1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Zanimljivost dana: Socijalistički češki policijski automobili u modernom koloritu
Zanimljivost dana: Socijalistički češki policijski automobili u modernom koloritu
1

Zanimljivost dana: Socijalistički češki policijski automobili u modernom koloritu

1.00K
1
Podelite sa prijateljima:

Kako bi izgledala nekadašnja policijska patrolna vozila u Češkoj sa modernim bojama „momaka u plavom“? 

Mada, ovaj put je možda prikladnije reći momaka u plavo-žutom, jer su to nove boje češke policije, koje su u upotrebi od 2008. godine. Od tada su sva vozila tamošnjih snaga reda i zakona siva sa pomenutom kombinacijom kolora.

Dok je Češka, odnosno Čehoslovačka, bila deo Istočnog bloka, u policijskoj upotrebi nalazio se niz automobila iz socijalističkih zemalja, no gro flote činila su vozila domaće Škode, ali je bilo i mnogo četvorotočkaša iz sovjetskih fabrika. U to vreme, policijski automobili bili su žuto-bele boje.

Rastankom sa komunizmom dolazi do velikih promena u svim sferama društva, pa tako i u policiji. Već 1991. godine snage reda i mira usvajaju novi kolorit – sva vozila postaju bela sa zelenom šarom. Takva kombinacija ostala je u upotrebi sve do 2008. godine kada je preuzeta modernija shema plavo-žute boje na belim automobilima.

Naravno, aktuelne snage reda i zakona u centralnoevropskoj zemlji koriste moderne automobile, i nemoguće je pronaći neko vozilo koje datira iz doba komunizma, dok su oni malo „mlađi“ poput Škodinih modela Favorit i Felicia i dalje prisutni u malim brojevima u ruralnim delovima države.

Pa, kako bi izgledali nekadašnji češki policijski četvorotočkaši u modernoj kombinaciji boja? Dizajneri su razmišljali na tu temu, a odgovor pogledajte u galeriji ispod…

AutoRepublika 

(1002)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

jebes policiju kad ne voze moskvic!