1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kralj Shelby verzija Forda Mustanga ide na aukciju
Kralj Shelby verzija Forda Mustanga ide na aukciju

Kralj Shelby verzija Forda Mustanga ide na aukciju

217
0
Podelite sa prijateljima:

Kao što smo pisali nekoliko puta do sada, čuvena aukcijska kuća Mecum je startovala s nadmetanjima ove sedmice, i autor ove priče će s uživanjem svakodnevno pratiti klasične automobile širom sveta, kako pronalaze nove vlasnike. Svakodnevno nam takođe stižu priče i o specijalnim četvorotočkašima koji će se pojaviti na aukciji narednih dana, pa i nedelja, a današnja priča nam kaže da će u centru pažnje biti automobil koji je dostigao vrhunac modifikovanih modela firme Shelby American za čuveni Ford Mustang.

Svi smo sigurno čuli za Shelby GT350 i GT500, ali tokom jedne godine u ponudi je bio i retki Shelby GT00KR. Da bi pokazao da je zaista „kralj“, slova „KR“ označavaju upravo da je „King of the Road“, to jest „Kralj drumova“. Bio je ponuđen samo 1968. godine i u tom periodu je pronašao 4.451 kupca.

Ukoliko želite onaj najpoželjniji od njih, onda je potrebno izabrati retki kabriolet s manuelnim menjačem, a iako primerak iz ove priče nije u takvoj konfiguraciji, ipak postoji velika potražnja za njim.

Pa šta je tačno razlikovalo „kralja“ od ostatka Shelby Mustanga?

Naravno ono ispod haube, gde se krio „kamionski“ motor Cobra Jet, zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara). Ford ga je reklamirao da raspolaže s 335 konjskih snaga i maksimalnih 600 Nm obrtnog momenta, ali kao sa mnogobrojnim automobilima iz navedenog perioda, brojka je izuzetno potcenjujuća, da bi se zavarale osiguravajuće kompanije, i na taj način vlasnicima naplaćivali manje za svoje uslugu.

Eksperti kažu da je realna brojka između 410 i 435 „grla“. Spomenuli smo da je četvorostepeni manuelni menjač svakako poželjniji, ali primerak iz naše priče pruža trostepenu automatsku transmisiju.

Pored moćnijeg motora, „kralj“ se može pohvaliti i većim disk kočnicama, modifikovanim ogibljenjem i nešto nižom masom zahvaljujući nedostatku zadnjih sedišta, pa nije teško zaključiti zašto je toliko poželjan.

Ovaj konkretni KR je do sada prešao 46.000 milja (73.600 kilometara) i osim sitnih popravki, uglavnom je u istom stanju kao što je bio onda kada je napustio Shelbyjevu fabriku. Eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko 135 hiljada američkih dolara, ukoliko želi da ovaj lepotan završi u njegovoj garaži.

AutoRepublika

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments