1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen Golf s kliznim vratima (VIDEO)
Zanimljivost dana: Volkswagen Golf s kliznim vratima (VIDEO)

Zanimljivost dana: Volkswagen Golf s kliznim vratima (VIDEO)

1.41K
1
Podelite sa prijateljima:

S više od 35 miliona prodatih vozila, VW Golf je bez sumnje najvažniji proizvod fabrike iz Volfzburga, a poznato je i da nemački kompakt na Balkanu ima status bezmalo božanstva. Zato smo mu i posvetili ceo istorijski serijal od sedam-osam nastavaka, pa predlažemo da ga pronađete u rubrici Istorija. Iako je prodaja Golfa prve generacije, počela 1974. godine, ovom pričom se vraćamo malo unazad, tačnije u oktobar 1973.

Ovaj specijalni model Golfa je izrađen kao predserijski model u oktobru 1973. godine, s jednom bitnom razlikom u odnosu na finalni proizvod. Naime, heč poseduje klizna vozačka vrata, ona koja se otvaraju pomakom ka napred.

Iako je dostupan veoma mali obim podataka o istoriji ovog primerka, neki izvori kažu kako je to prvi Golf koji je proizveden. Spominje se i da je ugradnja ovakvih vrata, bio samo deo istraživanja sprovedenog s ciljem da se iznađe odgovor na pitanje kako olakšati upotrebu automobila, to jest ulazak i izlazak onim osobama koje su slabo pokretne.

U svakom slučaju, automobil je unikatan i nije proizvod neke tjunerske kuće koja bi na ovaj način sprovela izmenu običnog Golfa. Proizvonju je obavila firma Lunke&Son (L&S) iz grada Vitena, lociranog u Nemačkoj. Ta kompanija je uživala u statusu dobavljača Volkswagena, i proizvodila je šarke za haube i vrata.

Automobil pored kliznih vrata, koja nisu zaživela kao što znamo, poseduje i neke druge pojedinosti koje nisu stigle do finalnog proizvoda. Tu pre svega mislimo na ručice za otvaranje prozora i ručke vrata koje su preuzete iz Volkswagenove „Bube“.

Van ove modifikacije ostatak, na fotografijama prikazanog Golfa je identičan onome kakav ste možda nekad u životu imali prilike da vozite, ili ga još uvek i imate u voznom parku.

Ovaj Golf se danas nalazi kao deo privatnog muzeja „Golfsrudel Museum“ u Austriji čiji je vlasnik Jozef Juza, a i o njegovoj kolekciji smo svojevremeno pisali. Jozef naime poseduje najveću kolekciju VW Golfova svih generacija i tipova. Savršeno mesto za jedan ovakav unikat.

Predlažemo da pogledate video klip.

Borko Božinović

(1414)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Jedan od tri najlepsa Golfa ikada, barem meni. Kad vidim keca uvek se setim rahmetli deda, koji je sa njim stizao za sati do Dubrovnika iz NP (380km) i sa njim zgazio 420.000 za manje od 5 godina. Posle ga je poklomio bratu koji ga je vozio i vozio