1. Home
  2. Vesti
  3. Španija uvela radikalna ograničenja brzine kretanja vozila u gradovima
Španija uvela radikalna ograničenja brzine kretanja vozila u gradovima
9

Španija uvela radikalna ograničenja brzine kretanja vozila u gradovima

910
9
Podelite sa prijateljima:

U Španiji je na svim gradskim ulicama s dve saobraćajne trake (po jedna u svakom smeru) uvedeno ograničenje brzine kretanja vozila na 30 km/h, dok je limit još rigorozniji u mnogim starim gradovima, gde je postavljen na granicu od samo 20 km/h. Prekršiocima propisa prete kazne u ozbiljnim iznosima, uz napomenu da se i od turista očekuje striktno poštovanje novih zakonskih propisa.

Uvođenjem maksimalne brzine od samo 30 kilometara na sat, na većini gradskih ulica, vlasti Španije računaju da su uglavnom rešile problem s fatalnim ishodima saobraćajnih nesreća u urbanim sredinama. Međutim, ovo ograničenje važi samo za saobraćajnice s najmanje dve kolovozne trake, od kojih je po jedna za svaki smer, dok je brzinsko ograničeneje na ulicama starih gradova, kakve uglavnom i viđamo na filmovima, ili novinarskim izveštajima, sada samo 20 km/h.

Staro ograničenje brzine kretanja vozila, koje je dozvoljavalo vožnju tempom od 50 km/h, opstalo je samo na širokim bulevarima i saobraćajnicama koje nude po dve ili više traka u svakom smeru kretanja. Lokalno novinsko izdanje „La Vanguardia“ je prenelo da je, na primer u Barseloni, sada na 75% gradskih saobraćajnica, aktuelno ograničenje od 30 km/h.

Onima koji budu uhvaćeni u prebrzoj vožnji preti kazna koja se kreće u rasponu od 100 do 600 evra, uz pratećih šesto od najviše predviđenih osam kaznenih bodov, koliko je široko razumevanje tvoraca saobraćajnih propisa i kaznene politike u toj državi. Dakle, ko skupi osam bodova, po automatizmu ostaje bez dozvole. Turisti moraju biti oprezni takođe, jer se kazne i na građane drugih država. Ipak, postavlja se pitanje mogućnosti kontrole ovog propisa, dok su radari do sada bili postavljani, uglavnom samo na autoputevima.

Najviše pozicionirani rukovodilac španske kancelarije koja se bavi drumskim saobraćajem (DGT), Pere Navaro, je potvrdio uvođenje oštrih ograničenja, pravdajući odluku velikim brojem smrtnih ishoda u nesrećama koje su se dogodile na gradskim ulicama.

„Ograničenje brzine koje je bilo postavljeno na 50 kilometara na čas je zaista bilo besmisleno,“ kazao je on. U godini pre pandemije, to jest tokom 2019, ukupno je 509 lica stradalo na gradskim ulicama Španije. Uz nove propise, odgovorni smatraju da je rizik od smrti pešaka na ulicama, umanjen za čak 80%.

AutoRepublika

(910)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači mi se zamlaćujemo ovdje šta je bolje (ili gore) tri cilindra ili elektrika a u Španiji uvode vozila na pedale ili rikše sa ljudskom vučom. Vjerovatno će uvesti i porez na bicikle koji imaju više od 15 brzina 🚲🤣😂. Pa sad će imati povećanu smrtnost od veće izloženosti suncu 💥🤔 a i porašće prodaja šešira 🤠

Don

Napredni zapad, napredna evropska unija.

peki

Pa isto je i u mnogim francuskim gradovima… 50 km/h samo na pojedinim vecim bulevarima, inace 30 km/h po svim ostalim ulicama u Parizu, ponegde, tj ispred skola 20 km/h, ukoliko nije totalno zabranjen saobracaj! No teorija je jedno a praksa drugo, Francuzi su cuveni po zakonima koje je nemoguce primeniti..

Balkanboj

Pa biciklom idem brže od tih 20kmh…
E budala.

Budala bez kacige

Sa osrednjim trekking bic. sa 24brzine sam na ravnom postigao maksimalnih 60kmh, nizbrdo je doslo do greske sa gps-om pa je zabelezeno 106kmh, sto nema veze sa zivotom, vec je brzina negde izmedju 70kmh i 80kmh. Teodora Drajzera u BG okruglo 70kmh nizbrdo, nisam imao m… preko toga pa sam poceo da kocim rano za svaki slucaj.

Kittitelj

Lele lele 🙂

BB

Jednom nizbrdo idemo 70km/h i vidim neko me obilazi… Bicikl sportski obilazi kolonu auta. Nisam ga više vidio (jesam uslikao u jednom kadru brzinomjer i biciklistu) ili je svima pobjegao (jedan mercedes AMG to nije mogao da podnese ali se morao pomiriti da je bicikl brži od njega 🙂 ) ili je ruknuo negdje u šumicu…

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
moron

Mislim da se ova vest shvata suviše dramatično. Saobraćajne gužve u urbanim sredinama su odavno uglavnom takve da vi objektivno i često i ne možete da vozite brže od ovoga što se u gornjem tekstu pominje kao buduće ograničenje brzine. A pošto je ovo ipak auto portal ( a ne portal posvećen zdravom životu ili ekologiji ), tu bih stao sa daljim komentarom …

Djordje Pesic

Iz mog iskustva, u bgdu kad udjem u neku usku i manje preglednu ulicu, i jos ako ima parkiranih kola sa strane, ja spustim na 30kmh ili cak manje, bez da me neko tera, jer moze bilo sta da mi izleti i posle dzaba. A i inace je nebulozno ovoditi takva ogranicenja (isklucujem zone skole i slicno). Problem ginjenja pesaka se resava popravljanjem kulture voznje i ponasanjem pesaka u saobracaju, a ne spustanjem brzine na 30kmh. Moze pesak da pogine i da ga auto udari sa 10kmh, dovoljno je da nezgodno zvekne glavu i cao djaci.