1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Jaguar XJ220 (1993. godište) koji nikada nije registrovan
Prodaje se Jaguar XJ220 (1993. godište) koji nikada nije registrovan

Prodaje se Jaguar XJ220 (1993. godište) koji nikada nije registrovan

5.07K
33
Podelite sa prijateljima:

Jaguar XJ220 je jedan od onih automobila koji je imao sve uslove da vrati britanskog proizvođača vozila u centar pažnje, i da pokaže svetu da nije napustio svoje korene, one koji su ga doveli do dominacije na LeMansu tokom pedesetih godina prošlog veka. Proizvodio se od 1992. do 1994. godine i, iako je proizvodnja originalno limitirana na samo 350 jedinica, Jaguar nikada neće uspeti da pronađe toliko kupaca.

Ključni razlog je onaj što je XJ220 originalno najavljen sa V12 motorom i pogonom na sva četiri točka, ali kako nije uspeo da zadovolji standarde o izduvim gasovima, serijski model je pokretao 3,5-litarski turbobenzinac s pogonom na zadnje točkove.

Daleko od toga da je neko imao zamerku, pošto je razvijao 542 konjske snage i mogao da dostigne maksimalnih 342 km/h, što je u ono vreme bio rekord. Bez obzira na to koliko je XJ220 bio dobar, ipak nije mogao u onu kategoriju gde su bili Ferrari F40 ili Porsche 959 kao što se originalno očekivalo. Proizvodnja će se na kraju zaustaviti na brojci od 281 primerka, od čega je onaj poslednji prodat tek 1997. godine.

 

Ispred nas je sada primerak iz 1993. godine i to ukupno 237. proizvedeni, a do sada je prevalio 2.682 kilometara. Dok mala kilometraža svakako privlači pažnju, detalj koji će sigurno oduševiti kupce je onaj da ovaj XJ220 zapravo nikada nije registrovan, iako je promenio nekoliko vlasnika.

Kako prenosi aukcijska kuća Canepa, koja će prodati ovaj superautomobil narednog meseca, XJ220 je originalno prodat u Švajcarskoj početkom aprila 1993. godine, a vlasnik Žilbert Lorens je preminuo pre nego što je imao prilike da ga registruje, pa i da ga provoza.

Automobil je ostao u njegovoj familiji šest godina pre nego što je prodat kolekcionaru Tedu Šrejderu. Ovaj je započeo dugogodišnji proces uvoza u Sjedinjene AMeričke Države, i na ovom kontinentu će završiti 2001. godine. Zatim je prodat privatnom kolekcionaru i vožen samo na profesionalnim stazama, a niti jedan od spomenutih vlasnika nije želeo da ga registruje.

 

Canepa kaže da je automobil u besprekornom stanju i da ga je svaki vlasnik odlično čuvao i održavao. Napominje se da je u prethodnih šest godina prešao svega 250 kilometara. A na pitanje kolika bi mogla da bude cena, američka kompanija za procenu vrednosti klasičnih vozila Hagerty smatra da će novi vlasnik morati da izdvoji oko 360 hiljada dolara.

AutoRepublika

(5066)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Pravi dragulj!I danas, nakon toliko godina izgleda moćno.Jedino istrument tabla i volan koji kao da su otuđeni sa prve generacije Opel Omege, ne idu baš uz ovu supersportsku pojavu.

Sebastian L.

… i zadnja svetla koja su sa Rovera 200, i spoljni retrovizori koji su sa CX-a …. 😉
Mada ovi retrovizori sa CX-a su korišćeni na gomiletini engleskih maloserijskih sportskih automobila u poslednjih 40 godina. I dan danas meni izgledaju efektno i lepo.

Branko

Mada supercar, valjda najneuspjeliji jaguar ikad. I nikad nije uspio dostići 220 milja na sat (352 km/h), po čemu je dobio ime. Prije 11 godina mi je jedan diler iz Austrije nudio novi za 33.000 EUR (stajao je u salonu skoro 10 godina).

Yankee

Cek, cek – neko ti je nudio novi XJ220 za 33k evra?

Branko

Da, nikad registriran. Vlasnik dilera nije imao nasljednika, išao je u penziju i likvidirao je firmu. Auto je bio financiran od banke.

Tony

Da meni nudio za te pare ja bih I prste pojeo its possible its true

Stari Dejan

Uh koliko mi se ovo sviđa u onoj British racing green boji…

s mile

Spyderco Dragonfly British Racing Green ZDP-189, like, like, like

Laki

Zelena i za mene prvi izbor kao i kod 850 a tada su se zvale “ Boston Laguna Oxford“ kod oviih iz Minhena.

TheStig

Kanta obična kao i sve iz Britanije. Imaju ćaknute inžinjere kojima svašta pada na pamet a nemaju sposobnu radnu snagu da to sprovede u djelo. Oh da i još su lažovi. Obećali su da će biti v12 i da ce imati awd a zavrsio je sa v6 motorom. Uz to je ogroman automobil širine kao Arizona bez prostora unutra da veća osoba može da se smjesti. British ingenuity…🤪

Yankee

Ne znam cemu zamerke … Ovaj 3.5 turbo V6 je razvijao daleko vecu snagu nego 6.2 atmosferac V12 iz koncepta. Takodje je 2 godine bio najbrzi serijski auto na svetu.

