1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Toyota je jednom prilikom prodavala Chevrolet pod svojom značkom
Zanimljivost dana: Toyota je jednom prilikom prodavala Chevrolet pod svojom značkom

Zanimljivost dana: Toyota je jednom prilikom prodavala Chevrolet pod svojom značkom

244
1
Podelite sa prijateljima:

Toyota i General Motors na papiru ne mogu više da se razlikuju on onog po čemu su već drugačiji u automobilskom svetu. Naravno, oba brenda pripadaju samom vrhu po svojoj veličini i novcu koji prođe kroz njihove ruke, ali istovremeno, Toyota je sinonim za pouzdanost i kako od svakog modela napraviti pobednika, dok General Motors predstavlja posrnulog giganta koji preživljava samo zahvaljujući popularnoj ponudi velikih pikap kamioneta.

Ali verovali ili ne, dve firme su takođe nekoliko puta sarađivale kroz istoriju, a u ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na jednu čudnu informaciju. Naime, Toyota je preuzela model Chevrolet Cavalier i prodavala ga pod sopstvenom značkom na japanskom tlu.

Fabrika u gradu Frimont unutar američke savezne države Kalifornije danas pripada Tesli, ali je zapravo izgrađena početkom šezdesetih godina prošlog veka, od strane General Motorsa. Funkcionisala je s dosta problema dvadesetak godina, kada su General Motors i Toyota uspostavili saradnju pod imenom NUMMI (New United Motor Manufacturing Inc.).

Bila je to prva fabrika japanskog proizvođača vozila u Sjedinjenim Američkim Državama i zajedničkim snagama u njoj se proizvodili modeli Chevrolet Nova i Prizma kao i Toyota Corolla, Hilux i Tacoma. Kasnije će da debituju i blizanci Pontiac Vibe i Toyota Matrix pre nego što saradnja bude okončana pred svetsku ekonomsku krizu pre petnaestak godina.

I kao što vidite, saradnja je svakako postojala i u velikoj meri je pomogla Jenkijima da poboljšaju svoj kvalitet i nauče da budu efikasniji. Znajući sve to, nije nam jasno zašto bi Toyota ukaljala svoj imidž tako što će preuzeti Chevrolet Cavalier, koji čak i za američke standarde nije bio dobar automobil, ali to se ipak desilo…

Potrebno je da spomenemo da su svi spomenuti modeli, s izuzetkom Cavaliera, bili zajedno razvijani i Toyota je još uvek imala punu kontrolu nad njihovom proizvodnjom i kontrolom kvaliteta. S druge strane, Cavalier je napuštao fabrike u gradovima Lordstaun i Lensing koje su bile u punom vlasništvu General Motorsa i Japanci bi preuzeli već gotov automobil.

Dogovor je postignut u novembru 1993. godine prema kojem bi Toyota prodavala Cavalier na japanskom tržištu, a s izuzetkom oznaka i nešto izmenjenih branika da se zadovolje različiti bezbednosni standardi, dva modela se nisu razlikovala u velikoj meri. Cavalier je bio dostupan u verzijama sa dvoje i četvoro vrata i samo sa 2,4-litarskim atmosferskim benzincem.

Razvijao je 150 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača. Volan je naravno bio pomeren na desnu stranu, a kupcima je ponuđeno samo sportsko izdanje koje je na američkom tržištu bilo poznato pod imenom Z24.

Kasnije će debitovati i Cavalier TRD (Toyota Racing Development), a to je ujedno jedini slučaj u istoriji da je čuvena trkačka divizija tjunirala neki inostrani automobil. Razlikovao se samo po agresivnijem stilu i nešto modifikovanom sistemu ogibljenja, a takmičio se u japanskoj seriji GT tokom 1997. i 1998. godine.

Prodaja je startovala početkom 1996. godine sa planom da godišnje bude isporučeno oko dvadeset hiljada jedinica. Međutim, ona nikada neće prići ni blizu toj cifri, i tokom pet godina na tržištu je prodato daleko manje vozila. Većina izvora kažu da je brojka 12.604, ali kolege iz Automotive News napominju 36.216 jedinica.

Razloga za neuspeh ima nekoliko, a ključni je verovatno onaj da je Toyota u svojoj ponudi već imala daleko superiorniji model Corolla. Američki automobili takođe nikada nisu bili popularni na ovom azijskom ostrvu, pa samim tim, s izuzetkom nekog Jenkija koji je živeo u Japanu ili možda domaćina koji bi poželeo da se razlikuje, malo ko je bio zainteresovan za Cavaliera. Mnogi od njih su kasnije završili kao polovnjaci na Novom Zelandu gde se voze do današnjeg dana.

Cavaliera će kasnije da zameni Cobalt, a General Motors i Toyota nikada više nisu sarađivali.

Moramo priznati da su oni raniji modeli bili relativni uspesi za obe strane, ali Cavalier je nažalost zaboravljen i o njemu se jako malo piše.

Zoran Tomasović

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, ništa neobično. Danas prodaje i PSA modele pod svojom značkom I uz uobičajene uslove Toyota garancije.