1. Home
  2. Vesti
  3. SUV trend u Evropi ne jenjava
SUV trend u Evropi ne jenjava
12

SUV trend u Evropi ne jenjava

717
12
Podelite sa prijateljima:

SUV segment preti da „proguta“ sve ostale klase. 

Dok čekamo prodajne podatke u Evropi za april, pozabavili smo se rastom isporuka SUV modela na Starom kontinentu u martu. Jednostavno rečeno udeo ovakvih vozila u prodaji bio je frapantan, gotovo svaki drugi registrovani četvorotočkaš pripadao je upravo toj klasi. Precizno rečeno, SUV segment imao je udeo u prodaji tokom marta od čak 45%!

Koliko su takvi modeli sve popularniji dobro ilustruju sledeći podaci. U martu 2020. godine ova klasa imala je udeo u prodaji od 40%, a 2019. godine 36,8%. Dakle, rast je vrlo izražen.

Šta više, jedine dve snažne tačke na evropskom tržištu automobila u ovom trenutku jesu prodaja benzinskih automobila i SUV modela. Jedino ta dva segmenta beleže ozbiljan rast prodaje – svi ostali se suočavaju sa negativnim trendom.

Ipak, ovo je pomalo čudna kombinacija jer SUV modeli i benzinski motori ne idu ruku do ruku kada se govori o smanjivanju emisije štetnih gasova. Ostaje da se vidi kako će se taj problem rešiti, mada u ovom trenutku proizvođači razmišljaju samo o tome koji novi krosover da ponude, jer se uz električne automobile fino ruši flotni prosek emisije štetnih gasova.

Velikoserijski D segment je već pod ogromnim pritiskom SUV kategorije, dok je MPV klasa gotovo na ivici izumiranja. Nisu više samo oni u opasnosti, i kupci kompaktnih vozila se sve više okreću modelima sa uvećanim klirensom, a slična je situacija i sa B segmentom gde krosoveri sve više ugrožavaju subkompaktne hečbek automobile.

AutoRepublika 

(717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zašto su SUV-krosover vozila tako popularna? Da li sa uporedivim pogonom troše više goriva od limuzina, karavana i HB-a? Da, troše više. Da li vam je zaista nužan ili koristan AWD pogon koji je nekada dostupan? Nekome neće zatrebati nikada, a nekome retko. Da li imaju lošije vozne osobine? Da, imaju. Da li su skuplja u nabavci? Jesu. Da li im je skuplje redovno održavanje (redovno servisiranje)? Zavisi. Nema jasnog pravila. Ima primera i zajedno, i za drugo. Da li su za njih skuplji potrošni elementi kočionog sistema? Jesu. Da li su za njih skuplji pneumatici? Nema jasnog pravila. Svašta… Pročitaj više »

s mile

A) Da li ih kupujete zato što vam trebaju baš takve karakteristike
B) kur#ite međ poznanicima…
C) u trendu su
D) može mi se

moron

Jutros vozim mladje dete u školu sa 500L (CRV „grada i ne vidi“), stojimo na semaforu pored corolle TS hibrid, ja u nju blejim … I tako poče veoma interesantna rasprava, koja je dosta trajala jer je gužva bila baš velika. Kaže mi dete kada je uočilo šta gledam: „Uh, kako je nisko, šta je ovo?“ Rekoh: „To je toyota corolla. To je trebalo da kupimo. Prelepo vozilo, zar ne …? “ Ona će: „Ne sećam se da smo ovo išli gledati u salon?“ Ja: „Ne, ovo sam gledao najpre ja sam par puta, jednom sam posle vodio mamu da… Pročitaj više »

moron

Ovo prethodno ti je bio odgovor zašto smo mi izabrali SUV. Nama je odgovarao unutrašnjim dimenzijama. Samo to. Jer smo takva „naopaka porodica“, visoki iznad proseka ( 3 člana). Nekome unutrašnjim dimenzijama odgovara i limuzina, karavan ili HB.
Inače, ogromna većina mojih komšija pojma nema da imam SUV. Mnogi znaju samo da imam bicikl. Jer njega vozim svaki dan i svaki dan na biciklu srećem komšije.

s mile

Nemoj da pomisliš da sam protiv SUVova, samo me malo iritira ta manija za njima, kupuju ih svi, više trenda radi, kur%enja pred komšilukom, nego potrebe radi.

Svako kome je potreban, samo napred..

masa ih kupi, a posle skupe gume, nemam za registraciju, puno troši

Meni kao relativno aktivnoj osobi, koja često ide makadamom, šumskim putevima, bi baš „legao“ jedan povišen auto…karavan ili SUV… ali… 95% potreba mi završava moj auto, ostalo se snalazimo

igi

Ne kupuju se stvari samo zbog potreba, svašta… Samo pogledaj koliko ima stvari po kući koje ti nisu potrebne a opet su tu.
SUV izaziva emocije, kakve god, onima koji ih kupuju očigledno pozitivne.

S mile

I to sto kazes

Zoca

Jos vece emocije izaziva Ferrari ili Rolce ali 300 000 jbg.😁

Matori

Ako je to „naopaka porodica“ kako bi se mogla nazvati moja, petočlana sa prosekom visine 189,6 cm?
Nema SUV-a u koji možemo da se smestimo kao u MPV.

moron

Da, Tvoja porodica ima velike prostorne potrebe. Veće nego moja. Ali, Ti zanemaruješ da voziš MPV iz D segmenta, koji je značajno duži (preko 20 cm) ), širi i viši (po par cm), a i većeg Wb-a ( skoro 20 cm) i njega i ne možeš prostorno porediti sa SUV- krosoverima C segmenta. Prosto, po komforu, to je klasa iznad. Ali, da npr. u prošloj generaciji Forda usporediš ponudu prostora ( „kratkog“) C-maksa ( petoseda) i Kuge, nema dileme u čemu ima više mesta. Ja, inače, često ne razumem granicu tih klasa, gde prestaje MPV, a gde počinje SUV. I… Pročitaj više »

YugoFlorida

Za ove naše ulice, koje se svaki dan raskopavaju pa zatim krpe iznova i iznova, SUVovi i Crossoveri leže ko šamar budali. Povišen klirens i debeli pneumatici se odlično nose sa našim svakodnevnim uslovima u gradovima. Stoga smatram da itekako imaju logike, iako mi je krivo što kanibalizuju ostale klase i mnoge legendarne modele.
Ali ničija nije gorela doveka, pa tako i sa SUVovima, jer će sigurno u jednom trenutku postati manje popularni i zauzimati manje udeo u prodaji.

s mile

garant će ih jednog dana proglasiti kao ekološki nepogodne, i nabaciti neke dažbine,