TheStig

Znaci mjerilo da je automobil bio dobar je samo koliko ks razvija i ako je najbrzi. Pa imas trenutne McLarene svi su rakete doslovno al su smece opet. Po yt malo zarovi, ljudima nova auta crkavaju. Od el problema ne moze ni fabrika da ih izliječi.

Yankee

Ja sam samo odgovorio na tvoje gornje zamerke, da to zapravo i nisu zamerke. 😉

Bungi

McLaren smeće.??? 🤔Interesantno.Ako imaš takvog „smeća“ za bacanje, parkiraj ga ispred mog kontejnera, meni neće smetati. p. s. Ključeve ostavi u vozilu.

Zoca

A gde ti je projektovan Ford Focus ,cije inzinjere hvalis-prva generacija npr?

TheStig

Ti si se nasao pametan da zamjeris Fordu Focusu prve gen nesto. Pa automobil je bio toliko popularan i dobar da nijedan focus nije ponovio njegov uspjeh. Mozda su noviji fokusi bili bolji u nekim segmentima ali uspjeh ponovili nisu.Sa Ford focus mk1 Ford je pokazao da porodica cetvoroclana ne mora da ima veci automobil od toga. Odlicno je izgledao, imao super vozne osobine i imao dobre motore. U prilog tome ide da ih bar ja viđam jos uvijek na cesti sto ne mogu reci za konkurente iz tog doba. Mozda poneku golf 4 i to je to. Za razliku… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Zoca

Bio je u dobroj meri delo Britanskih inzinjera.

TheStig

100 %. Bio je djelo Britanskih inzinjera koliko je i Ferrari sf90 mojih ruku djelo😂

Zoca

Ima 3000 inzinjera u Dantonu,RS divizija je isto u UK.Istovremeno ne potcenjujem Keln.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Zoca
TheStig

Ford je ogromna kompanija. Ali je davne 1998 dosta drugacije to izgledalo nego danas. Sad Ford Europe ima dosta odvojen karakter. A kad sam pomenuo britanske inzinjere mislio sam pre svega na kompanije Jaguar, Land Rover, Aston Martin, McLaren. Sinonim su jednostavno za ćaknut dizajn i za loš kvalitet.

Zoca

Postoji i Fordov R&D centar u Dagenhamu ,takodje fabrika motora.Britanski inzinjeri su saradjivali sa grupom PSA u razvoju Common-rail dizelasa.HDI/TDCI.Decenijama je Ford najprodavaniji automobil u GB.

TheStig

Ti hdi, tdci motori isto nisu čemu. Posebno 1.6 tdci iz vremena focusa mk2 focusa, plivajuci ih muci, ad blue famozni je tu, dpf. Npr 1.8 tdci koji je volvov motor je kao tenk. Nema dpf nema ad blue i moze preci 300 000 bez ikakvog ulaganja a mnogo ljepse vuce i ne cuje se kao traktor.

Zoca

Samo 37 god.sam u ovoj materiji.

Zoca

1.0 Ecoboost 3 cyl.je isto delo Britanskih inzinjera iz Dantona………F1 Renault tim je u GB.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Zoca
TheStig

Svi F1 timovi su stacionirani u GB sem Haasa i Alfe. A razlog tome je ekspanzija u trkanju koja je krenula u GB posle II svj rata jer britanci nisu imali sta drugo da rado narocito inzinjeri. Pa taj 1.0 ecoboost nije neki motor za pohvaliti.

Sebastian L.

Prijatelju, obrazuj se malo pre nego što utrošiš svoje vreme za pisanje ovakvih komentara i naše vreme na čitanje istih. Ok je imati svoje mišljenje na neku temu ali moraš da se potrudiš prvo da saznaš neke činjenice o njoj kako bi ti mišljenje bilo zasnovano na njima, a ne na rekla-kazala naklapanjima ili gledanju u šolju i pasulj.

TheStig

Od tebe skole i obrazovanja imam više generalno, garantujem. U automobilizmu i mehanici mi ne možeš ni kalfa biti. Hajd šetnja, smaraj negdje drugo

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Zoca

Ko ti daje pravo da teras ljude odavde KLIPANE jedan!

TheStig

Hajde oladi živce. Javio se da bzv nešto napiše. Ako je imao komentar i misli da sam dao neki krivi navod nek kaže šta sam netačno rekao.

Mad Max

MIster „Selen Multilink“ Ex Ford bosanski „genije“ je i meni onemilio ovo glasilo. Na žalost

Zoca

E od mene ovaj psihopata moze da dobije tvrd Srbijanski kurac kako nas ovi preko Drine zovu.Pa jos Sabacki i ex Beogradski.Ja cu da skupim ovde clanove da budu sponzori njegovog lecenja u Lazi.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Zoca
TheStig

Hahaha kakvi ste vas dvojica paćenika. Em nemate to što biste da date em ste nula od Srba. Niko vas ne zove tako. Samo vi Srbe iz Bosne zovete Bosanci jer ste nepismeni. Ne postoje ni Bosanci niti Srbijanci već samo Srbi. Niti znate Srpski, a ni istoriju.

Matija

Nije moj tip, nisam zainteresovan za kupovinu. 🙂 Ovaj auto ima jedan administrativni problem: da bi bio priznat kao oldtajmer treba da prodje 30 godina od dana prve registracije a on nije nikada bio registrovan, sto znaci da bi novi vlasnik mogao da ga registruje samo kao nov automobil. To kosta malo vise nego za oldtajmera ali, predpostavljam, za njega to nece biti problem.