1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Big“ Ford Bronco s modernom mehanikom
AR pijaca klasika: „Big“ Ford Bronco s modernom mehanikom

AR pijaca klasika: „Big“ Ford Bronco s modernom mehanikom

153
0
Podelite sa prijateljima:

Teško da je mogao da prođe neki dan tokom proteklih nekoliko godina a da automobilski mediji u Sjedinjenim Američkim Državama nisu pisali o Fordu Broncu. Većina vesti je bila na račun kašnjenja proizvodnje nove generacije za kojom i dalje vlada veliko interesovanje, i Fordu će trebati najmanje dve godine da bi isporučio sve naručene jedinice, a slična priča se ponovila i s klasičnim modelima.

Ruku na srce, moramo priznati da je originalni Bronco uvek bio veoma cenjen klasik, posebno ona prva generacija koja se proizvodila od 1966. do 1977. godine, ali su cene apsolutno „eksplodirale“ momenta kada je debitovala nova iteracija.

Ali ukoliko ne želite da čekate godinama na isporuku trenutne generacije, a oni klasični modeli su vam preskupi, dobra vest je ona da uvek postoji još izbora. Bronco se ipak proizvodio sve do 1996. godine, i u tom vremenu smo videli još četiri dodatne generacije.

Današnji oglas nam dolazi sa veoma poznatog sajta „Bring a Trailer“, a reč je o Broncu iz 1979. godine. I bez one tipične brige „kako nema dovoljno snage jer je taj period bio mračan za američku automobilsku industriju“, pošto ovaj model pokreće moderni motor zvani Coyote.


Druga generacija Bronca se proizvodila samo dve godine (1978. i 1979. godine) i debitovala je baš pred naftnu krizu. Bio je zasnovan na pikap kamionetu F-100 i nosio je nadimak „Big“ zbog svojih glomaznih dimenzija. Zapravo i nije bio toliko dugačak (dužina je iznosila „tek“ 4,6 metara), ali sa masom od 2.140 kilograma svakako je postao najveći Bronco u istoriji.

I prodavao se izuzetno dobro pošto je u dve godine našao 181.955 vlasnika. Međutim, tako veliku masu je pokretao neefikasni V8 motor zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara) i 156 konjskih snaga, dok je opcioni zapremine 400 kubnih inča (6,6 litara) bio za svega dva „grla“ moćniji (doduše, uz mnogo veći obrtni momenat).

Nije teško da zaključimo zašto je jedan Amerikanac iz savezne države Severne Karoline smatrao da je potrebno više snage, pa je u model sa priloženih fotografija ugradio moderni 5,0-litarski benzinac. „Coyote“. Kupio ga je iz slupanog kamioneta F-150, ali nam nije poznato koliko konja razvija.

Ford nudi „Coyote“ već više od desetak godina i dostupan je u konfiguracijama od 360 do 460 „grla“, zavisno od modela. Menjač je šestostepeni automatski takođe preuzet iz spomenutog modela F-150, dok je pogon usmeren na sva četiri točka.

Sa dizajnerske strane terenac je uglavnom u fabričkom stanju. Odlikuje ga crna boja sa narandžastim grafikama, što je bila veoma popularna opcija tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a jedini detalj s kojim ovaj Bronco nije napustio fabriku su 17-inčne felne.

Krov postavljen iznad zadnjih sedišta i prtljažnika može da se skine tokom letnjih meseci, tako što će vlasnik skinuti samo nekoliko šrafova. Enterijer je dobio nova kožna sedišta, a sat pokazuje brojku od svega 45 milja (72 km). Takozvani „Marti Report“, koji može da otkrije celokupnu istoriju vašeg Forda na osnovu broja šasije, kaže da je originalno pružao spomenuti 6,6-litarski benzinac, trostepeni automatski menjač i da je prodat u izložbeno-prodajnom salonu Burnett Motor Sales u gradu Lost Nejšon unutar savezne države Ajove.

Tokom poslednjeg dana aukcije najviša ponuda iznosi 112.500 hiljada dolara, dok bi konačna brojka trebalo da bude za oko 20% viša. To ga čini jednim od najvrednijih primeraka s oznakom na kojoj piše Bronco, iz druge generacija slavnog terenca, i prava je retkost pronaći ga u restauriranom stanju.

Da li je bolje potrošiti takav novac na novi primerak umesto ovog klasičnog sa modernom mehanikom? Zaključite sami…

Zoran Tomasović

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments