Još malo pa ćemo moći da kažemo da je prošlo celih petnaest godina otkako je Gorky Automobilski Zavod obustavio proizvodnju automobila, ali interesovanje vozača za Volgine modele ne slabi. To možemo i mi odavde da potvrdimo jer smo imali uvid u broj pregleda koji su ostvarili članci o sedanu, ali i o karavanu u stilu modela GAZ-3102, a koji su utemeljeni na dizajnerskim vizijama ruskog umetnika Nikite Čujka.

Što se tiče samog Sergeja Barinova, on je već poznat širem auditorijumu po osnovu radova, to jest animacija modela ZIS-110 i ZIM. Kome se ovde prikazani rad dopao, više njegovih, Volgom inspirisanih fantazija može pronaći i na ličnom vebsajtu, uključujući i kupeolike primerke. Ruski list Kolesa, koji nas je navikao na prikaze vrhunskih rendera, doneo je kompjuterske animacije, kako su pretpostavili, restomod projekta zasnovanog na klasičnoj Volgi GAZ-24.

Mi smo naravno svesni da su opticaju, to jest još uvek u upotrebi na desetine, pa verovatno i stotine Volgi, preuređenih da bi bile konfigurisane kao kupe, ali je Sergejeva ideja zanimljiva zbog detalja koje je ponudila, kao i izraženom pijetetu prema originalnom vozilu.

Jasno se na fotografijama vidi da kupe krasi manje dug međuosovinski razmak nego što obeležava sedan varijantu GAZ-24-ke, zahvaljujući čemu su postignute prilično harmonične proporcije dizajnerske studije.

Sergej, verovatno za razliku od većine dizajnera, nije položio prednje vetrobransko stako i snizio liniju krova, čime su očuvana vrata punih dimenzija i prepoznatljivosti, iako tu praktično nema niti jedne pojedinosti koja je „pozajmljena“ od donorskog četvorotočkaša.

Kompletna rasveta, branici, vrata s prozorskim staklima bez okvira, ručice za otvaranje vrata koje se uvlače u karoseriju, svi paneli karoserije, pa čak ni retrovizori… Ništa od toga nije preuzeto s izvornog modela, već je sve potpuno novo. Pride je i trag točkova značajno proširen, što je zahtevalo proširene, pufnaste lukove iznad točkova.

Najniža tačka podvozja je toliko blizu asfaltu da se koncept može nazvati i niskopodnim, dok se prednji razdelnik skoro vuče po tlu. Krajevi izduvnih cevi su postavljeni na obe strane karoserije, a ispred zadnjih točkova, što se najbolje možda može videti na gornjoj animaciji.

U donjoj sekciji zadnjeg dela vozila se može videti difuzor, dok se na poklopcu prtljažnika nalazi klasični crni spojler. Grba za usisnik vazduha postavljena na haubi, relativno blizu vozača, nagoveštava da se nedaleko krije moćni V8 agragat, najverovatnije mehanički natpunjeni, baš kao kod američkih mišićavih automobila.

A za one koji žele još nešto vrelije, Sergej Barinov je razvio punokrvni hot rod utemeljen na modelu GAZ-24, ali je ta vizija dostupna, za sada jedino u video formatu, dok autor obećava i fotografije nešto kasnije.

U međuvremenu, svedoci smo bujanja pravca kog bismo mogli i nazvati restomodelarstvo, čiji su promoteri i sami proizvođači automobila. Na primer, Volvo je nedavno predstavio maloserijski kupe P1800 Cyan, dok Opel sanja i razmatra oživljavanje imena Manta, kroz električni restomod Opel Manta GSe ElektroMOD.

Možemo samo da se nadamo da će neko da se doseti i komercijalizuje neki od modela iz naše istorije automobilske industrije.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika