1. Home
  2. Istorija
  3. Volkswagen Corrado – Priuštivi klasik
Volkswagen Corrado – Priuštivi klasik
6

Volkswagen Corrado – Priuštivi klasik

8.18K
6
Podelite sa prijateljima:

Jedan od pomalo zaboravljenih Volkswagenovih modela iz prošlosti – Corrado, ujedno je i pristupačan klasik, bar za one koji žive u Nemačkoj gde postoji veći izbor prilikom kupovine ovog automobila. 

Corrado je na putevima bivše Jugoslavije vrlo redak prizor i podjednako prisutan na oglasima. Naravno, u matičnoj Nemačkoj je situacija potpuno drugačija… Pride je Corrado i relativno jeftin automobil kada se sagledaju cene drugih youngtimer klasika.

Krajem osamdesetih prošlog veka potentni kupei su doživeli veliki povratak na scenu. Tako je 1988. godine Volkswagen plasirao model Corrado koji je bio zamišljen kao četvorosed (po principu 2+2) i bio je u potpunosti baziran na drugoj generaciji Golfa. Corrado je inicijalno trebalo da zameni Scirocco, ali je VW na kraju rešio da ga plasira u segment više, jer je bio uveren da se radi o daleko kvalitetnijem vozilu.

Tako su tokom prvih nekoliko godina ova dva modela obitavala zajedno u gami nemačkog brenda. Treba istaći da Corrado jeste imao zaista prestižnu opremu za ono doba – ABS, maglenke, sportska sedišta podesiva po visini, servo volan…

Ipak, najveći novitet bio je agregat G60 koji je koristio jedan tip superpunjača. Radilo se o pogonskoj jedinici sa četiri redno postavljena cilindra radne zapremine 1,8 litara koja je isporučivala tada velikih 160 ks. Maksimalna brzina iznosila je 225 km/h. U ponudi je na početku bio i manje potentan motor sa 136 ks takođe radne zapremine od 1,8 l.

Jedan od razloga zašto je danas Corrado daleko prisutniji na oglasima u Švabiji od Sciroccoa jeste činjenica da je Volkswagen kod prvog značajno poradio na antikorozivnoj zaštiti. Ona je kod Sciroccoa prve generacije bila vrlo loša, dok je druge iteracije poboljšana, ali nedovoljno.

No, Corrado nije bio jeftin automobil. Vili Bus, sagovornik Spiegela, je svoj primerak kupio daleke 1991. godine i tada je naručio specijalni paket opreme The exclusive Corrado sa Recaro sportskim sedištima i delovima enterijera obloženim kožom. Te 1991. godine Volkswagen je počeo da ugrađuje novi motor u ovaj model – to čuveni VR6 sa 190 ks. Karijera Corradoa okončana je 1995. godine i do tada je nemački brend proizveo gotovo 98.000 jedinica.

Zašto baš Corrado?

Vili Bus navodi da njegov primerak ima pređenih više od 300.000 km i ni traga rđe. Osim toga, do sada nije imao nikakvih nepredviđenih problema sa ovim automobilom, samo standardno redovno održavanje vozila.

„Bio sam zainteresovan za Audi TT, ali moj mehaničar me savetuje da zadržim Coraddoa“, navodi Bus. On dodaje i da je Corrado igrao ulogu porodičnog automobila u njegovim rukama, te da su sa njim na putovanje išle četiri osobe i nekolicina jazavičara. Ističe i da je potrošnja oko 7 litara benzina na 100 kilometara, ali da može biti i manja od 5 litara.

Ipak, Corrado pokazuje najviše prilikom temperamentne vožnje. „Kod G60 nema turbo rupe“, hvali se Vili Bus.

Dostupnost

Na nemačkim oglasima se često mogu naći primerci modela Corrado. Cene značajno variraju, u zavisnosti od stanja vozila. Ima onih koji su u mint stanju, ali i onih gde se neko „učio“ tjuningu na VR6 motorima. Takve jedinice imaju daleko nižu cenu. Pomalo iznenađujuće, ali i onih koji imaju G60 agregat ima poprilično mnogo na oglasima.

Volkswagen je u međuvremenu opet počeo da proizvodi neke od delova za model Corrado. Ipak, nisu svi delovi lako dostupni. Neki od elemenata enterijera se vrlo teško pronalaze, kao što je slučaj kod većine ovako starih automobila. Pa, koliko koštaju rezervni delovi?

Evo nekih od primera koje Spiegel navodi za nemačko tržište… Set kočnica (napred) oko 150 evra, pumpa za gorivo za motor sa 16 ventila 195 evra, kompresor klime od 370 evra.

Cene za polovnjake su šarolike. Počinju od 2.000 evra za „istrošene“ primerke, pa nekih 4.500 evra koji su navodno u izvornom stanju. Najčešće to nije slučaj, jer su jedinice koje su zaista dobro očuvane daleko skuplje. Automobili sa G60 agregatom ili VR6 dostižu cene i više od 20.000 evra.

Izvor: Spiegel 

AutoRepublika 

(8180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Korado je odlično unapređen Golf 2. U nekom momentu sam želeo baš taj, G60, jer ga je imao jedan prijatelj. I prilično brz automobil.
Jedan od nekolicine VW modela koje bih rado kupio.

Bungi

Ja sam na Korado uvijek gledao kao na Pasat kupe u skraćenom izdanju, počev od prednjih i zadnjih farova, spoljašnjih ručica vrata, unutrašnjosti,..Uglavnom, imao je linije i proporcije jednog pravog pravcatog kupea, pogotovo kupeovske retrovizore .Model G60 je imao mehanički punjač „G-spirala“ oblika kanala za usisavanje vazduha, koji je zadavao prilično problema , najviše poznat po nepouzdanosti i kratkotrajnosti.VR6 je bio veliki skok naprijed, ne baš malih 2700 kubika u V6 rasporedu spakovanih u jedan blok pod veoma malim uglom od 15 između klipova.Posebna je bila i aluminijumska glava gdje kanali, čini mi se izduvnih ventila, prelaze na drugu stranu… Pročitaj više »

moron

Valjda ništa tako kratko nije trajalo kao taj punjač G-60 …

Miki

Secam se kao juce, magazin Auto, devedesetih, a oni objasnjavaju revolucionalni G punjac. Ko bi rekao da ce tako da se pokaze 🙂

Balkanboj

Jeste, lanac na N47 motorima.

Mada, kum je imao Passat G60 synchro, karavan. Porodična raketa.

Kao i onaj N47, sve je stvar održavanja, to je sportski automobil, nije običan pijačarski Wagen.

BB

Scirocco (po naški jugo) a i Corrado sam posmatrao očima neiživljanog adolescenta gdje mi je svesportsko imalo mistična svojstva, i to je trajalo dok nisam sjeo na zadnje sjedište, uh kako mi je poslije tih izleta Lada 2105 porasla u očima 🙂