1. Home
  2. Vesti
  3. Serijski Nissan 400Z se neće mnogo izmeniti u poređenju s konceptom
Serijski Nissan 400Z se neće mnogo izmeniti u poređenju s konceptom
0

Serijski Nissan 400Z se neće mnogo izmeniti u poređenju s konceptom

248
0
Podelite sa prijateljima:

Dugo očekivani naslednik čuvene Nissanove Z serije sportskih kupea je ugledao svetlost dana krajem prošle godine u konceptnom izdanju. Tada smo mogli da vidimo model koji je japanski proizvođač vozila nazvao Z Proto, ali su ga mediji već uveliko „prekrstili“ u 400Z. O njemu smo detaljno pisali onog dana kada je debitovao. Međutim, ovih dana su na mnogobrojnim internet sajtovima osvanule i fotografije navodnog serijskog modela, koji je neko uslikao u zvaničnom Nissanovom studiju za testiranje noviteta, lociranom pored Tokija.

Ono što možemo da zaključimo iz priloženih fotografija jeste to da se 400Z nije preterano izmenio u poređenju s modelom Z Proto, s izuzetkom očekivanih detalja kao što su kvake na vratima i bočne svetlosne grupe. Takvi detalji su bili neophodni kako bi se zadovoljili bezbednosni kriterijumi određenih država, a mediji smatraju da je ovaj konkretni primerak za američko tržište.

Zapravo takva odluka da sportista prvo stigne „preko bare“ i nije iznenađujuća pošto je država „Jenkija“ uvek bila njegovo najpopularnije tržište još od kada se pojavio u prodaji krajem 1969. godine.

Serijski model pruža i mali spojler, ali nam je nepoznato da li je on deo standardne opreme ili će vlasnici morati da doplate za njega. Mediji uveliko „očijukaju“ i na račun velike maske hladnjaka i pitaju se da li je ovaj dizajnerski pravac nešto što možemo da očekujemo i kod ostalih Nissana ili će biti rezervisan konkretno za model 400Z.


Naravno, detalj koji nas najviše zanima je onaj o kome japanski proizvođač vozila još uvek ništa ne priča. Reč je naravno o mehanici, a kako nam se čini, trebalo bi da ga pokreće 3,0-litarski turbobenzinac iz modela Infiniti Q60 Red Sport.

U serijskom izdanju razvija 400 konjskih snaga, ali jedan neimenovani izvor je nedavno izneo da Nissan planira da podigne brojku na 444 „grla“. Očekivani izbor menjača pretpostavlja ugradnju šestostepene manuelne kutije i sedmostepenog automatika, a isti izvor kaže da će masa iznositi 1.463 kilograma.

 

Bilo kako bilo, novi 400Z bi trebalo da zauzima neku „zlatnu sredinu“ među sportskim automobilima, pa će tako biti jeftiniji nego Toyota Supra, ali istovremeno skuplji nego Ford Mustang ili Chevrolet Camaro. U izložbeno-prodajnim salonima ga očekujemo do kraja godine.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments