1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes će još neko vreme nastaviti da nudi SUS motore
Mercedes će još neko vreme nastaviti da nudi SUS motore
0

Mercedes će još neko vreme nastaviti da nudi SUS motore

275
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač iz Štutgarta će na kratkoročnom planu i dalje računati na termičke agregate, ali nemaju nameru da odustanu od elektrifikacije zbog „nostalgije“. 

Prvi čovek Daimlera, Ola Kelenijus, potvrdio je posvećenost te kompanije elektrifikaciji i najavio da SUS motori ostaju u proizvodnji sve dok postoji komercijalna opravdanost za takav potez, ali da je želja da se pređe na električne automobile što je pre moguće.

„Na putu ka nulta emisiji štetnih gasova doći ćemo do trenutka kada će EV tehnologija postati naš glavni pogon“, kazao je Ola Kelenijus i dodao da će tada opasti proizvodnja i prodaja motora sa unutrašnjim sagorevanjem. On je objasnio da Daimler nije želeo da određuje fiksne datume kada će se odreći SUS agregata, već da će to doći prirodno sa smenom tehnologije i daljim razvojem EV modela.

Ovo ukazuje da Mercedes najverovatnije više neće ulagati u nove benzinske i dizel motore. Umesto toga, nastaviće da investiraju u aktuelne pogonske jedinice i da ih usavršavaju. Što se tiče strožeg Euro 7 standarda, plan im je verovatno da uz pomoć elektrifikacije sačuvaju sadašnje motore i tako prođu i novi normativ.

Daimler već ima iskustva sa ovakvom transformacijom jer je Smart postao brend koji nudi samo električna vozila. No, pre toga, Daimler je prodao polovinu kompanije kineskom Geelyju, ali saradnja nije tu prestala. Nakon toga dogovoreno je da se proizvodnja određenih dvolitarskih benzinskih motora Mercedesa premesti u Kinu, a Geely i nemačka marka zajednički rade na razvoju nove generacije hibridnih pogonskih sklopova.

Kelenijus je istakao da je saradnja sa kineskim gigantom jako snažna. „Sa Geelyjem imamo vrlo dobro partnerstvo. Projekti na kojima sarađujemo su win-win situacija“, zaključio je šef Daimlera.

AutoRepublika 

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments