1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Hummer H1 je već sada skupoceni klasik
Hummer H1 je već sada skupoceni klasik

Hummer H1 je već sada skupoceni klasik

1.91K
0
Podelite sa prijateljima:

Pre samo nekoliko sedmica, prvi primerak novog električnog pikap kamioneta zvanog GMC Hummer je prodat za cifru od čak 2,5 miliona dolara. Naravno, brojka je preuveličana, pošto je pronašao vlasnika na aukciji gde je sva zarada otišla u dobrotvorne svrhe, dok je kupac u stanju da „odbije“ potrošeni novac kao trošak tokom obračuna poreza. Kada masovna proizvodnja startuje, Hummer će moći da se kupi za tek nešto više od 100.000 najmanjih zelenih novčanica čak i ako kupac izabere baš svaku opciju.


Naravno, nije bilo potrebno da prođe puno vremena pre nego što ljubitelji automobilske istorije krenu da porede njegove cene sa vozilima iz perioda kada je Hummer bio zaseban brend unutar korporacije General Motors.

Konkretnije, u centru pažnje je model H1 koji se proizvodio od 1992. do 2006. godine, i koji je u tom periodu pronašao svega 11.818 kupaca. Upravo jedan primerak iz poslednje godine proizvodnje pokazuje koliko je danas stvarno interesovanje za legendarnim terencem, i kako on „još uvek vlada“.

Sve je započelo još tokom perioda kada je H1 bio u rukama firme AM General, a reč je o civilnom izdanju veoma popularnog vojnog modela pod imenom M998 Humvee. Tokom većine svoje istorije H1 se mogao kupiti sa relativno slabašnim dizel agregatima američke firme Detroit, ali tokom 2006. godine, General Motors je debitovao s novom verzijom pokretanom interno razvijenom mehanikom pod imenom Alpha.

Upravo je takva verzija donela civilizovaniji 6,6-litarski Duramax turbodizel 300 „konja“ i maksimalnih 705 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosila na sva četiri točka preko petostepenog automatskog menjača. Prodato je samo 729 jedinica.


Koliko oni danas vrede? Pa ako je verovati sajtu „Bring a Trailer“ – mnogo. Potrebno je reći da je ovaj H1 do sada prešao samo 14.000 milja (22.500 kilometara), ali i pored toga je bilo teško očekivati da će najviša ponuda trenutno iznositi čak 135 hiljada dolara. Ali, to i nije najbolji deo, pošto je do kraja aukcije ostalo još pet dana, što nam govori da bi konačna brojka mogla biti dvostruko viša.

U oglasu se navodi da je Alpha bila najviši paket opreme na modelu H1, pa tako ovaj Hummer pruža svu onu tehnologiju koja je bila dostupna u to vreme. Ruku na srce, ništa o toga neće privući neku pažnju u 2021. godini pošto je reč o klima uređaju, pa grejačima u sedištu, centralnom bravom, prozorima na dugme i CD plejerom.

Spomenuta oprema ne samo što je bila dostupna na prednjim sedištima, već su postojale i zasebne komande za putnike u drugom redu sedenja.

Vlasnik kaže da je ovaj H1 originalno prodat u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, ali da je tokom godina imao prebavalište i u Vašingtonu i Kentakiju. U njegovom vlasništvu je proveo tek godinu dana i od tada je prevalio samo 100 milja (160 kilometara) pošto tvrdi da „nema više prostora u garaži nakon što je kupio klasičnu Shelby Cobru“.

 

Svi znamo da Hummer nije bio za svakoga dok je bio među „živima“, a danas je to još i manje, kada je na „onom svetu“. Ali, oni kojima se dopada su očigledno spremni potrošiti visoke sume novca za njega.

AutoRepublika

(1906)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments