1. Home
  2. Vesti
  3. Kia je pre neki dan ponovo predstavila preostali deo sedana K8
Kia je pre neki dan ponovo predstavila preostali deo sedana K8
1

Kia je pre neki dan ponovo predstavila preostali deo sedana K8

2.43K
1
Podelite sa prijateljima:

Kia je očigledno jedan od pionira i najžešćih promotera jeftine prakse koja se širi industrijom, a koja pretpostavlja lagano demistifikovanje noviteta, sve u želji da se dostigne što veći zahvat u medijima. Tako je ovo već po ko zna koji put da pišemo o „premijeri“ sedana K8, ali neka im bude, toliko je lep – da nema problema da još jednom kažemo koju reč o ponovnom, ko zna kom po redu debiju azijske limuzine.

Iako je kroz većinski deo svoje istorije uglavnom bila poznata po pristupačnim automobilima za šire narodne mase, Kia već duži niz godina pokušava da se probije i u premijum klasu. Sve je započeto još 2003. godine kada je svetslot dana ugledao model Amati (u nekim državama bio je poznat pod imenom Opirus), a šest godina kasnije ga je zamenio model Cadenza.

Prodavao se sasvim dobro na domaćem tržištu mada u ostatku sveta nije ostavio zapažen trag. Ali, na kraju dana Cadenza je mrtva i stiže nam zamena koja se zove K8. Pominjali smo da je ova limuzina poslužila Azijatima i za debi novog Kijinog logotipa. Da sada kažemo i o zvaničnim informacijama po pitanju mehanike.

Kia kaže da je K8 u svakom pogledu veći od Cadenze, a pritom i elegantniji, kvalitetniji i bolje opremljen. Dok je cenovni rang jako sličan jednoj drugoj premijum limuzini u ponudi, modelu Stinger, iz kompanije kažu da dva takmaca ciljaju na potpuno različite kupce i da je K8 namenjen onima koji žele tihu i udobnu vožnju bez previše sportskog duha.

U ponudi korejskog giganta će zauzimati poziciju između modela K5 (ranije, to jest u Evropi „poznat“ kao Optima – (mada ga znamo samo sa oglasa za prodaju polovnih automobila – test primeraka) i K900. S dužinom od 5.015 milimetara, K8 je relativno veliki automobil i ulazi u kategoriju koja se na zapadu zove „full size“. To je za 20 milimetara duže od Cadenze, a pri tom je i širi, sve kako bi se oslobodilo više prostora u enterijeru. Izbor felni se zasniva na onima veličine od 17 do 19 inča.

Kada spominjemo enterijer, da kažemo da su zadnja sedišta niža za čak dva centimetra, čime bi se u teoriji trebalo dobiti udobnija i komfornija vožnja. U azijskoj kulturi je izuzetno bitno da se vlasnik pokaže u dobrom svetlu pred gostima, što je ujedno razlog zašto se recimo često u Kini nude mnogi automobili sa produženim međuosovinskim rastojanjem, pa je velika pažnja posvećena zadnjim sedištima gde će se uglavnom voziti gosti.

Zadnje ogibljenje donosi novu tehnologiju po pitanju kompjuterskog sistema koji analizira podlogu i automatski podešava udobnost na najviši nivo. Spomenućemo da je monitor veličine 12,3 inča, što ga čini najvećim ikada ponuđenim na sedanu K8 ili njegovim prethodnicima. Reći ćemo da je ugrađeno čak četrnaest zvučnika, dok je kabina prepuna skupocene nappa kože. Tu je i devet standardnih vazdušnih jastuka.


Mehanička ponuda će startovati sa 1,6-litarski, turbobenzincem u kombinaciji s električnim motorom. Razvija 227 konjskih snaga i maksimalnih 350 Nm obrtnog momenta.

Kia očekuje da će se većina kupaca odlučivati za jedan od druga dva benzinca u atmosferskom izdanju. Onaj zapremine 2,5 litre razvija 195 „konja“ dok veći 3,5-litarski stiže sa 290 „grla“. U svim slučajevima menjač je osmostepeni automatski, a snaga se prenosi na prednja dva, ili pak na sva četiri točka.

Za razliku od prethodnika koji su se prodavali širom sveta, ovaj novitet će biti rezervisan samo za Južnu Koreju i još nekoliko država Bliskog istoka. Spomenućemo da je prethodnik, to jest model Cadenza, u Americi imao početnu cenu od 37.850 dolara, ali Kia očigledno ne želi dodatnu konkurenciju za premijum brend Hyundai-Kia korporacije, odnosno za Genesis.

AutoRepublika

(2434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

Taman za azijate da kompleksima, znate ono o dužini auta i cuni.
Isto tako, valja reci jedan paradoks. Naime, kukaju Kinezi kako ih ima milijarda i kusur, zapušeni gradovi, a vamo kupuju auta preko 5m dužine da ih voze po gradu. Ko je tu lud?