopcem, udoban, prostran, sjedišta bez ikakvih bočnih oslonaca a od skaja (jednom sam bukvalno spao sa sjedišta u krivini (sa Ladom tuda svaki dan prolazio normalno a jedanput išao Mečkom). Sve ovo danas što se podrazumijeva pod premiumom je sušta suprotnost onome što ke Mercedes… Pročitaj više »

Renault Terminator

Imao sam priliku da vozim jumbaša w123 300d,manuelni mjenjač sa 4 brzine…udobnost i komfor su zaista nema šta,nije ni ležanje na putu toliko loše,jeste ljulja,mekano je..i ovaj 300d je išao dobro.

Laki

Dobro si zapazio taj „126“ udoban jeste ali dinamika ležanje na drumu e to se nalazilo kod „E32“ i samo kod njega u toj klasi.

Renault Terminator

To se i danas nalazi kod Bembare,dobro ležanje na cesti i dobra upravljivost.Pod uslovom da imate dobre gume,inače nema vas niđe😁…

BB

Ja sam jednom vozio 300 D jumbaša, razočarao se silno. Nekako mi je 240 D bio bolji…

Drajvers

Znam da ste jako dobar casopis li nekad stvarno znate da fulate…
U W126 nikad nije fabricki ugrađivan šestocilindricni motor nego petocilindricni iz W 123 modela…
Samo sto je za razliku od W123 ,Genšer imao turbinu…dakle prtocilindricni motor sa turbinom…

Yankee

U W126 je ugradjivan OM603 od 1985. do 1991. godine na americkom trzistu. Prvo je ugradjivan 3,0-litarski I6 od 1985-1987, posle toga 3,5-litarski I6 do 1990-1991.

comment image

Dušan

Imam 2 komada 🙂