1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najprodavaniji Lamborghinijev model
Zanimljivost dana: Najprodavaniji Lamborghinijev model

Zanimljivost dana: Najprodavaniji Lamborghinijev model

505
2
Podelite sa prijateljima:

Titulu najpopularnijeg modela „razjarenog bika“, za sada, nosi čuveni Gallardo. 

Retki su oni ljubitelji automobilizma rođeni devedesetih godina prošlog veka koji u svojoj sobi u nekom trenutku nisu imali poster Gallarda. Lamborghini je počeo prodaju tog automobila 2003. godine i na tržištu je opstao sve do 2013. godine, što je vrlo dug period za jedan takav četvorotočkaš.

Gallardo je od početka svoje karijere koristio V10 agregat koji je tokom godina doživeo više izmena. Isprva je to bila pogonska jedinica radne zapremine 5 litara, da bi se zapremina kasnije povećala na 5,2 l. Na početku, Gallardov agregat nudio je 500 ks i 510 Nm, što su bile mamutske brojke za ono doba. Tako opremljen, ovaj Lamborghinijev četvorotočkaš bio je u stanju da obavi sprint do „stotke“ za svega 4,2 s i dostigne maksimalnu brzinu od 309 km/h.

Ako malo bolje pogledate ovaj superautomobil uočićete neke stilske odlike koje i danas možete videti kod Lamborghinijevih automobila. Gallardo je iznikao iz konceptualnog vozila po nazivu Cala. Ovaj koncept izradio je studio Italdesign, a za dizajn se pobrinuo veliki Đorđeto Đuđaro. Za Gallardov finalni izgled pobrinuo se Luk Donkervolke, dok je redizajnirani model bio delo Valtera de Silve.

Dakle, Gallardo je imao već dve vrline koje su obećavale uspešnu karijeru – performantan motor i odličan izgled. No, tu je bilo i drugih činilaca, a jedan se posebno ističe. Reč je o specijalnim izdanjima Gallarda kojih je bilo jako mnogo – prema nekim podacima čak 17 posebnih verzija putničke varijante, kao i još nekoliko namenjenih upotrebi na stazi.

Gallardo je bio dostupan kao kupe i kao kabriolet što je dodatno osnažilo prodaju ovog modela. Ona je bila najbolja 2007. godine kada je Lamborghini dostavio 1.951 primerak. Interesantno je da je te godine Spyder verzija došla do više kupaca nego kupe – 1.015 naspram 936.

Koliko je zapravo jedinica Gallarda isporučio Lamborghini? Prema zvaničnim podacima, tokom desetogodišnje karijere ubeleženo je 14.022 registracije, što u ovom trenutku čini Gallardo najprodavanijim modelom italijanske marke.

No, to po svemu sudeći neće dugo trajati. SUV Urus beleži fenomenalnu prodaju i već ove godine će sigurno nadmašiti rekord koji već dugo drži slavni Gallardo. Urusu će za više od 14.000 prodatih vozila biti potrebno daleko manje vremena – svega četiri godine.

AutoRepublika 

(505)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

I dalje je lepotan.

s mile

Al sam ga pržio u Need for Speed….