1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Renault TwinGo je futuristički koncept s dva integrisana monocikla
Renault TwinGo je futuristički koncept s dva integrisana monocikla
6

Renault TwinGo je futuristički koncept s dva integrisana monocikla

418
6
Podelite sa prijateljima:

Renault Twingo, iako pred penzijom, još uvek je inspiracija za dizajnere. Slovenački student dizajna Anže Erklavec, koji studira u Nemačkoj, predložio je kao studijski projekat viziju gradskog automobila sa znakom dijamanta (😉) dizajniranog za gradske centre u kojima je saobraćaj automobila sve ograničeniji.

U pitanju je futuristički Renault Twingo čiji točkovi i deo zadnjih krila mogu da se transformišu u dva monocikla koji omogućavaju da se brzo pređe „poslednji kilometar“ u centru grada kada se automobil parkira.

Za dizajn TwinGoa, student je bio inspirisan prvom generacijom modela, pre svega. Njegov koncept stoga prikazuje samonoseću siluetu, veoma nagnuto vetrobransko staklo, točkove povučene unazad u četiri ugla i rastegnuta polukružna prednja svetla koja evociraju polukrugove automobila lansiranog 1993. godine.

Dole su kružna svetla za maglu. Vetrobran i stakleni krov vizuelno čine jedan sjajni crni dvostruki element. Kontura zadnjeg stakla, skoro pravougaona, integriše svetla na zadnjem delu. Zadnja krila označavaju ugaoni pad; na njihovoj zadnjoj ivici se nalaze i elementi za osvetljenje.

Upravo na strani zadnjih blatobrana nalazi se glavna originalnost ovog virtuelnog koncept automobila. Ilustracije Anžea Erklaveca zaista pokazuju kako se svaki zadnji točak formira sa delom krila koje ga uokviruje u uklonjivi monocikl, čije je sedište (može i sedlo, svejedno) sakriveno kliznim elementom karoserije kada se malo vozilo integriše u veliko.

Dakle, kada je automobil parkiran, potencijalno nekoliko desetina minuta hoda od odredišta vozača, ovaj može brže da završi svoje putovanje monociklom. Erklavec svoj projekat predstavlja kao idealno rešenje „poslednje milje“.

Proizvođači sve ozbiljnije shvataju ovaj problem i sada nude bicikle, trotinete ili skutere. Neki, poput Hyundaija i Audija, proučavaju mogućnosti integracije PDU-a (personal transport devices – lični transportni uređaji) u namenske skladišne prostore u svojim automobilima, ali niko još nije predstavio dvostruku upotrebu funkcionalnog elementa automobila u tom smislu.

AutoRepublika

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Tako to izgleda kada dizajneri „konstruisu“ automobile! 🙂 Tehnika je svemoguca, misle oni, a koliko kosta – o tome ne razmisljaju. Koncept „samovozeci tocak koji se skida sa automobila“ – proracun tezine: – felga sa gumom – kocnica – baterija – e-motor – nosac tocka sa lagerom i vezom sa vodjicama Montaza/demontaza: – Gde su spojevi tocka sa vodjicama? – Kako im prici? – Koji alat je potreban? – Koliko vremena i snage je potrebno za sve to? Koncept „trotinet u autu“: Da li dizajner zna koliko je tezak jedan e-trotinet? Prilicno, 25-30 kg, kada ga treba podici nije ni… Pročitaj više »

BB

Parkiraš kod vulkanizera 😂🤣

Druga stvar mi je upala u oko… Vjetrobran, kako li tek ovo krivi sliku….

Bungi

Ne vidim svrhu ovakvog komplikovanja automobila.??? Za prelazak poslednje milje (ili kilometra), uzmeš lijepo iz auta rolere, skejbord, trotinet-pješak i ne zagorčavaš život glavnom inžinjeru i razvojnom timu automobila.Što bi jednostavno, kad može komplikovano?

Matija

Tako je! Sa mladim dizajnerima, zanesenjacima koji zele da preko noci promene svet mozes da diskutujes satima i da ih ubedjujes da to nije moguce. I nista, on ostaje pri svome, uz konacan zakljucak: „tehnika napreduje, jednoga dana resice se i to!“

Matori

A prednji točkovi kao ni kod Marka Lukovića nemaju potrebu da se zakreću u stranu.

Matija

🙂 „tehnika napreduje, jednoga dana resice se i to!“