1. Home
  2. Vesti
  3. Honda teži tome da do 2040. godine proizvodi samo električna vozila
Honda teži tome da do 2040. godine proizvodi samo električna vozila
3

Honda teži tome da do 2040. godine proizvodi samo električna vozila

135
3
Podelite sa prijateljima:

Honda Motor Co će se u budućnosti potruditi da uvećao udeo električnih i vodoničnih automobila (koji su takođe električni), s krajnom težnjom da celokupnu prodaju do 2040. godine čine modeli iz tih segmenata, juče je ustvrdio izvršni direktor Toširo Mibe.

Mibe je izjavio da kompanija podržava ekološke ciljeve vlade matične države, govoreći na prvoj novinskoj konferenciji s pozicije šefa drugog najvećeg proizvođača automobila u Japanu, na početku aprila. „Verujem da je odgovornost proizvođača da ostvari klimatski neutralno poslovanje, i to u celom proizvodnom ciklusu,“ rekao je tada Mibe.

Azijska kompanija očekuje da vozila iz segmenata EV i FCEV dostignu udeo od 40% u prodaji do 2030. godine i čak  80% do 2035. godine, na svim ključnim tržištima, uključujući severnoameričko i kinesko. Objava Honde o strategiji elektrifikacije dolazi nakon što je premijer Japana izjavio da bi njegova država trebalo da cilja smanjenje nivoa štetnih emisija od 46% do 2030. godine, uz trud da se iznađu načini za dalji pomak u istom smeru, praktično skoro udvostručujući ranije postavljene ciljeve.

Novi šef Honde Mibe je odgovorio da su težnje vlade Japana ostvarive. „Iako je vladin cilj izrazito teško ostvariv, ubeđen sam da je realno, imajući u vidu cilj ugljenične neutralnosti za 2050. godinu,“ rekao je on dodajući: „Što se Honde tiče, u potpunosti podržavamo proklamovani cilj od 46% redukcije, i želimo da se svojski potrudimo kako bi cilj bio ostvaren.“

Igrom sudbine je Mibe započeo svoju eru upravljanja Hondom u doba ubrzane tranzicije cele industrije ka električnim i autonomnim vozilima. Inače, japanski proizvođač je poznat po proizvodnji veoma ekonomičnih motora s unutrašnjim sagorevanjem, pa opet je to firma koja je kao prva predstavila prvi masovno proizvedeni baterijski model u avgustu prošle godine.

Mibe je objavio da će Honda uložiti oko 46,3 milijardi američkih dolara u oblasti istraživanja i razvoja u narednih šest godina, na razne teme uključujući i elektrifikaciju, i da ti planovi nisu uslovljeni eventualnim kolebanjem prihoda.

Honda i GM će u Severnoj Americi predstaviti dva zajednički razvija velika električna modela koja će se oslanjati na baterije Ultium koje potpisuje američka strana. Plan se odnosi na 2024. godinu, a povrh toga uključuje i razvoj cele serije električnih modela na novoj platformi za vozila iz segmenta EV. Ta arhitektura nosi komercijalni naziv e:Architecture.

Što se tiče Japana, Mibe je izneo da kompanija želi da petina prodaje do 2030. godine i četiri petine realizacije do 2035. godine bude iz segmenata EV i FCEV. U međuvremenu će Honda u svoje električne težnje uključiti i hibridna vozila, što je „realistično rešenje“ da bi se do 2040. godine dostigao cilj proklamovan za domaće tržište.

Mibe je takođe naveo da kompanija želi da uključi sve napredne sisteme vozačke asistencije u vozila do 2030. godine, i to na svim najvažnijim svetskim tržištima.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bog dragi da nam svima pomogne.

Goran Jurkovic

Vidiš da će raditi i gorive ćelije.
Valjda tu nemaju puno za pogriješiti kao u hibridima.

Goran Jurkovic

Naravno da moraju raditi baterijske aute kad ne znaju napraviti hibrid.