1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Pronađen Aston Martin DB5 iz Goldfingera?
Zanimljivost dana: Pronađen Aston Martin DB5 iz Goldfingera?

Zanimljivost dana: Pronađen Aston Martin DB5 iz Goldfingera?

690
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od zaštitnih znakova tajnog britanskog agenta Džejmsa Bonda je njegov Aston Martin. Bez obzira o kom filmu se radio, šanse da ćemo videti neki od modela čuvene britanske firme su velike. Veza je počela još 1964. godine u Goldfingeru kada je po prvi put debitovao model DB5, a traje do današnjeg dana.

Upravo je DB5 iz ovog kultnog filma jedan od najpoznatijih filmskih automobila, ali nažalost, nije imao baš srećan kraj. Naime, za snimanje filma producenti su dobili dva primerka od čega je jedan kasnije ponovo korišten u Thunderball-u, a danas se nalazi u privatnom vlasništvu.

Mnogo zanimljiviji je onaj drugi primerak koji je kolekcionar klasičnih automobila, Ričard Losi kupio za 12.000 dolara nedugo nakon što je snimanje završeno. Losi nije dugo vremena zadržao DB5 i preprodao ga je privatnom biznismenu iz savezne države Florida, a Aston Martin je ostao u hangaru na aerodromu u Boka Ratonu sve do 1997. godine.

Kako je DB5 ukraden je ostalo kao misterija do današnjeg dana. Alarm je bio isključen, a nijedan od čuvara nije primetio da legendarni britanski automobil nije na svom mestu. Veruje se da je krađa obavljena helikopterom, a postoje i priče da je DB5 završio na dnu okeana. Međutim, ovih dana se pojavila priča da je automobil lokaciran na Bliskom Istoku, a odao ga je broj šasije DP/216/1.

Istražitelji trenutno proveravaju dokumentaciju da li je zaista reč o primerku iz Goldfingera ili samo neko želi da se obogati preko noći i „običnom“ DB5 značajno podigne cenu.

Zoran Toimasović

(690)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments