1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanac dobio 150 hiljada dolara na sudu zbog tablice
Amerikanac dobio 150 hiljada dolara na sudu zbog tablice
4

Amerikanac dobio 150 hiljada dolara na sudu zbog tablice

25.78K
4
Podelite sa prijateljima:

Zanimljiva priča stiže iz SAD ovih dana i to konkretnije iz savezne države Kentaki gde je jedan uporan „Jenki“ upravo uspeo da pobedi na sudu protiv lokalnog odeljenja za transport.

Sve je zapravo započelo još pre četiri godine kada je čovek po imenu Beni Hart preselio iz savezne države Ohajo u Kentaki, a sa sobom dovezao i porodični Jeep Grand Cherokee. Dok je živeo u Ohaju, na registarskoj tablici se nalazio natpis „IM GOD“ ili u bukvalnom prevodu „Ja sam Bog“.

Kada je Hart pokušao da prebaci registraciju u Kentakiju, zahtev mu je odbijen uz objašnjenje da ne zadovoljava njihove zakone. Departman transporta (Department of Motor Vehicle) ima pravo da odbije bilo koji zahtev, a u ovom slučaju kaže da tako nešto na registarskoj tablici može da dovede do sukoba i odvlačenja pažnje vozača tokom vožnje.

Hart, koji priznaje da ne veruje u Boga i ne pripada nijednoj religiji, odlučio je da tuži Kentaki uz obrazloženje da mu brani blagodeti garantovane čuvenim američkim prvim amandmanom, koji omogućava slobodu govora. Napominje da je Kentaki već odobrio natpise kao što su „IM4GOD“ („Ja sam za Boga“) i „LUVGOD“ („Volim Boga“) pa ne vidi razlog zašto bi uskratio njegov zahtev.

Na pitanje zašto mu je takva tablica toliko bitna, Hart kaže da smatra da je religija lična stvar i da se može okarakterisati na mnogo različitih načina, pa samim tim niko ne može da dokaže kako on nije Bog. Dodaje da američki rečnik ima šest definicija Boga i da je jedna od njih „veoma privlačan čovek“, a da će njegova supruga potvrditi da je on „najzgodniji čovek na svetu“.

Posle četiri godine suđenja i tužbi, Hart je izašao kao pobednik, pa je Kentaki ne samo primoran da odobri spornu tablicu već i da plati njene godišnje troškove (491,24 dolara), ali i troškove suđenja i advokata (150.715,50 „zelembaća“). Na kraju dana, preporučuje svima onima da se bore za svoja prava koja im zakonski pripadaju i da je on idealan primer kako „pravda na kraju pobedi“…

AutoRepublika 

(25782)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Gnjida odurna, bas mi je drago sto postoji pakao

Sasa

Ti si bolestan konju smrdljivi

Jovan

Ti, koliko vidim, zdravljem odišeš.

s4petti

Jesi siguran da postoji pakao