1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Plymouth Superbird koji nikada nije sklopljen
AR pijaca klasika: Plymouth Superbird koji nikada nije sklopljen

AR pijaca klasika: Plymouth Superbird koji nikada nije sklopljen

231
0
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je poznata priča o modelu Plymouth Superbird iz 1970. godine. Ako ništa drugo, teško da postoji neko ko ga nije nije video u filmu „Cars“, ali je fabrički model bio daleko dramatčniji. Napravljen je za šampionat NASCAR godinu dana nakon sličnog Dodgea Chargera s ciljem da povrati titulu korporaciji Chrysler posle dvogodišnje dominacije Forda.

Superbird se na kraju takmičio samo u 1970. godini, pobedio na osam trka i zatim se tiho povukao kada je prvi čovek ovog šampionata Bil Frenc naglo promenio pravila.

Frenc nikada nije voleo „specijalce za homologaciju“, već je želeo na svojim stazama da vidi modele iz masovne proizvodnje, ali pre nego što je takvo pravilo stupilo na scenu, Plymouth je zapravio radio na novoj generaciji Superbirda za 1971. godinu. Ponovo je trebalo da bude zasnovan na modelu Road Runner sa aerodinamičnim prednjim delom i visokim spojlerom.

Istorijske knjige kažu da nije napravljen nijedan funkcionalni prototip, ali je navodno postojala maketa u veličini 3/8. Cilj je bio testirati njegovu aerodinamičnost u laboratoriji pre nego što tim napravi pravi model za testiranje na stazama.

Nažalost, to se desilo baš u spomenuto vreme kada je Frenc promenio pravila, ali su preživeli svi tehnički detalji. To je iskoristio jedan Amerikanac i na bazi modela Plymouth Road Runner iz 1971. godine napravio ovaj Superbird.

Eksperti smatraju da je on baš onakav kakvim ga je brend zamislio i baš bi ovako izgledao da je kojim slučajem debitovao pre pedeset i kusur godina. Ime te osobe je Geri Beniki i ovaj projekat je kompletirao pre dvadesetak godina. On kaže da poseduje izveštaj na 406 stranice sa testiranja makete i da mu je to omogućilo da napravi ovu kopiju.

Inženjeri zapravo nisu bili preterano zadovoljni urađenim poslom pošto je maketa u teoriji pokazala da bi maksimalna brzina serijskog modela bila 198 mph (317 km/h) ili za 3 km/h manje nego Superbird iz 1970. godine. Da je kojim slučajem razvoj nastavljen verovatno bi pronašli način da pređu magičnu brojku od 200 mph (320 km/h).

A kako je Beniki našao sve delove? Pa zapravo na tržištu postoji veliki broj firmi koji već prave kopije (videli smo ih u filmovima „Fast & Furious“) i Amerikanac je od njih zatražio da mu izrade nos i spojler i oni su to veoma uspešno uradili.

Spomenućemo da ovaj automobil pokreće motor Hemi radne zapremine 472 kubna inča (7,7 litara) sa 570 konjskih snaga dok je menjač petostepeni manuelni. Poseduje mnogobrojnu modernu mehaniku kao što su disk kočnice, moderno ogibljenje, servo volan i još mnogo toga. Beniki će kasnije da kompletira i „lažni“ Dodge Daytona iz 1971. godine na bazi modela Charger iz iste godine, koristeći baš te informacije.


Ovaj specijalni Superbird stiže u prodaju preko aukcijske kuće Mecum i ona će se održati u maju.

Zoran Tomasović

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments